Hirdetés

A legnagyobb filmes bakik, amiket lehet, észre sem vettél

|

Összeszedtük a legnagyobb filmes bakikat, amiket nem is volt annyira egyszerű kiszúrni.

Hirdetés

Temérdek ember összehangolt munkájából születnek meg a mozifilmek, nagyon sokan felelnek azért, hogy minden részlet helyén legyen, de olykor még így is homokszem kerül a gépezetbe. Van, hogy már a forgatókönyvíró sem volt elég körültekintő, máskor a színész hibázott, vagy a kellékes, netán egy kósza statiszta nem volt a helyzet magaslatán. Ebben a cikkben most ilyen esetekből szemezgetünk.

Megpróbáltunk a kézzelfogható bakikra koncentrálni, ebben a listában ezért nem kaptak most helyet olyan logikai bukfencek, mint például az, hogy a karatéban a fejrúgás egy tiltott mozdulat és azonnali kizárással jár, mégis ezzel nyert Daniel LaRusso az 1984-es Karate kölyökben, vagy épp az, hogy az első Doctor Strange filmben Dr. Strange és Dr. Palmer úgy hajtanak végre egy agyműtétet szájmaszk nélkül, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. 

Jöjjenek tehát a szerintünk leglátványosabb filmes bakik, a listát viszont gyakorlatilag a végtelenségig lehetne folytatni, így ha igény van rá, természetesen a későbbiekben újabb részek is készülhetnek a témában. 

Hirdetés

A rettenthetetlen 

A rettenthetetlen vitán felül Mel Gibson legemlékezetesebb mozijai közé tartozik. A William Wallace-ről szóló történelmi drámának ráadásul nemcsak főszereplője volt Gibson, hanem a rendezői székbe is ő ült be, illetve a vezető produceri feladatokat is ő maga látta el. Ennyi teendő mellett talán nem csoda, hogy pár képkocka erejéig picit lankadt a figyelme, a film nagyjából közepén ugyanis egy vad lovasroham alatt a képernyő egyik csücskében világosan kivehető egy fehér autó. Mondanunk sem kell, a XIII. századi csatáknak nem voltak szerves részei a járgányok.

Gladiátor

Ridley Scott 2000-ben bemutatott legendás filmje, a Gladiátor nem szűkölködött a filmes bakikban. Ezek közül talán a legemlékezetesebb az a gázpalack volt, amit abban az arénaharcban láthattunk, amikor a Russell Crowe által alakított Maximusnak és gladiátortársainak pengés kerekekkel felpimpelt harci szekerek ellen kellett küzdeniük. Maximus nem véletlenül volt zseniális hadvezér, itt is ügyes taktikával győzte le a nyers erőt, és sikerült a harckocsikat is felborítani. Az egyik ilyen szekér hátuljából bukkant elő véletlenül egy gázpalack.

Star Wars: Egy új remény

Mára legendássá vált az egyik legmókásabb Star Wars baki, amire persze az is rásegített, hogy az Egy új remény digitálisan felújított változatában George Lucas még egy összetéveszthetetlen hangeffektet is alákevert. Természetesen arról a jelenetről van szó, amelyben a Halálcsillagon a rohamosztagosok épp áttrappolnak egy ajtón, az egyikük viszont bizonyságot tesz arról, hogy a Galaktikus Birodalom bilifejű sorkatonái nem csak a célzásban küzdenek nehézségekkel, de az ajtófélfák sem az barátaik: hősünk piszkosul beveri ugyanis a fejét az ajtóba, amikor épp átszalad rajta.

Micsoda nő!

Valószínűleg a legtöbben nem épp Julia Roberts reggelijére figyeltek az 1990-es Micsoda nő! azon jelentében, mely során Vivian és Edward kedélyesen falatoznak, pedig ha így tettek volna, akkor bizony ők is könnyedén kiszúrhatták volna azt, hogy ebben a szállodában alakváltó finomságokat szolgálnak fel. Vivian kezében ugyanis az egyik pillanatban még egy mutatós croissant van, a következő másodpercben viszont ez egy amerikai palacsintává változik. 

Batman visszatér

A 2022-es The Batman már egyáltalán nem rejtette véka alá azt, hogy Gotham City sötét lovagja sminkeli magát, de ezen a téren a Tim Burton féle 1992-es Batman visszatér még jóval szégyenlősebb volt. Batman maszkja ugyebár nem fedi tökéletesen a szeme körül részeket, ezért kell itt éjfeketére mázolnia magát a Denevérembernek. Nincs ez másként a Batman visszatérben sem, a film végén azonban hősünk leveszi, jobban mondva letépi saját maszkját Macskanő előtt.

