Hirdetés

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűiben felbukkanó titokzatos alak valószínűleg nem az, akire elsőre gondolnál

|

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi első két részének legfontosabb kérdését próbáljuk meg boncolgatni kicsit.

Hirdetés

Nem kevés karakterrel kell megismerkedniük azoknak, akik belefogtak a Prime Videón ma induló A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozatba. Vannak közöttük régi ismerősök, mint Elrond vagy Galadriel (akiket persze most más színészek alakítanak, mint az eredeti filmes trilógiában), akadnak olyan szereplők, akikkel Tolkien munkásságának ismerői azért már találkoztak, ilyen például Celebrimbor és Gil-galad, valamint kaptunk teljesen új, kizárólag a sorozat miatt megalkotott hősöket is.

Egyelőre nem tudni, hogy a széria eddigi legizgalmasabb szereplője melyik kategóriába tartozik, de arra már most figyelmeztetünk benneteket, hogy az alábbi sorok masszívan spoileresek lesznek, szóval csak és kizárólag ennek tudatában folytassátok az olvasást! Most ugyanis megpróbáljuk megtippelni, ki lehet a titokzatos idegen, aki az élből hullott alá.

Hirdetés

A sorozat eddigi legnagyobb kérdése az, hogy ki lehet az a szakállas férfi, aki üstökös formájában zuhant le az égből, és akire a kis hobbit, Nori talált rá. Ez egyik népszerű teória szerint ő nem más, mint maga Sauron, aki a széria idejében, vagyis a Másodkor ezen szakaszán épp bujdokol, miután mestere, Morgoth vereséget szenvedett az Első Kor végén. Tolkien munkásságából tudjuk, hogy a Másodkorban Sauron alakváltóként élt és az Annatar nevet használta - így tehát elvileg bármilyen alakban láthatjuk őt. A sorozat alkotói korábban már elmondták, Sauron fel fog bukkanni A hatalom gyűrűiben, de egy olyan formában, amire kevesen számítanának. Utalásnak gondolják egyesek azt a karakterposztert is, melyen az egyelőre még név nélküli idegen egy almát tart a kezében, az alma pedig bibliai alapokon az árulás szimbólumának is tekinthető. 

Nagyon furcsa lenne mindenesetre, ha Sauron egy lángoló tűzgolyóként térne vissza a világba, hiszen miután az Első Korban legyőzték mesterét és őt magát is, a Másodkor nagy részét azzal töltötte, hogy szépen lassan (és főleg csendben) újra kiépítse a hatalmát. Annatar, az Ajándékok Ura néven trükkökkel rávette például Eregion tündéit, hogy kovácsolják meg a hatalom gyűrűit, azokat a varázseszközöket, melyekről maga a sorozat is megkapta a címét. Egyes tippek szerint Sauron igazából az a Halbrand, aki Galadriellel barátkozott össze a tengeren, de ez azért nem tűnik okos teóriának, mert Galadriel a könyvekben az egyetlen olyan tünde volt egész Eregionban, aki nem bízott meg Annatarban.

Egy másik népszerű ötlet szerint az idegen nem más, mint a fiatal Gandalf - így a többi főbb karakter, Elrond és Galadriel mellett a korábban Sir Ian McKellen által alakított mágus ifjabb verziója is bemutatkozhatna. A bökkenő az, hogy Tolkien művei alapján Gandalf csak a Harmadkorban tűnt fel Középföldén, először Olórin néven. Nem árt tudni, hogy Gandalf igazából nem ember, hanem egy maia. És itt akkor most kicsit nyúljunk is mélyebbre a lore-ban: Tolkien mitológiájában léteznek az ainuk, avagy szentek, akiknek két csoportja ismert, a valák és a maiák.

A valák isteni jelleggel bíró, de nem isteni hatalmú lények, vala volt például a korábban említett Morgoth, akit Melkor néven is ismertek. A maiák pedig a keresztény mitológiára átültetve angyaloknak tekinthetők, szellemi természetű, de anyagi alakot felvenni képes, varázshatalommal bíró lények. Maiák például a Morgoth szolgálatába szegődött balrogok, maia maga Sauron is, és maiák az istarok, vagyis a Középföldére küldött mágusok (például Gandalf vagy Szarumán). Gandalf azért is jó tűnhet jó tippnek, mert szoros kapcsolatot ápol a tűzzel, az idegen pedig a jelek szerint úgyszintén kapcsolódik valahogy a tűzhöz. A kronológia viszont nem passzol.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Gandalf mellett megfontolandó opciónak tűnik a másik két ismert mágus, Fehér Szarumán és Barna Radagast, de sokkal valószínűbb, hogy egy eddig néven még egyszer sem nevezett karaktert mutat most be a széria. Éppen ezért ezért a mi tippünk az, hogy a két kék mágus egyike lehet a titokzatos idegen. A kék mágusok még kronológiailag is passzolnának a sztorihoz, mivel ők a Másodkorban érkeztek Középföldére, hogy segítsék az itt élő népeket, nem pedig a Harmadkorban, mint Gandalf. Eredetileg minden mágus, Gandalf és a kékek is hajón érkeztek a halandók földjére, de ennyi változtatás még talán belefér.

A leghajmeresztőbb teória szerint (de ezt már tényleg csak abszurditása miatt említjük meg) a szakállas alak nem más, mint a halálból visszatért tünde nagyúr, Glorfindel. Glorfindel az Első Kor egyik legnagyobb hőse volt, aki életét vesztette a Morgoth ellen vívott háborúban, amikor egyedül szállt szembe egy balroggal. A Másodkorban aztán a kék mágusokkal együtt tért vissza Középföldére, és a Harmadkorban is kiemelten fontos szereplő volt, noha a mozifilmek teljesen kiírták őt a történetből. Eredetileg ugyanis Glorfindel sietett a sebesült Frodó segítségére, amikor a széltetői támadás után a Gyűrűlidércek tovább üldözték a hősöket, nem pedig Arwen. Kétségtelen, hogy a sorozat megadhatná Glorfindel karakterének azt, amit a filmtrilógia elvett tőle, de elég valószínű, hogy nem az idegen képében láthatjuk őt.

Persze az is simán elképzelhető, hogy minden találgatás felesleges, és az írók egy teljesen új szereplőt alkottak meg. Nektek mik a tippjeitek? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)