Hirdetés

Az EU tiltja, mégis forgathatnak amerikai filmeket Magyarországon

|

Miközben az Egyesült Államokban újra fellendülőben van a koronavírus-járvány, a magyar kormány úgy határozott, hogy mentességet kínál a tengerentúli stáboknak.

Hirdetés

Hazánk kedvelt helyszín a hollywoodi filmesek számára. Egyrészt nagyon csábító a 30 százalékos adókedvezmény (amely elérheti akár a 37,5%-ot is), másrészt az itt megforduló stábok dicsérték a hazai szakembereket is. A Nemzeti Filmintézet Variety-vel megosztott adatai alapján a tavalyi év rekordnak számít, ugyanis a közvetlenül filmgyártásra költött összeg elérte az 565,6 millió dollárt (~164,4 milliárd forintot), ami nagyjából ötven százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes összeg körülbelül 94%-a a nem magyar produkciókból származik (2019-ben 83 külföldi projektet regisztráltak itthon). A legtöbbet a TNT csatorna sorozatának második évadára, a The Alienist: Angel of Darknessre költötték (48.2 millió dollárt), ezt követte a Showtime-ra 2021-ben érkező Halo sorozat (a kiadások meghaladták a 41.3 millió dollárt), a dobogó harmadik fokára pedig két Netflixes sorozat fért fel 24-24 millióval: a Shadow and Bone nevű fantasy-széria és a Harry Haft című életrajzi film Ben Fosterrel a címszerepben.

Hirdetés

A nemzetközi produkciók tehát kiemelten fontosak Magyarországnak, csakhogy ezek veszélybe kerültek, miután az Európai Unió a napokban bejelentette, 15 ország számára megnyitja a külső határokat, de ezek között nem szerepel az Egyesült Államok (ez cseppet sem meglepő annak fényében, hogy a statisztikák alapján Amerikában elkeserítő a járványügyi helyzet).

Az Index szerint az EU döntése jogilag ugyan nem kötelezi a tagállamokat annak betartására, azonban ezzel a lépéssel azt kockáztathatjuk, hogy az uniós országok megtilthatják a magyar polgárok beutazását. Márpedig a magyar kormány mentességet kínál az amerikai stáboknak - derült ki Káel Csaba filmügyi kormánybiztos nyilatkozatából, amit a Variety-nek adott. Káel elmondta, hogy a veszélyhelyzet véget érésével, a korlátozó intézkedések enyhítésével és az utazási korlátozások fokozatos megszüntetésével mentességet adhatnak az EU-n kívülről érkezők számára, így kötelező karanténba vonulás nélkül beléphetnek Magyarországra. Ennek köszönhetően visszatérhetnek a nemzetközi projektek, teljes kapacitással újraindulhat a filmgyártás.

A Variety - Nemzetközi Filmintézettől kapott - információi szerint a magyar stúdiók iránt hatalmas az érdeklődés a hollywoodi produkciók részéről, év végéig lefoglalták már mindegyiket. Az Origo Filmstúdióban a Denis Villeneuve rendezésében készülő Dűne filmnek, az Amazon-féle The Banker's Wife-nak (Cristina Alger azonos című regénye alapján) és a Sony The Nightingale-jének (Elle és Dakota Fanning főszereplésével) munkálatai folytatódnak; a Korda Stúdióban a Showtime élőszereplős Halo szériája pörög tovább; a Netflix a fóti Mafilm stúdióban díszleteket építtetett a Terra Vision című sorozathoz, amit júliusban kezdenek el forgatni, valamint a Mafilm középkori díszletére is lecsapott egy ismeretlen amerikai projekt július második felére vonatkozóan. Azt egyelőre nem tudni, hogy a stábtagoknak milyen egészségügyi előírásokat kell majd betartaniuk. 

Egyébként nemcsak a külföldi, hanem a hazai filmesek számára is zajlik az élet. A világbajnok úszónőnkről, Hosszú Katinkáról szóló alkotás készítése Köbli Norbert (Apró mesék, Örök tél, Félvilág) forgatókönyve alapján a járvány ideje alatt is folytatódhatott különböző biztonsági intézkedésekkel, valamint forog tovább Madarász Isti (Hurok) fantasy és romantikus elemeket vegyítő filmje, az Átjáróház is, amelyben Kulka János lesz a "főgonosz". Rohonyi Gábor (Konyec, Brazilok) formálódó vígjátéka, a Szia, életem! egy ihlethiányban szenvedő íróról (Thuróczy Szabolcs) és fiáról fog szólni, a Filmhu értesülései szerint pedig ezeken kívül további 15 hazai mozifilmnek még idén megkezdhetik a forgatását, de ezeket az amerikai belépésekkel ellentétben természetesen nem tiltja az Európai Unió.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)