Hirdetés

A 10 legjobb Star Wars alkotás, amit mindenkinek meg kell ismernie

|

Összeszedtük a szerintünk legjobban sikerült Star Wars mozifilmeket, sorozatokat, könyveket, videojátékokat és képregényeket. Ha új arc vagy az univerzumban, itt a belépő!

Hirdetés

A hivatalos Star Wars nap alkalmából úgy éreztük, mindenképp össze kell állítanunk egy pozitív toplistát. Egy olyan felsorolást, amely a szerintünk leginkább fontos, legjobban sikerült, vagy csak legszórakoztatóbb műveket gyűjti össze a messzi messzi galaxisból. Mivel 1977 óta a Csillagok háborúja gyakorlatilag az összes létező médiumon keresztül hódító útra indult, bőven volt miből csemegéznünk.

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi tízes felsorolás természetesen teljesen szubjektív - nem is lehetne más. Szerencsére a lista szabadon bővíthető, mi pedig kifejezetten biztatnánk is benneteket erre. Bátran dobjátok be lent, a kommentek között saját kedvenc Star Wars mozifilmjeiteket, tévésorozataitokat, játékaitokat, könyveiteket, vagy akár képregényeiteket, jöhetnek új kánonos és a Legendák közé sorolható művek szabadon, szerencsére ez itt nem a Disney.

Hirdetés

Eredeti trilógia (film)

Mi mással is kezdhetnénk, mint az első három Star Wars mozifilmmel? Az 1977-ben bemutatott, George Lucas által rendezett Egy új remény (eredetileg simán csak Star Wars), az Irvin Kershner-féle 1980-as A Birodalom visszavág és a Richard Marquand rendezői felügyelete mellett elkészült 1983-as A Jedi visszatér rakta le azokat a gránitszilárdságú alapköveket, amelyeken ma is nyugszik az egész Csillagok háborúja univerzum. Luke, Leia, Han, Csubakka, valamint a droidok örökre beleégtek a popkultúra matériájába, Darth Vader pedig megmásíthatatlanul a filmvilág egyik (ha nem a) legjelentősebb antagonistájává vált. 

Persze ezeknek a filmeknek is vannak hibái: ha szigorúbb tekintettel nézi az ember őket, és nem hagyja, hogy a nosztalgia és a rajongás elhomályosítsa a szemét, akkor világosan kitűnnek a logikai bukfencek. Mégis, az eredeti Star Wars trilógia olyan nagymértékben és oly sokféleképpen meghaladta saját korát, hogy ezért nem lehetünk neki elég hálásak.

Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet (film)

Sokan úgy vélik, hogy filmes fronton semmi érdemlegeset nem tudott letenni az asztalra a Lucasfilm a Disney hatalomátvétele óta, de az így gondolkodók jó eséllyel elfeledkeztek a 2016-os Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történetről. Gareth Edwards filmje pont annyira volt mocskos, mint amennyire egy Csillagok háborúja mozitól elvárhatjuk, de ezzel párhuzamosan olyannyira sötét tónus is társult a porlepte, kopottas külsőhöz, ami korábban egyáltalán nem volt a Star Wars védjegye, mégis piszkosul jól állt neki. 

A Zsivány Egyes története nem vidám, de azt már korábban is tudtuk, hogy a Halálcsillag terveinek ellopása nem volt egy leányregényekbe illő sztori. Hatalmas szerencsénkre sikerült remek szereplőgárdát is összerántani, Felicity Jones remekül alakította a szabályokat sosem tisztelő Jyn Ersót, apja szerepére tökéletes választás volt Mads Mikkelsen, Diego Luna annyira jól hozta Cassian Andor kapitány karakterét, hogy hamarosan saját előzménysorozatot kap, Ben Mendelsohn alakításában pedig Orson Krennic igazgató Tarkin szintű birodalmi vezetővé vált. Nem mellékesen a film végén megkapjuk a legbrutálisabb és leglátványosabb Darth Vader haláltáncot, amit valaha Csillagok háborúja-rajongók szemei elé tártak.

