Hirdetés

A Black Mirror készítője megpróbált MI-vel íratni egy epizódot, ez lett az eredménye

|

Charlie Brooker elmesélte az esetét a ChatGPT-vel.

Hirdetés

A 2019 óta bemutatott ötödik évad óta vártak rá a Black Mirror rajongók, hogy a sorozat atyja, Charlie Brooker bejelentse a folytatást, majd 2022-ben erre sor is került, de konkrétumokkal alig szolgáltak a készítők. Idén áprilisban érkezett meg a következő szezon első kedvcsinálója és derült ki, hogy olyan színészekkel valósul meg a folytatás, mint Aaron Paul, Josh Hartnett, Kate Mara és Zazie Beetz. 

Pár napja aztán az is kiderült, hogy az antológia sorozat hatodik évada öt részből fog állni, amelyek szinopszisát is megismerhettük, sőt kaptunk belőlük ízelítőt is. Mindegyiket Charlie Brooker írta (az utolsónál besegített Bisha K. Ali is), aki különös sztorit osztott meg a produkció kapcsán. 

Hirdetés

Brooker az Empire magazinnak árulta el, hogy megpróbálta mesterséges intelligencia segítségével megírni a sorozat egyik epizódját, de nem sikerült túl jól: az MI nem tudott megfelelő ötlettel előállni, mert csak annyit csinált, hogy a korábbiakat összemosta: 

"Beírtam, hogy 'generálj Black Mirror epizódot', és a program olyasmit hozott ki, ami első ránézésre hihetőnek tűnik, de második ránézésre szar. Ha egy kicsit mélyebbre ásol, akkor azt mondod: 'Ó, itt igazából nincs semmi igazán eredeti gondolat'. 

Brooker kísérletezése a ChatGPT-vel azonban nem volt teljes időpocsékolás, mert a technológia használata segített neki megtanulni, hogy mit ne tegyen a Black Mirror írása során: 

"Tisztában voltam vele, hogy rengeteg olyan epizódot írtam, ahol valaki azt mondja: 'Ó, egész idő alatt egy számítógépben voltam!' Úgyhogy azt gondoltam: 'Ki fogok dobni minden elképzelést arról, hogy mit gondolok egy Black Mirror-epizódról'. Semmi értelme egy antológiasorozatnak, ha nem szegheted meg a saját szabályaidat. Csak egyfajta kellemes, hideg pohár víz az arcodba."

Bár az íróknak ezek alapján nem kellene aggódniuk amiatt, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat, a jelenleg is tartó sztrájkjuk Hollywoodban részben ezért is zajlik, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz vége. A Black Mirror 6. évadára azonban ez már nincs hatással, az június 15-én megérkezik a Netflixre. 

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)