Hirdetés

Az Adéle életétől a Fiúk a klubbólig: kiderült, mikor kell 18-as karika a melegséget ábrázoló műsorokra

|

A Médiatanács hivatalos ajánlásban igyekszik tisztázni, miként lehet megfelelni a nagy vitát kavart pedofiltörvénynek.

Hirdetés

Júniusban fogadta el az országgyűlés az úgynevezett pedofiltörvényt, ami a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények súlyosabb szankcionálása mellett olyan passzusokat is tartalmaz, melyek korhatáros tartalomként határozzák meg a homoszexualitást, vagy a "születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést" ábrázoló műsorszámokat.

A törvény tág keretek közt értelmezhető megfogalmazása számos kérdést vetett fel, hiszen a legszigorúbb olvasat alapján még a Jóbarátok egyes epizódjai is 18-as karikát érdemelnének. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ezért nemrég többoldalas állásfoglalást adott ki, melyben igyekszik tisztázni a helyzetet.

Hirdetés

A dokumentum mindenekelőtt leszögezi, hogy "nem célja az egyes kategóriákra vonatkozóan mereven értelmezett, szigorú szabályokat lefektetni", s hogy az egyes műsorszámok megítélése legfőképp attól függ, hogy tartalmaznak-e a kiskorúak fizikai, lelki vagy erkölcsi fejlődésének szempontjából ártalmasnak vélt hatásokat.

A Médiatanács szerint a korhatárt igénylő médiatartalmak azok a műsorszámok, melyek öncélúan ábrázolják a szexualitást, vagy propagálják a nemváltoztatást. Az ajánlás alapján a besoroláskor ezért nem e jelenségek puszta megemlítése igényel mérlegelést, hanem az, hogy a mondanivaló lényegi elemeként tűnnek-e fel, illetve, hogy követendő példaként ábrázolják, népszerűsítik-e a homoszexualitást és a nemváltást.

S hogy mi számít népszerűsítésnek? Az NMHH a következőként írja le a fogalmat:

"Népszerűsítésnek minősül a homoszexualitásnak és a születési nem megváltoztatásának társadalmi normaként, a hagyományos heteroszexuális életviteltől vonzóbb, követendő életformaként történő bemutatása, továbbá az e témákkal kapcsolatos, a médiatartalmakban megjelenő propagandatevékenység, melyek célja ezen ideológiák, nézetek terjesztése, a kiskorúak érzelmi befolyásolása, a kommunikáció eszközeivel történő meggyőzése"

Útmutatásként Médiatanács néhány filmet is kiemelt, melyek a testület vélekedése szerint kimerítik a népszerűsítés kategóriáját: Adéle élete, A fiúk a klubból, Ez bűn, Mindent anyámról, X generáció, Szólíts a neveden, L (The L Word), Lip Service, Shameless - Szégyentelenek, Skin I live in.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)