Hirdetés

A Obi-Wan Kenobi első két része a legjobb dolog, ami 2005 óta a Star Wars világában történt

|

Az első két epizód alapján megérte ennyit várni a Star Wars: Obi-Wan Kenobi sorozatra.

Hirdetés

A Disney+ hazai képviselete volt olyan kedves, hogy korai hozzáférést biztosított számunkra a Star Wars: Obi-Wan Kenobi sorozat első két részéhez, ami hamarosan mindenki számára elérhető lesz, hiszen június 14-én elindul a Disney streaming szolgáltatása Magyarországon is. Olyan nagy hatást gyakorol azonban a nézőre a nyitány, hogy arról külön is érdemes írni pár sort. A pilot epizód első négy perce egyszerre tökéletesen alkalmas arra, hogy világossá tegye az alapfelállást az újoncoknak, és azonnal visszarepítése a Csillagok háborúja-veteránokat abba a korba, amikor kérdés nélkül és őszintén tudtak rajongani a messzi-messzi galaxisért.

Ebben a négy percben ugyanis hibátlanul összefoglalják nekünk Kenobi és Anakin Skywalker közös múltját, egyúttal világossá teszik azt is, mely történetet meséli hosszú idő után tovább az új, Disney+-os széria. A legnagyobb csavarokat persze nem lőjük el, de azért a cikk így is spoileresnek tekinthető. 

Hirdetés

Ezt követően pedig még mindig az értelmeinkre próbál hatni Deborah Chow rendezőnő, és sikerrel jár: a 66-os parancs szörnyűségeit egyáltalán nem olcsó megoldás kisgyermek padawanok szemszögéből megmutatni, Chow már itt megvillantja, mennyire érzi egyszerre a drámát és a hamisítatlan Star Wars hangulatot. Tökéletes kezekben van nála a sorozat, a Disney és a Lucasfilm pedig továbbra is vezekelni látszik minden korábbi megosztó döntésért. Az első két rész után az Obi-Wan Kenobi sorozatot gyakorlatilag lehetetlen nem szeretni. 

Ewan McGregor nem csak megjátszotta magát a sorozat bemutatója előtti sajtómegjelenéseken, ahol sugárzó arccal mesélt visszatéréséről. A színész lubickol Kenobi szerepében, és minden egyes rezdülésével együtt dobban a rajongói szív. Nagyon fontos azonban az, hogy ez a Kenobi még nem az az öreg mester, akit Alec Guinness alakításában megismerhettünk, viszont már nem is az előzménytrilógia nemes és önzetlen, végtelenül optimista jedije. A Tatuinon rejtőzködő Ben Kenobi egy megtört, megkeseredett középkorú férfi, akinek már csak egyetlen dolog számít: biztonságban tudni a kis Luke Skywalkert. 

Ha szükséged lenne egy gyorstalpalóra Kenobi életéről még a sorozat elkezdése előtt, akkor ezt a videónkat ajánljuk a figyelmedbe

A sorozat cselekménye viszont nem Luke felé tereli az egykori mestert: egyelőre a másik Skywalker gyermeket, Leia Organát ismerhetjük meg közelebbről, aki az Alderaan bolygón cseperedik Bail Organa szenátor fogadott lányaként. Ő lesz a sorozat első nagy, és borzasztóan pozitív meglepetése, ugyanis sikerült egy elképesztően tehetséges gyermekszínészt találni a szerepére. Vivien Lyra Blair Leiája annyira cuki, hogy önkéntelenül is mosolyra húzzák szánkat a jelenetei. Egy igazi kalandvágyó, élettel teli leányzó a kis Leia, aki közben pontosan annyira makacs és céltudatos, mint néhai édesanyja, Padmé Amidala volt.

Ewan McGregor és Vivien Lyra Blair mellett még Moses Ingramet kell mindenképpen kiemelni, Reva, vagyis a Harmadik Nővér ugyanis sokban különbözik a többi inkvizítortól. Ingram karaktere a fegyelmezettség legapróbb jelét sem mutatja, sokkal erőszakosabb társainál, és látszik rajta, hogy bármit megtenne azért, hogy ő vonszolhassa Darth Vader lábai elé Kenobit. Egyelőre nem ismerjük ezen felül a pontos indítékait, de két epizód is elég volt ahhoz, hogy érdekes antagonistává tegyék karakterét. Több, mint valószínű, hogy még nagyon izgalmas dolgok derülnek majd ki Reva múltjával kapcsolatban.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Deborah Chow érti és tudja, mire vágynak a rajongók, ám szemben a Boba Fett könyve sorozattal, amelyben a fan service a cselekmény rovására ment, az Obi-Wan Kenobi sorozat úgy tud valós történetet mesélni, hogy közben okosan beszúrt easter eggekkel a Csillagok háborúja keményvonalas tudorait is hájjal kenegeti. A narratíva egyelőre mozis léptekben halad, gyorsan pörögnek az események, de mégis látszik, hogy a párbeszédeket se két unatkozó lamantin írta meg. Nem jöhet elég korán a harmadik epizód, mivel sikerült úgy lezárni a második részt, hogy jelenleg csak döbbenten és tátott szájjal tud pislogni az ember, már ha látta anno a Star Wars: Rebels animációs sorozatot. Ennél konkrétabban tényleg nem szeretnénk fogalmazni, de maradjunk annyiban, hogy nem Vader és Kenobi esetleges találkozója lesz az, amit a legjobban meg kell majd indokolniuk az íróknak. 

Az olyan apróságok, mint Kumail Nanjiani szórakoztató felbukkanása, vagy épp a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea szerepeltetése már tényleg csak egy kis csokireszeléket szórnak a habos süteményünk tetejére pöccintett cseresznyére. Azok is megnyugodhatnak egyébként, akik az Andor első előzetesét látva az idegen lények hiányára panaszkodtak, ebben a sorozatban ugyanis nem csak emberek keresztezik Kenobi útját.

Ezer és egy irányba mehet tovább innentől fogva a széria, főleg úgy, hogy az előzetesekben látott jelenetek nagyja az első két részből számozott, viszont hátravan még négy teljes epizód. A megszokott módon, a Star Wars: Obi-Wan Kenobi utolsó részének bemutatóját követően természetesen klasszikus kritikával is jelentkezni fogunk, de az első két epizód után az az érzésünk, hogy innen nehezen lehetne elbukni. Ewan McGregoron biztosan nem fog múlni a dolog, ő maga a két lábon járó Kenobi mester, aki nem véletlenül sokak számára minden idők legnagyobb jedi lovagja. 

Obi-Wan Kenobi annak idején Anakint nem tudta megmenteni, most viszont úgy tűnik, magát a Star Wars univerzumot azoknak is meg fogja, akik agyvérzést kaptak a folytatástrilógiától, és úgy általában bármitől, ami már a Disney-korszakban született Csillagok háborúja fronton. Ezt a sorozatot nekik is látniuk kell, ahogy mindenki másnak is, akit csak minimálisan is érdekelt valaha a messzi-messzi galaxis.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)