Hirdetés

A WandaVision az egész MCU-t átformálhatja, segítünk megérteni, merre tart a sorozat

|

A WandaVision negyedik epizódja elkezdte kibogozni az eddig eléggé kusza szálakat, úgyhogy épp itt az ideje összegezni, mit tudunk idáig, és ez mit vetít előre.

Hirdetés

Vigyázat, masszívan spoileres vizekre fogunk evezni, így csak és kizárólag akkor folytassátok az olvasást, ha nem zavar, hogy ellőjük a WandaVision első valóban nagy fordulatait!

A negyedik epizódban ugyanis végre-valahára felpörögtek az események, és immár nem csak annak lehettünk szemtanúi, hogyan ugrálnak a főhősök évtizedeket a sitcomok történelmében, hanem bepillantást nyerhettünk a színfalak mögé is. Kezd tehát körvonalazódni, mi zajlik épp Westview városkájában, ezzel párhuzamosan pedig régi ismerősök is felbukkantak. Vegyük hát együtt sorra, mi derült ki idáig, ezekkel a történésekkel milyen képregényes párhuzamok vonhatók, illetve kanyarodjunk majd el a teóriák felé, hiszen érdemes azon is agyalni egy keveset, hogy a WandaVision eseményei milyen hatással lehetnek a jövőben az egész Marvel filmes univerzumra. 

Hirdetés

Kardok és régi ismerősök

Rendhagyó lett a WandaVision negyedik része, ugyanis ebben az epizódban nem a két címszereplő története folytatódott, hanem Westview egyik pórul járt "lakója" szemszögéből ismerkedhettünk meg az alaphelyzettel. Miután ugyanis Wanda megszülte ikerfiait, a Teyonah Parris által játszott Geraldine véletlenül szóba hozta Ultront, aki ugyebár a 2015-ös Bosszúállók: Ultron kora filmben megölte Wanda testvérét, Pietro Maximoffot, azaz Higanyszálat. A Skarlát Boszorkánynak nem csak ez tűnt fel, Geraldine nyakában észrevette a S.W.O.R.D. szervezet logóját mintázó, kard formájú medált, és egyetlen varázslattal kitessékelte a hölgyet Westview-ból. Geraldine a városkát körbevevő furcsa burkon kívül landolt, ahol azonnal segítségére siettek a S.W.O.R.D. emberei. Tisztázzuk tehát gyorsan, mi ez a bizonyos S.W.O.R.D., és kicsoda valójában Geraldine.

Geraldine kiléte csak azok számára volt meglepetés, akik nem tévedtek fel a sorozat IMDb oldalára, itt ugyanis könyörtelenül elspoilerezték a stáblistánál a nagy csavart. Emlékeztek még a 2019-es Marvel Kapitány filmben Carol Danvers legjobb barátnőjére, a "Photon" hívójelet használó pilótára, Maria Rambeau-ra, illetve az ő kislányára Monicára? Nos, a kis Monica időközben felnőtt, őt láthatjuk a WandaVisionben.

Monica egy volt azok közül, akik 5 teljes évre eltűntek Thanos ominózus csettintése után, mikor pedig a Bosszúállók: Végjáték fináléjában sikerült helyrehozni a dolgokat, a többiekhez hasonlóan ő is visszakerült a világunkba. Ekkor tudta meg, hogy időközben édesanyja meghalt, neki pedig egy megváltozott világban kellett újra munkába állnia a S.W.O.R.D. ügynökeként - a szervezetet az MCU-ban egyébként épp édesanyja alapította. De mi is az a S.W.O.R.D.?

Nos, a Marvel képregényekben a S.W.O.R.D., vagyis a "Sentient World Observation and Response Department" gyakorlatilag a S.H.I.E.L.D. párja, egy titokban tevékenykedő ügynökség, ami a földönkívüli fenyegetésektől hivatott megvédeni bolygónkat.

Először 2010-ben, az Astonishing X-Men 17. számában olvashattunk róluk, a szervezet vezetője pedig nem más, mint a divatos zöld frizurával rendelkező mutáns, Abigail Brand. Vele egyelőre nem találkozhattunk sem a WandaVisionben, sem úgy általában véve az MCU-ban.

Monica Rambeau-t a Marvel képregények veterán olvasói már nagyon jól ismerik. A karakter először 1982-ben, a Amazing Spider-Man Annual #16-ban bukkant fel, és a kree Mar-Vell után ő volt a második olyan szuperhős, aki a Marvel Kapitány nevet használta. Később többször átkeresztelték, 1996-ban például épp Photon lett belőle (erre utalt édesanyja hívójele az MCU-ban), 2005-ben már Pulsar néven futott, 2013-ben pedig a Spectrum nevet kapta meg, jelenleg is ezt használja. Az évek során tagja volt a Bosszúállók több formációjának és az Ultimates nevezetű szuperhőscsapatnak is.

