Hirdetés

A Dallas és az MI segítségével hozták vissza Darth Vader eredeti magyar szinkronhangját

|

Egy ukrán startupnak és a sorozatjunkie.hu-nak hála ismét Kránitz Lajos szól a legendás sisak alól.

Hirdetés

Az utóbbi évek során megjelent Star Wars-produkciókban több magyar színész is a hangját kölcsönözte Darth Vadernek, hiszen a sötét nagyúr eredeti szinkronhangja, Kránitz Lajos már 2005 óta nincs köztünk, így A Sithek bosszúja óta kell nélkülöznünk.

A mesterséges intelligencia azonban nem csak az elhunyt színészek arcait, de a hangokat is képes visszahozni, így 17 év után most ismét az "igazi" orgánummal osztogatja a parancsokat a sötét nagyúr.

Ezt egy ukrán startup, a Respeecher technológiája tette lehetővé, akik a nyáron megjelent Obi-Wan Kenobi sorozat elkészítéséből is kivették a részüket: ők végezték a Darth Vader életre keltésétől azóta visszavonult James Earl Jones hangjának megfiatalítását. A céggel a sorozatjunkie.hu főszerkesztője, Mónos Balázs vette fel a kapcsolatot, megbízva őket, hogy cseréljék ki a széria hivatalos szinkronjában szereplő Horányi László hangját az elhunyt Kránitzéra.

Hirdetés

Ehhez előbb ki kellett kérnie a színészlegenda családjának írásos hozzájárulását, a Respeecher pedig 40 percnyi, háttérzajtól és zenétől mentes hanganyagot is igényelt a szintetizáláshoz. Nagy szerencsénkre Kránitz jó pár órányi párbeszédet mondott fel a Dallas Jockey Ewingjaként, így a "magyar" Darth Vader végül a kapzsi texasi olajmágnás közreműködésével térhetett vissza.

A kívánt hang újrateremtéséhez viszont egy hús-vér színész munkájára is szükség volt: a Kránitz Lajost személyesen is ismerő Földi Tamás vállalta, hogy egykori kollégája stílusában felmondja a kívánt mondatokat, amit aztán a Respeecher mesterséges intelligenciája konvertált át. A végeredmény, hogy az Obi-Wan Kenobi sorozatban immáron a jól ismert hang duruzsol a sisak alatt, amit a 24.hu dokumentumfiljében hallattok:

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)