Hirdetés

A Percy Jackson könyvek írója rápirított a szereplőválasztáson hőzöngő rajongókra

|

Rick Riordan azt kéri a rajongóktól, hogy bízzanak az ő és kollégái döntésében a Percy Jackson sorozat főszereplőit illetően.

Hirdetés

Két film után elakadt a Percy Jackson és az olimposziak mozis feldolgozásainak sora, de mivel az öt könyvből álló széria évekig a legjobban fogyó gyermekkönyvek között volt, a Disney látott benne potenciált, és 2020-ban berendelt egy élőszereplős sorozatot Rick Riordan könyvei alapján. Nemrég megtudtuk, kik alakítják a sorozat főbb karaktereit, és ugyan a főszereplő castingjával látszólag senkinek nem volt problémája, az egyik színész személye több rajongónak nem tetszett. Ennek hangot is adtak a közösségi médiában, a regények szerzője, aki maga is részt vesz a sorozat munkálataiban, viszont arra kérte őket, próbálják visszafogni a negatív kommentjeiket.

Ahogy azt több esetben is láthattuk az elmúlt években, többen azt kifogásolták, hogy egy színes bőrű színészre osztottak egy korábban fehérként leírt szerepet, ez történt a Percy Jackson esetében is, ahol Leah Jeffries kapta Annabeth Chase szerepét.

Hirdetés

Annabeth a könyvek szerint Athéné lánya, harcosként pedig ő trenírozza Percyt, később pedig közeli barátok lesznek. A filmfeldolgozásokban a szerepet Alexandra Daddario kapta, aki közelebb állt az olvasók elképzeléséhez, ezzel együtt Rick Riordan kiállt a szereplőválasztás mellett, és saját weboldalán tett közzé egy blogposztot, arra kérve a közönségét, hogy hagyjanak fel a negatív kommentek írásával.

"Nagy kár, hogy ennek a posztnak meg kell születnie, de ez van. (...) A visszajelzések Leah kiválasztására túlnyomórészt pozitívak és örömteliek voltak, ahogy az helyénvaló. Leah olyan sok energiát és lelkesedést ad ehhez a szerephez, ami Annabeth erejének nagy részét is jelenti. Példakép lesz majd lányok új generációinak, akik benne azt a hőst láthatják, akivé ők maguk is válni szeretnének. Ha pedig problémátok van a szereplőválasztással, azt csak velem rendezzétek le. Nincs más, akit hibáztathatnátok. Akármit is olvastok ki ebből a posztból, abban megállapodhatunk, hogy egy gyermeket online zaklatni megbocsáthatatlanul helytelen. Akármennyire is erős Leah, és akármennyit is beszéltünk arról, hogy van esély ilyen reakcióra, és a nyomásról, amit egy ilyen szerep jelenthet neki, a negatív kommentek, amiket kapott, túlmentek a határon. Ennek abba kell maradnia. Most."

- írta Riordan, utalva rá, hogy Jeffries mindössze tizenkét éves.

"Íróként tisztán fogalmaztam, hogy a legjobb színészeket keresem, akik fel tudják venni, és életre tudják kelteni ezeknek a karaktereknek a személyiségét, és hogy a külső megjelenés másodlagos a számomra. Így is választottuk ki a szereplőket. Egy évet töltöttünk ezzel a folyamattal, hogy alaposak lehessünk és a legjobbak közül is a legjobbakat válasszuk ki. Ez a hármas tényleg a legjobb. Leah Jeffries tényleg Annabeth Chase."

- fejtette ki véleményét a Percy Jackson könyvek szerzője.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A poszt későbbi részeiben Riordan leírja, hogy sokan felháborodtak, mikor a Jeffries-t nem helyeslő kommentjeik miatt rasszistának bélyegezték őket. Ennek kapcsán a fenti gondolatmenetére utalt vissza az író, hogy a szereposztáskor a színészek személyisége sokkal fontosabb volt, mint a kinézetük, majd kifejti, hogy a külsejük alapján ítélkezni, anélkül, hogy látták volna Jeffries előadását Annabeth Chase-ként, alapvetően előítéletes.

"Kizárólag arra alapozzátok az alkalmasságát, hogyan néz ki. (...) Ez pedig, kedves barátaim, rasszizmus. (...) A Percy Jackson egyik központi üzenete mindig is az volt, hogy a különbségeink erőt jelentenek. A sokféleségben hatalom lakozik. A dolgok, amik megkülönböztetnek egymástól, sokszor az egyéni nagyszerűségünk jelei. Soha ne ítélj meg valakit az alapján, hogy mennyire illeszkedik az eleve meglévő elképzeléseidhez. Az a neurodivergens kölyök, aki hat iskolából bukott ki, lehet, hogy Poszeidón fia. Bárkiből lehet hős."

- írta erről Riordan.

"Nézd meg a sorozatot, vagy sem. Ez rajtad áll. De ez egy olyan feldolgozás, amire büszke leszek, és ami teljes mértékben megfelel a Percy Jackson és az olimposziak szellemiségének, fogja a történetet, amit eredetileg a fiamnak mondtam el esti meseként, hogy felvidítsam azzal kapcsolatban, hogy neurodivergens, és javít rajta, hogy a világ minden táján élő gyerekek továbbra is hősnek láthassák magukat a Félvér-táborban."

- zárta a posztot az író.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)