Monica tehát újra munkába szeretne állni, a protokoll szerint azonban első körben még kisebb feladatokat teljesíthet csak. Így jut el Westview határába, ahol egy másik régi ismerőssel fut össze: a Hangya és a Darázsban megismert FBI ügynök, Jimmy Woo tér itt vissza, aki a jelek szerint végre megtanulta azt a fránya kártyatrükköt, amivel korábban Scott Lang ámította őt. Woo ügynök és Monica értetlenül nézik, ahogy a Westview tábla mellett álló helyi rendőrök egészen egyszerűen nincsenek tudatában annak, hogy létezik a város. Monica először egy játékrepülőhöz hasonló pici drónt küld be a városba (tudjátok, ezt találta meg a korábbi részekben Wanda), majd ő maga is belép a városkát beburkoló erőtéren belülre, és teljesen eltűnik. Az egész S.W.O.R.D. kivonul biztosítani a helyszínt, válogatott tudósokkal próbálnak rájönni, mi is történhetett Westview-ban.

Itt bukkan fel egy másik régebbi MCU-s karakter: Dr. Darcy Lewis a Thor: Sötét világban még csak Jane Foster asszisztense volt, most viszont már akkora asztrofizikai szaktekintélynek számít, hogy őt hívták szakértőnek a Westview-i esethez.

Ezt nagyon jól tették, ugyanis ő fog rájönni arra, hogy egy bizarr tévésorozatként manifesztálódik a városka Wanda varázslatainak köszönhetően. Darcy és Woo ügynök duója nem mellékesen annyira jól működik, hogy több Marvel-rajongó már egy saját, X-akták stílusú sorozatot követel ennek a két karakternek. Mi biztosan szívesen megnéznénk ezt is, de most maradjunk még a WandaVisionnél.

Varázslatos ikrek

Westview tehát teljes egészében Wanda kedve szerint formálódik, a Skarlát Boszorkány nincs csapdába esve, nem más műveli vele ezeket a fura dolgokat. Az még nem tiszta, hogy sikerült-e neki ténylegesen feltámasztania Víziót, vagy csak egykori szerelme képmása jelenik meg előtte, bár a negyedik részbe bevillanó halott Vízió képe nem sok jót vetít előre ezen a téren. Történtek azonban olyan fejlemények is a sorozatban, amik nemcsak a WandaVisionben lehetnek fontosak, hanem az egész MCU jövőjét tekintve is foglalkoznunk kell velük. 

Wanda két fiúgyermeknek adott életet, megszületett Thomas és William. Egyáltalán nem véletlen a névválasztás, ugyanis a Marvel képregényeiben is pontosan így hívták Wanda ikerfiait.

A Marvel Comics füzeteiben is nagyon szeretett volna gyerekeket Wanda és Vízió, de érthető okokból ez nem volt olyan egyszerű dolog egy ember és egy szintezoid frigye esetében. Wanda varázserővel akart hát gyerekeket teremteni magának, de ehhez külső segítségre volt szüksége. Bár ő Föld egyik legnagyobb mágusa, a semmiből még ő sem képes életet kreálni. Ugyan nem tudott róla, de a pokol urának, Mephistónak a lélekszilánkjai felhasználásával manifesztálódtak fiai, Thomas és William. Ezt nyilván Mephisto sem hagyhatta annyiban, a fiúk után küldte egyik csatlósát, aki fel is kutatta a gyermekeket, és magába olvasztotta azok lelkét.

A lélekdarabok viszont kiszabadultak, és új testet kerestek maguknak. Így történt meg az, hogy két teljesen különálló családban, de valójában testvérként megszületett William lelkéből Billy Kaplan, Thomaséból pedig Tommy Shepherd.

A Marvel nagyhatalmú boszorkánya, Agatha Harkness (akinek egyébként kulcsfontosságú szerepe volt az ikrek megteremtésében is) teljesen kitörölte fiai emlékét a Skarlát Boszorkányból. Évekkel később azonban Janet Van Dyne, azaz Darázs véletlenül elkotyogta Wandának, hogy egykor léteztek gyerekei. Ez kataklizmikus eseményekhez vezetett, a teljesen összeomló Skarlát Boszorkány először Agatha Harknesst ölte meg, majd úgy manipulálta a valóságot, hogy egy halom katasztrófa következzen be a Bosszúállók életében. Mindezek következtében meghalt Vízió, Sólyomszem és Scott Lang, azaz a Hangya is, a Bosszúállók csapata pedig feloszlott. A régi csapat romjaiból ezt követően született meg a New Avengers, vagyis az Új Bosszúállók.

