Hirdetés

A rebootra gyúrva: 10 érdekesség az 1995-ös Mortal Kombat-filmről

|

Rövidesen bemutatásra kerül az új Mortal Kombat, így itt az ideje megemlékezni az első filmről, melynek forgatásáról anno még Tom Cruise-t is elzavarták!

Hirdetés

Április 23-án beverekszi magát az amerikai mozikba, az HBO Maxre, no meg remélhetőleg hamarosan a hazai vásznakra is a harmadik nagy Mortal Kombat-film. Mint sokan tudhatjátok, valóságos kínszenvedés volt, mire ez a magas korhatár-besorolású reboot létrejöhetett. Itt elsősorban az elmúlt pár év, sőt, évtized fejlesztési poklára gondolunk: már a 90-es évek végén szó volt arról, hogy az 1995-ös Mortal Kombat és az 1997-es Mortal Kombat II.: A második menet után nemsokára jön a harmadik film is. Ehhez képest viszont többször is rendezőt cseréltek, valamint többször újrafaragták a történetet és a forgatókönyvet, hogy menet közben még az égiek, pontosabban a Katrina hurrikán is keresztbe tegyen a projektnek, ami 2005-ben tarolta le a kiszemelt forgatási helyszínek egyikét.

Hirdetés

Nos, bárki bárhogyan is vélekedjen az első, 1995-ös filmről, az is legalább annyira kalandos és kínkeserves utat járt be a premierig, mint a most bemutatkozó változat. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Larry Kasanoff producer 1993-ban három hónapon át győzködje a Midway akkori fejesét, aki a siker ellenére is csak egy szimpla verekedős árkádjátékot látott a Mortal Kombatben, nem pedig azt a valóságos fenomént a Terminátoréhoz hasonló franchise-lehetőségekkel, mint amit Kasanoff.

Sokat nem segített a producer alkupozícióján az 1993-ban bemutatott, botrányosan rossz Super Mario Brothers film sem, ami, ha másra nem, elrettentő példának mindenképp jó volt a stúdiók és kiadók részére. Igaz, a Midway végül csak beadta a derekát a filmes jogokkal kapcsolatban, így 1995. augusztus 18-án meg is ejtették az első film amerikai premierjét.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Na nem mintha ennyivel le is lehetne tudni a történetet: íme 10 érdekesség, amit talán még ti sem tudtatok az eredeti Mortal Kombat születéséről!

1. A rendező kvázi behazudta magát a projektbe

Ha nem is a Mortal Kombat volt Paul W.S. Anderson első rendezése - az ugyanis a Fosztogatók négy keréken című thriller volt 1994-ből -, ez akkor sem úgy ment akkoriban, hogy egy fiatal rendező bekopogott a stúdió ajtaján, tapasztalat híján rögtönzött egyet a producerek előtt, majd máris leszerződtették őt. Vagy részben mégis?

A produkcióra több rutinos filmes is jelentkezett, ám nem mindenki vette komolyan annak témáját, valamint a producerek is elsősorban egy kísérletező, friss látásmódú egyént kerestek. Így leltek rá Anderson első darabjára, ami után nem is volt kérdéses, hogy őt akarják filmjük élére. A törtető rendező ezt a korszakát meetingeken töltötte, melyek között játéktermekben próbálta elütni az időt, olykor akár hosszú órákon át is egyik kedvencét, a Mortal Kombatet nyúzva. A legtöbb filmessel szemben ezért sem lekicsinylően, hanem szuper lelkesen kezelte az alapanyagot, és a szűkös költségvetés ellenére is sorra hozta elrugaszkodott ötleteit.

Igen ám, csak az ekkor még tapasztalatlan Anderson korábban sosem dolgozott blockbustereken, így vizuális effektusokon sem, ezért hát felhalmozott egy rakás VFX-es könyvet, hogy elsajátítsa a szakzsargont. Állítása szerint sikerült is elhitetnie a stúdiófejesekkel, hogy nála jobban senki nem ért a CGI-hoz Hollywoodban, pedig soha az életében nem dolgozott vizuális trükkökön. "Kvázi behazudtam magam a filmbe, habár szerintem a lelkesedést látták rajtam inkább" - tette ehhez hozzá Anderson.

