Hirdetés

A Netflix főnöke az erőszakos játékokkal igazolná a viccek ártalmatlanságát

|

Transzfóbiával vádolják Dave Chappelle-t, a cégvezető egy rendhagyó érvvel kelt a védelmére.

Hirdetés

Dave Chappelle-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen a csípős társadalomkritikáiról ismert stand-up komikus már a 90-es évek óta űzi az ipart, és a 2003-tól 2006-ig futott, nagy sikerű Chappelle's Show mellett számos filmben is felbukkant, sőt, a Netflix tele van az előadásaival.

Most legújabb netflixes műsora, a The Closer miatt áll a bál, amelyben a korszellemhez igazodva a transzneműség témája is előkerült. Chappelle leginkább azzal a kijelentésével húzta ki a gyufát a kritikusoknál, mely szerint ő azokat a feministákat támogatja, akik tagadják, hogy a transz nők valódi nők lennének.

Hirdetés

Egyesek ezért most transzfóbiával vádolják a komikust, ám nem ez az első alkalom, hogy Chappelle össztüzet vont magára: a Netflixnek készített korábbi műsoraiban rendszeresen kritizálta a cancel culture-t, a 2019-es Sticks & Stonesban például azzal kavart nagy vihart, hogy a felületes ítélkezésről szólva kiállt a gyermekmolesztálással vádolt Michael Jackson mellett.

A gyakran épp a túlzottnak vélt progresszivitása miatt kritizált streaming platform bizalma azonban nem rendült meg a sztárban, most épp maga a cégvezető, Ted Sarandos kelt a védelmére. A Netflix CEO-ja az alkalmazottaknak küldött e-mailben az erőszakos játékok példáján igyekezett bizonyítani, hogy a valóságban senkinek sem fog hátránya származni Chappelle viccelődéséből.

"Habár néhány alkalmazott nem ért egyet ezzel, határozott meggyőződésünk, hogy a képernyőn megjelenő tartalom nem okoz közvetlen valóélet-beli károkat. A legerősebb bizonyíték erre, hogy az utóbbi 30 évben hatalmas mértékben nőtt a képernyőn látható erőszak mértéke, különösen a first party (sic!) shooter játékoknál, s mégis, számos országban jelentősen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma. A felnőttek tehát nézhetnek erőszakot, bántalmazást és  zaklatást - vagy élvezhetnek egy sokkoló stand-up komédiát - anélkül, hogy másokat bántanának vele."

Szó se róla, gamerként valahol örvendetes, hogy egy ilyen messzire eljutó hang is kiáll a videójátékok körüli elavult rémhír-mítoszok ellen, még ha Sarandosnak nem is sikerült eltalálnia a "p" jelentését az fps-ek említésekor.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Azt viszont nem mindenki osztja, hogy Sarantos érve megállja a helyét Dave Chappelle esetében. A melegeket ért rágalmazások ellen küzdő civil szervezet, az 1985-ben alapított GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) képviselője például úgy nyilatkozott az Axiosnak, hogy az LGBTQ-közösséget nem ismerő szemlélők igenis a médiában látottak alapján alkotnak véleményt.

"Ha ezek a médiaképek dehumanizáló sztereotípiák, és az emberek nevetségessé tételében gyökereznek, képesek valódi károkat és zaklatást okozni."

Az alkalmazottaknak küldött vezetői e-mail egyébként azért született, mert a The Closer körüli botrány a Netflix dolgozóit is megosztotta. Külön vihart kavart, hogy a streaming platform nemrég felfüggesztett egy transz kollégát, Terra Fieldet, aki az ügyről tweetelt egy olyan tárgyaláson elhangzottakra hivatkozva, amelyen nem vehetett volna részt.

Az indulatokat pedig tovább fokozta, hogy néhány napja kirúgtak egy fekete alkalmazottat, aki október 20-ra tiltakozást szervezett, az ő eltávolítását viszont a Netflix álláspontja szerint az váltotta ki, hogy bizalmas adatokat juttatott el a Bloomberghez a The Closer nézettségéről.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)