Hirdetés

A médiahatóság vizsgálja, hogy lányok csókolóztak a netflixes Jurassic World sorozatban

|

A streaming szolgáltató animációs szériája, a Jurassic World: Krétakori tábor egyik jelenete miatt több bejelentést is kapott az NMHH.

Hirdetés

Tavaly fogadta el az országgyűlés az úgynevezett pedofiltörvényt, amely eredetileg a kiskorúakkal kapcsolatos szexuális bűncselekmények elleni küzdelem jegyében született, de olyan kiegészítéseket is kapott, amely a tiltakozók szerint (mint az HBO, az RTL Klub vagy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége) kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából és negatívan befolyásolja a társadalmi elfogadást. A jogszabály lényegében megtiltotta a 18 éven aluliak számára hozzáférhető médiatartalmakban a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását és "népszerűsítését", ennek folyományaként pedig az ezeket vizsgáló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) olyan rajzfilmek miatt is kapott bejelentéseket, mint a Mulan vagy a Pumukli. 

Ezúttal az NMHH-hoz egy netflixes animációs sorozat, a Jurassic World: Krétakori tábor egyik jelenete miatt érkeztek állítólag bejelentések azért, mert bár a műsor 7+ korhatár-besorolással nézhető a streaming szolgáltatón, az 5. évad 9. epizódjában mégis szerelmet vallott egy lány egy másik lánynak, sőt csókolóztak is, a kapcsolatnak pedig a többi karakter láthatóan örült - számolt be róla a Mandiner.

Hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított "hatósági ellenőrzés keretében", és belengette, hogy felveszi a kapcsolatot a holland társhatósággal (Commissariaat voor de Media), ugyanis a médiatörvény hatálya nem terjed ki a holland székhelyű vállalatra. 

Az NMHH erről tavaly adott felvilágosítást a Magyar Nemzetnek, a következő indoklással: 

"A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető lekérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki."

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Az ellenőrzéshez ennek ellenére joga van az NMHH-nak, ám az, hogy milyen intézkedések megtételére számítanak a holland hatóságoktól, az nem világos, hiszen a Netflix jelenleg is rendelkezik szülői felügyeleti beállításokkal, külön profilt is lehet létrehozni a gyermekek számára. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)