Paul W.S. Anderson a Mortal Kombat (Mortal Kombat, 1995) forgatásán

2. Sean Connery mint Raiden?!

Ha már a legendás színész-harcművész, Bruce Lee épp Liu Kang karakterét ihlette meg a játékban, egyfajta szép tisztelgésként is felfogható lett volna fia, Brandon Lee felbukkanása a filmben. Eredetileg őt szemelték ki Johnny Cage szerepére, ami talán újabb ugródeszkát jelenthetett volna a színész számára Hollywoodban. Mint ismeretes, Lee végül nem érhette meg a filmet: tragikusan fiatalon, 28 évesen vesztette életét a mára ikonikussá vált A holló 1993-as forgatásán, ahol is a kellékként használt fegyver vaktöltényének kilövésekor egy korábbi lövedékdarab fúródott a színész hasába.

Egy időben annak a Cameron Diaznak a neve is szóba került, méghozzá Sonya Blade szerepében, akiből az 1994-es A maszk csinált egy csapásra sztárt. Azonnal le is igazolták a színésznőt, igaz, Diaznak pont harcművészetekben nem volt igazán tapasztalata, ezért hát hamar el is kezdték őt edzeni. Végül épp a forgatás rajtja előtt tört el a csuklója, ami ellehetetlenítette a szerepeltetését - szerencsére időben le tudták őt cserélni Bridgette Wilson-Samprasra.

A legmeghökkentőbb kiszemelt mégis talán a néhai Sir Sean Connery volt, akiben nem mást, mint Raident látták meg az alkotók. Szerencsére erről az egykori 007-es is más véleményen volt, legalábbis mindenkivel tudatta, hogy semmi kedve fizikailag is megterhelő filmeken dolgozni - helyette inkább golfozna. Danny Glover neve is felmerült egyébként a karakter kapcsán, de a franchise társalkotója, Ed Boon szerint ez is csupán csak egy volt a New Line stúdió "hajmeresztő javaslatai" közül.

Sir Sean Connery golfozik

3. Tom Cruise-t úgy kellett elzavarni a forgatásról

Egyes pletykák szerint Brandon Lee mellett Johnny Deppet, sőt, még Tom Cruise-t is megfontolták Johnny Cage-ként. Bármi is legyen ebből igaz, valójában lényegtelen, hiszen úgyis tudjuk, mi lett a vége: helyettük Linden Ashby kapott végül lehetőséget. Az alkotók egyik meséje mégis kicsit egybecseng az előbb taglalt híresztelésekkel, szerintük ugyanis a Top Gun sztárját anno elég durva szavakkal kellett elhajtani a forgatás Santa Monica-i helyszínéről.

Erről valójában a stáb egyik egészségügyi alkalmazottja tehetett, aki munkakörét túllépve a reptéren zajló forgatás biztonságát is a szívén viselte. A felvételek éppenséggel Cruise saját hangára mellett zajlottak, így a színész természetesen át is nézett egy kicsit a szomszédba. Megkérdezte, mit forgatnak és hogy bemehet-e, mire a szóban forgó stábtag azt felelte: "Menj el, te nem vagy benne a filmben!" Cruise tovább könyörgött, hogy hadd leshesse meg a munkálatokat, de túlbuzgó, önjelölt biztonsági őrünket egyáltalán nem hatották meg a szavai, és azt mondta: "Nem érdekel, ki vagy, tűnj el innen!"

Tom Cruise a Mission: Impossible-ben (Mission: Impossible, 1996)

4. Nem volt zökkenőmentes Jax castingja

Az első Mortal Kombatben Jax, azaz Jackson Briggs is kapott egy kisebb szerepet - pardon, a stáblista szerint nem Jax, hanem "Jaxx", így, dupla x-szel, ráadásul még csak ikonikus fémkarjait sem láthattuk a filmben. Lendüljünk ezen túl, hiszen ennél sokkal szomorúbb fordulatokat is megélt a karakter: eredetileg az Amerikai nindzsa-filmek Curtis Jacksonja, Steve James játszotta volna el a szerepet, ám a színész időközben, a forgatás kezdete előtt egy évvel elhunyt. Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

Az ő helyére jött az a Gregory McKinney, aki korábban a Beverly Hills-i zsaru 3-ban is felbukkant, de a Mortal Kombattel együtt is csak kisebb szerepekben bizonyíthatott rövid karrierje során. Egyes beszámolók szerint a színész a folytatásra is visszatért volna, de súlyos betegsége ezt már nem engedte, 1998-ban pedig ő is elhunyt.