Wanda ámokfutásának Doctor Strange vetett véget, majd Magneto vitte őt magával a mutánsmenedéknek számító Genosha szigetére, de itt engedjük is el ezt a vonalat, mert lassan már a Mutánsvilág, avagy House of M névre hallgató képregényes eseménynél járunk, ami akkora falat, hogy később akár egy külön magyarázót is megérdemelne.

Ezzel a lendülettel pedig kanyarodjunk vissza Wanda "újjászületett" ikreihez. Billy Kaplan és Tommy Shepherd is különleges képességekkel bír, már tinédzserkorukban szuperhősökké váltak. Billy anyjához hasonlóan hatalmas varázsló lett, előbb Asgardian, majd egy gyors névváltás után Wiccan néven kellett őt keresni a Marvel füzeteiben. Ikertestvére, Tommy Shepherd pedig Speed néven fut, mármint szó szerint, ugyanis Higanyszálhoz hasonlóan ő is emberfeletti sebességre képes. 

Wiccan és Speed más fiatal hősökkel együtt a Young Avengers, vagyis az Ifjú Bosszúállók szuperhőscsapat alapítói voltak. 

És éppen ezért lehetnek nagyon fontosak Wanda ikrei az MCU-ban is. Mivel a Skarlát Boszorkány terhessége gyakorlatilag egyetlen nap alatt lezajlott, elég valószínű, hogy gyermekei sem normál tempóban fognak öregedni, simán elképzelhető, hogy már a WandaVision sorozatban találkozhatunk a tinédzser Williammel és Thomasszal. Mivel tudjuk, hogy a Sólyomszem szériában főszereplő lesz az a Kate Bishop, aki úgyszintén a Young Avengers alapítója volt, illetve a filmes univerzumban már szerepelt Scott Lang lánya, Cassie Lang, szépen lassan az egész Ifjú Bosszúállók csapat összeállhat. 

Milyen hatással lehet mindez az MCU-ra?

A testvérpárból a képregényekben egyértelműen Wiccan lett a fontosabb és többet szerepeltetett karakter. Képregénytörténeti jelentősége sem elhanyagolható, ugyanis egy meleg szuperhősről beszélünk, aki az úgyszintén az Ifjú Bosszúállók kötelékébe tartozó Hulklinggel szeretett egymásba. Hulkling pedig nem más, mint az első Marvel Kapitánynak, a kree Mar-Vellnek, illetve az alakváltó skrull faj hercegnőnek, Anelle-nek a közös gyermeke. Mivel ez a két nép időtlen idők óta hadban áll egymással, a kis Hulklinget el kellett rejteni, Theodore Altman néven az emberek között nőtt fel. A Marvel a közelmúltban egyesítette a Empyre néven futó képregényes eseményben a kree és skrull fajokat, az immár szövetségben álló egykori ellenségek új uralkodója épp Hulkling lett. 

Hulkling és Wiccan nemrégiben összeházasodtak, így Skarlát Boszorkány fia egy hatalmas galaktikus birodalom élén áll párja mellett.

Nagyon érdekes lehet, ha az MCU-ban ezeket a történetvonalakat is elkezdik pedzegetni, elvégre biztosan jön egy skrullokkal foglalkozó Secret Invasion tévésorozat, és nem szabad elfeledkezni a Marvel Kapitány második részéről sem.

Hulkling és Wiccan szerelmének története egyébként kivételesen jól lett megírva, nem véletlenül vált annyira népszerűvé a páros. Kétségtelen, hogy olykor érezhető, ha az efféle témákat csupán kvázi kötelező PR-elemként emelik be a sztorikba, de itt szó sem volt erről. A két fiatal szerelmi sztorija életszerű, valós problémákat pedzeget, és közben nem felejt el olvasmányos, szórakoztató maradni. Sok szerző példát vehetne arról, ahogy ezt a történetszálat anno a Marvel kezelni tudta.

Kíváncsian várjuk, merre halad majd tovább a WandaVision története, és mit kezdenek majd az írók az ikrekkel. Hatalmas potenciál rejlik a most belengetett történetszálakban, ha pedig esetleg masszívabban merítenének a képregényes alapokból, és maga Mephisto is szerephez jutna a sorozatban, az egy grandiózus új főgonoszt vezetne be az MCU világába.

Ő aztán később a mozifilmekben, mondjuk a 2022 márciusában érkező Doctor Strange in the Multiverse of Madnessben is tiszteletét tehetné  - ebben a filmben egyébként maga Wanda is szerepel majd, szóval elég valószínű, hogy komoly lesz a kapocs a második Doctor Strange mozi és a WandaVision között. Már csak egy kicsivel több türelemre van szükségünk, hamarosan tényleg minden kiderül. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)