The Mandalorian (sorozat)

Hatalmas várakozás előzte meg a Disney+ streamingplatformon bemutatott The Mandalorian tévésorozatot, ami már az évadnyitóban sokkolni tudta a nézőket bébi Yoda, vagyis bocsánat, Grogu debütálásával. A Pedro Pascal által megszemélyesített magányos mandalori, Din Djarin, valamint a pici zöld lény szülő-gyermek kapcsolata szépen lassan, a szemünk előtt bontakozott ki, közben pedig a sztori kifejezetten lassan építkezett. Folyamatosan kaptuk a többé-kevésbé izgalmas mellékszereplőket, az első évad végén pedig az aktuális birodalmi rosszfiú, Gideon moff is bemutatkozott. Giancarlo Esposito alakításának hála gyakorlatilag garantált volt, hogy őt sem feledjük el egykönnyen. A The Mandalorian sikeresen támasztotta fel a klasszikus trilógia hangulatát, végre szinte minden rajongó együttesen tapsikolhatott.

A második évad pedig teljesen fan service üzemmódba kapcsolt. Feltűntek régi ismerősök, visszatért például Boba Fett, akit klónapjához, Jango Fetthez hasonlóan Temuera Morrison játszhatott el, most először pedig élőszereplős változatban is láthattunk olyan Star Wars: A klónok háborúja karaktereket, akik régebben a szívünkhöz nőttek az animációs sorozatnak hála. Így lett Katee Sackhoff Bo-Katan Kryze, Rosario Dawson pedig Ahsoka Tano. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a második évad után merre megy majd tovább a történet.

Star Wars: A klónok háborúja (animációs sorozat)

Ha pedig már úgyis megemlítettük, akkor érdemes rátérni Dave Filoni sorozatára, a 2008 ás 2020 között futott Star Wars: A klónok háborújára. Ez az animációs széria azon kevés alkotások egyike, amelyek megúszták Disney-féle "tisztogatást", és a felvásárlást követően is a hivatalos kánon részét képezték. Sőt, folytatások is érkeztek, bár nem az eredeti ütemterv szerint. Az első öt évad szépen, egymást követően debütált a Cartoon Network tévécsatornán, a hatodik, megkurtított szezonnal viszont már a Netflixen találkoztunk. A tényleges lezárásra eztán hat teljes évet kellett várni, a nagy finálé, vagyis a sorozat hetedik évada 2020 februárjában indult, és ugyanezen év május negyedikén ért véget a Disney+-on.

Két fontos tettet hajtott végre a Star Wars: A klónok háborúja sorozat: egyrészt lélekkel ruházta fel és szerethetővé tette a mozifilmekben jellegtelen és jellemtelen bábokként ábrázolt klónkatonákat, másfelől pedig bevezette a kánonba Anakin Skywalker egykori padavanját, Ahsoka Tanót. Először nagyon sokan kifejezetten utálták ezt a karaktert, de a remekül megírt ifjú Ahsoka hamar a rajongók szívébe lopta magát, mára pedig már igazi közönségkedvencnek számít. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyancsak ez a sorozat támasztotta fel Darth Mault, mutatta be a legendás mandalori fénykardot, a Sötétkardot, és indított el számos olyan történetszálat, amik később képregényekben, vagy épp más sorozatokban csúcsosodtak ki. 

Star Wars: Lázadók (animációs sorozat)

Dave Filoni nem pihent, és a Star Wars: A klónok háborúja befejezése után egyből új projektbe fogott. Elég döcögősen indul a Star Wars: Lázadók, de, miután átvergődünk első évadon, érezhetően sebességet vált a történet, a főhősök pedig hamar szerethetővé válnak. A birodalom regnálásának időszakában játszódó animációs széria egy ifjú erőhasználó, Ezra Bridger és a Szellem űrhajó legénysége, egy kisebb lázadócsoport közös kalandjait meséli el nekünk. 