Michael Jai White, aki egyébként később, a 2010-es években a Mortal Kombat: Rebirth című rajongói kisfilmben, valamint egy szintén kisebb kaliberű, de hivatalos sorozatban, a Mortal Kombat: Legacyben is eljátszotta Jaxet, állítása szerint már az első két filmhez is felkérték, csak először Mike Tyson, utána pedig már Spawn, az ivadék szerepe miatt mondott nemet. Így láthattuk végül A második menetben Lynn "Red" Williams alakításában a karaktert.

5. Majdnem Spielberg is cameózott egyet a filmben

Steven Spielberget nemhogy bunyós filmekben, de úgy általában a kamerák előtt is elég nehéz elképzelni. Hát még gamerként: hiszitek vagy sem, a rendező akkortájt nagy rajongója volt a Mortal Kombat-játékoknak, ezért is ment bele abba, hogy cameózzon egyet az első filmben, méghozzá annak a rendezőnek a szerepében, aki Cage filmjét forgatja.

A végső befutó, a német születésű Sandy Helberg nem véletlenül hasonlít a legendás rendezőre, Spielberg ugyanis végül mégsem ért rá vendégszerepelni. Ennek tudatában azért valahol mégiscsak szomorú egy kicsit, hogy valójában ezért tettek Spielberg-hasonmást a filmbe, nem pedig puszta véletlenből vagy kikacsintás gyanánt.

Linden Ashby és Sandy Helberg a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

6. Ilyen érzés volt minden nap motorcsónakkal munkába járni

A hitelesség kedvéért a produkció Thaiföldet is megjárta, csakhogy Anderson szerint nem volt könnyű dolguk a kiszemelt helyszínek megközelíthetőségével. Mondjuk biztosan segített volna a helyzeten, ha kompromisszumos megoldásként nem csak olyan helyeket választanak ki, ahová konkrétan hajón kellett minden áldott reggel átcipelniük a forgatáshoz szükséges összes eszközt.

Vannak ugye azok, akik reggelente a dugóban állnak, mások pedig még ott sem, hiszen a járvány miatt home office-ból dolgoznak, szóval hirtelen nem sikerült megsajnálnunk a Mortal Kombat stábját. A rendező nem is vár együttérzést, elvégre 2015-ben is megmondta: nem számított, hogy mennyire volt fárasztó napjuk, másnap reggel mindig fantasztikus érzés volt motorcsónakkal, közel 100 km/h-s sebességgel végigzúzni a tengeröbölben.

Bridgette Wilson-Sampras és Linden Ashby a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

7. Goro miatt alig tudták leforgatni a filmet

A forgatás legnagyobb dívája kétségkívül Goro volt, a melák ugyanis "még a lakókocsijából sem volt hajlandó kimászni". Az utóbbival valójában kínjában viccelt a stáb, és hát mi is tudjuk jól, hogy a többkarú karaktert valójában báb és animatronika segítségével keltették életre a filmben - de pont ez jelentette a gondot.

A Tom Woodruff Jr. játékában megelevenedett szerkezet folyton-folyvást tönkrement a forgatáson, így hát szinte mindig arra kellett várni, hogy azt megszereljék, mikor pedig sikerült működésre bírni, akkor is több mint egy tucat bábos kellett a megmozgatásához. Külön ember volt például a szemgolyókra, egy másik meg a szemöldökre, miközben mindenhonnan kábelek lógtak és állták el az utat, arról nem is beszélve, hogy a báb kemény egymillió dollárt kóstált. Csak viszonyításképpen: a teljes filmre alig ment el 20 millió dollár összesen.

