Hirdetés

A Harry Potter egyik szereplője védelmébe vette a transzfóbiával vádolt J.K. Rowlingot

|

Evanna Lynch szerint az író mindig is a társadalom legsérülékenyebb tagjait támogatta.

Hirdetés

A Harry Potter-könyvek írója, J.K. Rowling körül már jó pár éve áll a bál, miután sokak számára bántó megjegyzéseket tett a Twitteren a transz emberekkel kapcsolatban. Most azonban a Harry Potter-filmekben Luna Lovegoodot alakító Evanna Lynch szólalt fel az írónő védelmével kapcsolatban - írja a New Musical Express. A színész úgy fogalmazott, hogy Rowlingot úgy ismeri, mint aki a társadalom legsérülékenyebb tagjaiért áll ki.

Emlékezetes, hogy Rowling 2020 elején megosztott egy cikket, amely a menstruációs egészségről szólt és amelynek címében azt írták: "a covid-járvány után így lehet létrehozni egy egyenlőbb világot azok számára, akik menstruálnak". Az írónő ezen borult ki, szerinte ez kizárólag a nőkre vonatkozik, holott a transz férfiaknál is előfordulhat menstruáció. Később pedig azzal védekezett, hogy több könyvet és tudományos kutatást is elolvasott a témával kapcsolatban, ezért tisztában van a különbséggel.

Hirdetés

Az eset kapcsán 2020-ban Rowlinggal ellentétes álláspontra helyezkedtek a Harry Potter-filmek sztárjai, Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint is, akik a transz embereket vették védelmükbe. Evanna Lynch már akkor is Rowling pártját fogta a kérdésben, aminek hatására annyi gyűlölködő üzenetet kapott, hogy kénytelen volt törölni a Twitter-fiókját. Később úgy fogalmazott, hogy szerinte felelőtlenség volt egy ilyen vitába bocsátkoznia a Twitteren, ahol nagyon töredezett a kommunikáció és nincs helye a hosszabban kifejtett gondolatoknak.

A színésznő nemrég a The Telegraphnak adott interjújában emlegette fel a múltbéli kommentjeit. Evanna Lynch úgy fogalmazott, hogy akkor még nagyon naiv volt a kérdéssel kapcsolatban, ahogy mondja "azt sem tudtam, hogy ennek a kérdésnek két oldala van". Ma azonban már óvatosabb.

Mindenkivel együttérzek, a vita bármelyik oldalán is álljon. Tisztában vagyok vele, hogy milyen olyan tinédzsernek lenni, aki annyira gyűlöli a saját testét, hogy ki akar bújni a saját bőréből. Ezért nagy együttérzéssel fordulok a transz emberek felé és nem akarom bántani őket.

- mondta Evanna Lynch.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A színésznő szerint az is fontos, hogy Rowling felerősíti azoknak a hangját, akik korábban átestek a tranzíción, azaz többek között hormonkezelésnek és/vagy műtétnek is alávetették magukat, később azonban ezt visszacsinálták.

Úgy érzem, [Rowling] jellemében mindig is ott volt, hogy a társadalom legsérülékenyebb tagjaiért kiálljon. A probléma abban rejlik, hogy nincs egyetértés abban, hogy ki a legsérülékenyebb. Jó lenne ha az emberek több jóindulattal fordulnának felé és meghallgatnák, amit mond

- tette hozzá Lynch.

J.K. Rowling álláspontja miatt sokan a nemrég megjelent, a Harry Potter univerzumában játszódó videojáték, a Hogwarts Legacy bojkottjára is felszólítottak, ennek ellenére a nyitott világú akció-RPG a megjelenését követő első két hétben több mint 12 millió példányban kelt el.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)