A Lázadók le sem tagadhatta volna, hogy Filoni fejéből pattant ki: a sorozatban visszatért és fontos szerephez jutott Ahsoka és Maul is, Darth Vader mellett pedig a sötét oldal olyan fontos új karaktereket kapott, mint az inkvizítorok. Sőt, visszahozták a régi, immár Legendáknak számító kánonból Thrawn admirálist is. Az utolsó, negyedik évad nem zárt le minden kérdést, továbbra is a levegőben lóg Ezra Bridger sorsa, és csak remélni tudjuk, hogy az Ahsoka tévésorozat végre válaszokkal szolgál majd ezen a téren is. Sokan mindenesetre annak örülnének a legjobban, ha maga a Lázadók is folytatódna.

Star Wars: TIE Fighter (videojáték)

Kanyarodjunk rá szépen a videojátékokra, és kezdjük is rögtön egy örök klasszikussal. Mindenképp fel szerettünk volna tenni a listára a Star Wars: X-Wing széria valamely darabját, az 1994-ben kiadott Star Wars: TIE Fighter pedig okkal lett minden idők egyik legjobb űrszimulátora. A játékban a Hoth bolygón aratott birodalmi győzelem után kellett pilótaként egy TIE vadászt irányítanunk, és persze apró darabokra lőnünk a Lázadók Szövetségének űrhajóit. 

Az 1990-es években egyébként is az X-Wing játékok számítottak a meghatározó Csillagok háborúja-élménynek, a TIE Fighter viszont ezt egy utánozhatatlan extrával tudta fűszerezni: végre valahára nem voltunk hozzákötve a lázadókhoz, hanem épp ellenkezőleg, a "rosszfiúk" egyikét alakíthattuk. Hatalmas kincs volt ez akkor, a játék pedig az maradt ma is.

Star Wars: Knights of the Old Republic (videojáték)

Egy másik régi kedvencünkről sem feledkezhetünk el. 2003-ban, első körben még csak klasszikus Xbox konzolokon kaptuk meg a BioWare által fejlesztett Star Wars: Knights of the Old Republicot, ami a 2000-es évek egyik legfontosabb szerepjátékává, és úgy általában véve is az egyik legemlékezetesebb és legjobb Csillagok háborúja videojátékává vált. Továbbá korántsem elhanyagolható módon Darth Revan karakterével bővítette az akkori, most már nyugdíjazott kánont. Az Obsidian Entertainment által készített folytatást, a 2005-ös Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lordsot is nagyon szerettük, de az első KotOR-t nem lehetett és azóta sem lehet felülmúlni. Ez a játék azt a minőségi szintet képviselte, amit azóta is elvárna az ember a BioWare-től.

Egyre több pletykát hallani arról, hogy gőzerővel készül a Knights of the Old Republic remake-je, melyért immár nem a BioWare, sőt még csak nem is az EA felel, elvileg az Aspyr Media csapata készíti az új verziót.  Nekik olyan Nintendo Switchre és PlayStation 4-re portolt játékokat köszönhettünk korábban, mint a Star Wars: Episode I - Racer, a Star Wars: Jedi Knight - Jedi Academy és a Star Wars: Republic Commando.

Star Wars Jedi: Fallen Order (videojáték)

Az Electronic Arts hosszú ideig mindösszesen két Star Wars Battlefront játékkal szúrta ki a szemünket, de aztán megtört a jég, és 2019 novemberében megjelent az utóbbi 10 év legjobb Csillagok háborúja videojátéka, a Star Wars Jedi: Fallen Order. Az izgalmas akció-kalandot annak a Respawn Entertainmentnek köszönhettük, amelyik korábban a két Titanfall epizóddal bizonyította hozzáértését. A Fallen Order hatalmas kritikai és anyagi siker lett, nem érkezhet elég hamar a folytatása. Ügyesen keveredtek benne a metroidvania és soulslike játékelemek, korszakválasztása pedig telitalálatnak bizonyult.