Az alkotók mindezt úgy oldották meg, hogy egyik pillanatról a másikra mintegy varázsütésre eltűnik a fekete smink, és az ominózus maszklevétel előtt már egyáltalán nincs semmi feketeség Batman szeme körül. Így mondjuk lemaradtunk arról, hogy Michael Keatont pandává mázolva láthassuk, ami valljuk be, zseniális lett volna.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Ponyvaregény 

Nem egy olyan jelenetsorral ajándékozott meg bennünket az 1995-ös Ponyvaregény, ami örökre a tudatunk legmélyébe égett, és biztosan közületek is sokan szóról szóra fel tudnátok idézni azokat a pillanatokat, mikor Vincent Vega és Jules Winnfield, vagyis John Travolta és Samuel L. Jackson meglátogat pár piti bűnözőt.

Soha senki sem kóstolt meg olyan beleéléssel egy burgert és egy üdítőt, mint Jackson, remek színészi játéka pedig el is vonta  figyelmet arról, hogy ebben a jelenetben már akkor felbukkannak a lövésnyomok a két színész mögött a falon, mikor a rájuk rontó suhanc még el sem kezdett lövöldözni. Utólag rögzített képsorokról lehet tehát szó, melyeket Tarantinóék már azután vettek fel, hogy a lövések miatt kilyuggatták a falakat Travolta és Jackson körül. 

A Quantum csendje 

Megesik, hogy a színészek mindent rendesen csinálnak, a forgatókönyvben sincs hiba, a kellékesek sem bakiznak, mégis akad egy túlmozgásos statiszta, aki sikeresen szétbarmolja az egész jelenetet. A 2008-as A Quantum csendje esetében pedig pontosan ez történt. 

Abban a jelenetben ugyanis, mikor James Bond a kikötőben bámult végtelenül keményen egy motoron ülve, valamilyen megmagyarázhatatlan okból az egyik söprögető dokkmunkást alakító statiszta úgy érezte, jó ötlet lesz, ha körülbelül 20-30 centivel az aszfalt felett(!) lóbálja a célszerszámát, ezzel imitál seprést. Nyilván azonnal mémmé vált a dolog, amint kiszúrta valaki. 

Az elveszett frigyláda fosztogatói 

Van némi elképzelésünk arról, hogy 1936-ban, vagyis az Az elveszett frigyláda fosztogatói cselekményének idején milyen volt az átlagos viselet, épp ezért megdöbbentő annyira, hogy miért nem zavarta ki valaki azt a fickót a forgatásról, aki egy modern farmerban és egy hozzá passzoló rövid ujjú pólóban flangált abban a jelenetben, mikor Indiana Jones Kairóban iszogatott. Az összes többi statisztán autentikus viselet volt, egyedül a pólós-farmeres alak törte meg az összképet. 

Kommandó 

Arnold Schwarzenegger munkásságából sem nehéz válogatni, legendás volt például a Két tűz között, avagy True Lies azon jelenete, melyben Jamie Lee Curtis nyomott le egy emlékezetes sztriptízt, közben viszont véletlenül elesett, de szerepben maradt, és folytatott mindent. Erről azonban csak a bennfentesek tudhatták, hogy egy baki eredménye, az átlagos néző mit sem sejtett. Az viszont mindenki számára egyértelmű, hogy az 1985-ös Kommandóban egy regenerálódó autó kapott helyet.

Ebben a filmben ugyanis Schwarzenegger bepattan egy alaposan megtört sárga sportkocsiba, mikor azonban elhajt vele, lássatok csodát, ismételten teljesen ép a verda azon oldala, ami másodpercekkel korábban össze volt zúzva.

A bambanő

Végezetül jöjjön egy kis matek. Az 1999-es A bambanő-ben Drew Barrymore karaktere, Josie Geller egy újságíró, aki "beépül" egy gimibe azért, hogy cikket tudjon írni a középiskolások életéről. Nos, nem ártott volna gyakrabban látogatni a gimnáziumi matematika órákat, az egyik jelenetben ugyanis Josie és társai a Pi-t próbálták meg felírni a plakátra.

Azért csak próbálták, mert 3,14 után gyakorlatilag véletlenszerűen jönnek egymás után a számok, köze sincs az egésznek a valódi Pi-hez. Ez azért is különösen kellemetlen, mert a sztori szerint egy matekcsapatról van szó. Jegyezzétek meg egy életre: a Pi 3,14159265359, nem pedig 3,14578699869. Ennek a tudásnak még biztosan sokszor hasznát fogjátok venni az életben, nagyon szívesen.

A mi gyűjtésünk most ennyi lett volna, de mindenképpen arra biztatunk benneteket, hogy lent a kommentek között dobjatok még be ti is hasonló filmes bakikat, illetve jelezzétek, ha esetleg vevők lennétek a folytatásra! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)