Hirdetés

A XVII. századi Pest-Buda utcáit mutatja be ez az Unreal Engine videó

|

A pozsonyi csatáról és a honfoglalásról is készítettek már látványos animációt az alkotók, ezt is érdemes megnézni.

Hirdetés

Az E-History csapata korábban már a pozsonyi csatáról és a honfoglalásról is készített animációkat, ezúttal a török kor Pest-Budáját mutatja be a lehető legpontosabb történelmi részletességre törekedve. Az alkotók tervei szerint a videó nagyobb projekteknek, így mozifilmnek vagy oktatási céllal fejlesztett számítógépes játéknak alapozhat meg.

Az E-History Történelmi Animációs Egyesület Baltavári Tamás történész vezetésével a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft. támogatásával több mint két és fél évig dolgozott a közel 5 és fél perces kisfilmen.

Az Indexnek adott interjúban Baltavári Tamás a projekttel kapcsolatban elmondta, hogy a csapat szívesen várja a visszajelzéseket, mivel szeretnék a lehető legjobban bővíteni és pontosítani az alkotásukat, hogy jövőre még több városrész animálával folytathassák a munkájukat.

Hirdetés

A tervek szerint a török Várnegyed, az Ich kala királyi palota és az Orta Hiszár utcáinak modellezése is prioritást élvez. További támogatásokkal és sikeres pályázattal a Pest-Buda 1683 után elkészülhetne a Buda 1686-os visszafoglalásának történetét feldolgozó egész estés mozifilm, illetve egy számítógépes játék is. A játékban Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa katonáját, V. Károly lotaringiai herceg katalán zsoldosát vagy magyar hajdút alakíthatnának a játékosok.

A publikált Pest-Buda 1683 videó fontos eleme, hogy oktatási célt szolgál, amelynek köszönhetően a nézők megismerhetik a magyar történelem török korának jellegzetességeit. Így a videóban a készítők arra törekedtek, hogy a lehető legpontosabban animálják a helyszíneket, valamint a megjelenő emberek korabeli öltözéket viseljenek. Az Unreal Engine egy korábbi verziójával készült videó alább tekinthető meg.

Az Index kapcsolódó írásában erős kritikát kapott az alkotás történelmi hűsége és az animációk minősége. Az E-History a hivatalos Facebook oldalán reagált a megjegyzésekre, cáfolta az összes történettudomány kritikát, amit a cikk megfogalmazott, és erősen sértett hangnemben kiemelték:

A cikk a pozitívan méltató gondolatai ellenére is rossz hírünk keltésére, hitelességünk megalapozatlan csorbítására hivatott.

Az egyesület egyben leírta, hogy a rekonstrukció három éve készül, a költségvetést pedig teljes mértékben a Hyperion finanszírozta.  A projekt jelenleg fejlesztés alatt áll, és a tervek szerint sikeres pályázatokkal lesz pénzforrás arra, hogy még több részletet sikeresen kidolgozhassanak a készítők, és megvalósítható legyen a következő években a film illetve az oktatási célú videojáték megalkotása is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)