A Fallen Order ugyanis öt évvel A sithek bosszúja után játszódik, abban az időszakban, amikor a birodalmi inkvizítorok üldözték galaxisszerte az életben maradt jediket. Főhősünk, Cal Kestis is egy ilyen jedi, egészen pontosan padavan, aki látta meghalni mesterét a 66-os parancs kiadásakor, ezután pedig a Bracca nevű roncstelepbolygón rejtőzködött. Persze nem maradhatott örökké rejtve a birodalom figyelő tekintetei elől, lebukását követően pedig egy olyan izgalmas kaland vette kezdetét, amit fantasztikus élmény volt végigjátszani.

Star Wars: Kylo Ren felemelkedése (képregény)

Elérkeztünk az utolsó előtti kategóriához: szeretnénk nektek egy képregényt is ajánlani. A Disney-féle felvásárlás után egyértelmű volt, hogy a képregényes Star Wars jogok is házon belül maradnak, az új füzetekért pedig a Disney alá tartozó Marvel Comics felel. Ez végtelenül jó döntésnek bizonyult, mi rajongók legalábbis rengeteget prosperáltunk belőle. A Marvel-féle Star Wars képregények szinte kivétel nélkül nagyon jól sikerültek, az új, egységes kánonnak köszönhetően pedig remek kiegészítőivé válhattak a filmeknek, sorozatoknak, vagy akár játékoknak. Szerencsére a Marvel és a Lucasfilm rendre élt is ezekkel a lehetőségekkel.

Mi most a magyar fordításban is megjelent Star Wars: Kylo Ren felemelkedése minisorozatra tettük le a voksunkat. Ez a képregény azért is tesz hatalmas szolgálatot, mert egy megosztó karaktert mutat be részletesebben az olvasónak. Átfogóbb képet kapunk Kylo Ren, avagy Ben Solo múltjáról, Snoke legfőbb vezérrel való találkozásáról, és arról, hogyan fordult el Luke Skywalkertől, és indult el a sötét oldal felé. Azoknak is érdemes elolvasniuk ezt a történetet, akik esetleg a mozifilmek alapján egyáltalán nem találták őt rokonszenvesnek.

Thrawn-trilógia (regény)

Végezetül azoknak szeretnénk kedvezni, akik a hátuk közepére sem kívánják az új filmtrilógiát. A Lucasfilm Story Group egyik írója maga jelentette ki, hogy minden Star Wars-rajongó azt tekinti a kánon részének, amit csak akar, szóval ne vegyük szentírásnak a könyveken virító nagy "Kánon" és "Legendák" feliratokat, döntsük el mi azt, hogyan alakultak a saját kis Csillagok háborúja világunk eseményei. Tehát az új filmek helyett akár A Birodalom örököseit, a Sötét erők ébredését, valamint Az utolsó parancsot, tehát a Timothy Zahn által írt Thrawn-trilógiát is tekintitek hivatalos hetedik, nyolcadik, és kilencedik epizódnak.

Zahn regényeinek a klasszikus három mozifilm utáni időszak egyik legjelentősebb újoncát, Thrawn admirálist köszönhettük, ezt pedig sosem fogjuk tudni neki eléggé meghálálni. Ugyancsak itt bukkant fel az a Mara Jade, aki később szintén kiemelten fontos szereplője lett a Star Wars regényeknek, belőle vált Luke Skywalker felesége, és ő lett Ben Skywalker anyja. Többféle újrakiadásban is megszerezhető hazánkban a Thrawn-trilógia, ezek a könyvek remek alternatívát jelenthetnek, ha csalódtatok a Disney-féle számozott filmekben, .

Ezek voltak tehát a mi kedvenceink. Most pedig ti jöttök!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)