Tom Woodruff Jr. mint Goro (eredeti hangja: Kevin Michael Richardson) és Linden Ashby a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

8. A színészek sorra törték-zúzták magukat a forgatáson

Volt, aki enyhébb sérülésekkel megúszta a bunyókat, más viszont a felvétel végéig is kihúzta frissen szerzett bordatörésével, attól tartva, hogy ha ott és akkor leállnak, akkor bizony lőttek a karrierjének. Itt Liu Kang megformálójára, Robin Shoura gondolunk, aki Reptile-lal való bunyója közben sérült meg, de ijedtében inkább bekapott két Advilt, megkérte színésztársát, Keith Cooke-ot, hogy ha lehet, kímélje inkább jobb oldali bordáit, majd mikor végeztek a felvétellel, kórházba vonult.

Linden Ashbynek, azaz Cage-nek már a veséje bánta Chris Casamassa Scorpionjével való harcát: hiába párnázták ki a színész jelmezét a pótforgatáson, ellenfele sarka rossz helyen találta el őt, pokoli fájdalmai mellett pedig még a vizelete is véres volt ezután.

A Sonya Blade-et játszó Bridgette Wilson-Sampras már többnyire szerencsésen vészelte át a forgatását, még ha elmondása szerint vele is vettek fel minden mutatványt meg bunyót - habár egy ponton még neki is kificamodott a válla. Érdekes módon a színésznő még ekkor sem érzett fájdalmat, de a stáb a biztonság kedvéért mégiscsak elküldte őt néhány tesztre, biztos ami biztos.

Robin Shou, Linden Ashby és Bridgette Wilson-Sampras a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

9. Reptile-t az utolsó pillanatban szuszakolták bele a filmbe

Ha már az előbb Reptile-t is felhoztuk: hiába a játékok egyik legnépszerűbb karaktere, a filmváltozathoz csak az utolsó pillanatban adták hozzá.

Történt ugyanis, hogy az első tesztvetítésekről egyhangúlag az a nézői reakció érkezett vissza, miszerint tetszetős a film, de kéne még bele egy kis bunyó. Andersonék visszamentek hát, majd nem kevés ráköltéssel még több verekedést forgattak bele, többek közt Liu Kang és Reptile imént taglalt csetepatéját is.

Robin Shou és Keith Cooke a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

10. A folytatásra szinte mindenki nemet mondott

Robin Shou mint Liu Kang, Talisa Soto pedig mint Kitana voltak az egyedüli visszatérők az eredeti szereplőgárdából az 1997-es második részben - valamint félig-meddig Keith Cooke is, csak ő már nem Reptile-ként, hanem Sub-Zeróként hadonászott a filmben. Szóval hiába álmodtak meg az alkotók egy folytatást, mindezt jóformán az eredeti szereplők nélkül kellett abszolválniuk.

Ashby például azért mondott nemet Cage újbóli megformálásra, mivel a forgatókönyv első lapjainál döbbent rá arra, hogy már a film legelején meghal a karakter. A színész amúgy az első filmben előszeretettel írta át saját sorait vagy improvizált némileg humorosabbakat, szóval könnyen lehet, hogy Cage korai elhalálozását is ez a hozzáállása idézte elő.

A jó öreg Christopher Lambert sem csípte annyira a forgatókönyvet, de ő ennek ellenére is hajlandó lett volna újra magára ölteni Raiden jelmezét, főleg, mivel az első filmet is kedvelte, sőt, ahogy ő mondta, a Mortal Kombat "egyike lett a jól sikerült" videojátékfilmeknek. Mégsem volt eléggé elszánt ahhoz, hogy időközben ne írjon alá egy másik filmre, a Beowulf - A sötétség harcosára, szóval a szerepet immáron James Remarra kellett hagynia. Rajtuk kívül Chris Casamassa és Bridgette Wilson-Sampras sem kért többet Scorpionből, illetve Sonya Blade-ből: az előbbi a Batman és Robin kaszkadőrkoordinátoraként folytatta, míg a színésznő a Tudom, mit tettél tavaly nyáront választotta inkább.

Christopher Lambert a Mortal Kombatben (Mortal Kombat, 1995)

Ti hogyan álltok az első Mortal Kombat-filmhez? Milyen más érdekességeket találtatok vele kapcsolatban? Várjátok a rebootot? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)