Hirdetés

A Watchment megalkotó Alan Moore-nak elege van a képregényiparból

|

A legendás képregényíró szerint az iparág elviselhetetlenné vált.

Hirdetés

Alan Moore egyike a legnagyobb képregényguruknak, aki olyan kultikus alkotásokkal örvendeztette meg a képregényrajongókat eddigi pályafutása során, mint a V, mint bérbosszú, a From Hell, a Különleges úriemberek szövetsége, a Batman: The Killing Joke és természetesen a Watchmen.

Utóbbi célja a hősök eszméjének dekonstruálása volt, így nem meglepő,  hogy mikor a szuperhős műfaj népszerűsége az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt, Moore többször is nyíltan hangot adott elégedetlenségének, ahogyan tette azt most is a The Guardiannek adott interjújában.

Hirdetés

Alan Moore az Illuminations című novelláskötetének bemutatója alkalmából beszélgetett el a The Guardian újságírójával, ennek során mondta el a határozott véleményét a képregények alakulásáról:

"Felnőttek százezrei állnak sorba, hogy olyan karaktereket és helyzeteket lássanak, amelyeket 50 évvel ezelőtt a 12 éves fiúk - és mindig is a fiúk - szórakoztatására találtak ki. Nem igazán gondoltam, hogy a szuperhősök felnőtteknek valók. Azt hiszem, hogy ez egy félreértés volt, ami az 1980-as években történt - amiben jelentős részt vállaltam, bár nem szándékosan -, amikor először jelentek meg olyan dolgok, mint a Watchmen. Rengeteg címlapon szerepelt, hogy »A képregények felnőttek«.

Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy nem, a képregények nem nőttek fel. Volt néhány cím, ami sokkal érettebb volt, mint amihez az emberek hozzászoktak. De a képregények többsége nagyjából ugyanolyan volt, mint amilyen mindig is. A képregények nem nőttek fel. Szerintem inkább a képregények találkoztak a közönség érzelmi korával."

Moore hozzátette, hogy ez nem csak infantilis, de veszélyes is, mivel komoly következményekkel járhat a jövőre nézve, ha felnőttek milliói állnak sorba Batman-filmeket megnézni, mert az egyszerűbb idők és egyszerűbb valóságok iránti vágy nagyon gyakran a fasizmus előfutára is lehet. 

"A képregényekkel végleg végeztem. Már lassan öt éve nem írtam egyet sem. Mindig is szeretni és imádni fogom a képregényes médiumot, de a képregényipar és a hozzá kapcsolódó dolgok egyszerűen elviselhetetlenné váltak."

Az interjúból egyébként az is kiderült, hogy a képregényíró olyannyira kerülni a technológiát, hogy vezetékes telefonon bonyolította le a beszélgetést is. Az internet helyett beéri egy olyan asszisztenssel, aki ért hozzá. "Ő tud nekem pornót, cuki macskaképeket és sértő kommenteket is szállítani" - tette hozzá. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)