Hirdetés

Bruce Willis tíz legemlékezetesebb alakítása

|

Bruce Willis karrierjének végével visszatekintünk a tíz legjobb filmjére, és ami azt illeti, volt miből válogatni.

Hirdetés

Kisebb érzelmi hullámvasút lehetett az utóbbi hét Bruce Willis rajongóinak, ugyanis nemrég a színészt alaposan megruházták az Arany Málna szervezői, külön kategóriát adva az utóbbi években tényleg nem a legfényesebben ragyogó csillagnak. Nem sokkal később jött Willis családjának bejelentése, miszerint a színésztől nem számíthatunk már új alakításokra, az afázia nevű betegség miatt ugyanis állapota már nem teszi lehetővé, hogy tovább dolgozzon. Idővel a legrosszabb filmeket díjazó bizottságnak is megjött az embersége, a hírre reagálva pedig visszavonták Willis díjait.

Mi is inkább a pozitívumokra szeretnénk emlékezni a negyvennégy évet átívelő karrierből, így összegyűjtöttünk nektek tízet Willis legemlékezetesebb alakításai közül.

Hirdetés

10. Nicsak, ki beszél?

Ugyan Willisre elsősorban sokan marcona akcióhősként gondolnak, karrierjét nem kis részben a humor indította be az A simlis és a szende című sorozatban. Sok, igazán emlékezetes alakításának része volt a komikum, amit pont ugyanolyan pontossággal és hatásosan tudott előadni, mint a pisztolylengető zsaruk kemény beszólásait. Ebben a rom-komban azért is volt talán még nehezebb dolga Bruce Willisnek a poénok hibátlan megvalósításakor, mert csak szinkronhangot kölcsönzött Mikey gyerekkarakterének, így ezúttal a színészi arzenál egy jelentős részét nélkülöznie kellett. Ezzel együtt Kirstie Alley és John Travolta mellett abszolút a hátán vitte a filmet.

9. Armageddon

Michael Bay katasztrófafilmjében talán nem kellett minden színészi tehetségét latba vetnie Willisnek, de a '90-es évek hősét, aki keményebb még az aszteroidánál is, melynek felszíne alá kell fúrnia, kevés film és kevés karakter testesíti meg jobban, mint Harry Stamper és csapata. És ugyan a kritikusok nem voltak elájulva a mozitól, mikor megjelent, a mozinézőknél betalált, amiben minden bizonnyal komoly szerepe volt Stamper menő önfeláldozásának.

8. Looper

Ha Willis időutazós filmjeiről van szó, sokaknak valószínűleg előbb jutna eszébe a 12 majom, és lehetne amellett érvelni, hogy a kettő közül ez a jobb mozi. Viszont míg Terry Gilliam sci-fijében némileg ellopta a showt Brad Pitt (aki 1995-ben Oscar-jelölést is kapott mellékszereplőként), addig Rian Johnson bérgyilkosos sztorijában ugyanakkora részt vállal a sikerben, mint Joseph Gordon-Levitt. Amellett, hogy a két színész fizikai különbségei ellenére is el tudja velünk hitetni, hogy ugyanarról az emberről van szó két különböző életszakaszban, Willis kiválóan érzékelteti, hogyan változtatja meg Joe-t az eltelt idő és a fizetett gyilkosok élete.

7. Jól áll neki a halál

Willis kezdeti sikereit az A simlis és a szende mellet a Die Hard hozta meg, ezeket követően viszont sokan azt nem gondolták komolyan, hogy Willis tényleg sokoldalú színész is, hiába ismerték el a tehetségét humoros akciósztárként. Többek szemében ismét egy mellékszerep, a Robert Zemeckis-féle Jól áll neki a halál változtatott ezen, ahol a tőle megszokott erősségek mellett tudott újat mutatni a pánikoló Ernest Menville-ként, aki két halhatatlanná vált nő őrült huzavonájának közepén találja magát.

6. Az utolsó cserkész

Míg az előző filmet azért választottuk a tízes listánkra, mert Willis valami egészen újat villantott meg benne, Az utolsó cserkész pont a spektrum ellenkező végén foglal helyet, és azért rendkívül szórakoztató, mert a színész csak a karrierjét beindító két motívumot hozza, de azokat elemi erővel. A hihetetlen akciójelenetek ma már talán idejemúltnak hatnak, de a hihetetlen lazaság, amivel Willis karaktere, Joe Hallenbeck előrukkol egy-egy, a történetben kulcsfontosságú információval, vagy poénos egysorossal, kortalan.

5. Sin City - A bűn városa

A Frank Miller képregényét feldolgozó noir annyira felnagyítottan vitte a vászonra a stílus jegyeit, hogy könnyen paródiába hajolhatott volna bármelyik karakter. John Hartiganen, a magát saját szidalmaival motiváló zsarun azonban nem nevetünk, hanem a sztori végéig szurkolunk neki, hogy minden sérülés és korrupció ellenére sikerrel járjon, ez pedig nem kis részben Willis érdeme.

4. Holdfény királyság

Bruce Willis viszont négy évtizednél is tovább tartó karrierje során nem csak a fertőben térdig gázoló, illetve poénokat pufogtató rendőröket játszott el. Sokak szerint egyik utolsó kiemelkedő alkotása volt Wes Anderson filmje, a Holdfény királyság, amiben Sharp kapitányként a sziget egyetlen rendőrét alakítva hozza a hatósági személy szigorúságát és az elszökött gyerekekért aggódó érző embert.

3. Ponyvaregény

Ahogy a Sin City rengeteg sztárral tűzdelt szereplőgárdájából nem volt egyszerű kitűnni, hasonlóan nehéz dolga volt Quentin Tarantino keze alatt is, hiszen a Ponyvaregény stábjában is hemzsegnek a tehetséges színészek. Amellett, hogy Willis itt is megvillantja akciófilmes tehetségét egy-egy jelenetben, akkor sem marad szégyenben, mikor a Tarantinóra jellemző, két brutális mozzanat közötti lassú építkezésben kell részt vennie. A lenti jelenet talán a legjobb olyan előadás, ahol valakinek a szavak hiányával kellett megmutatnia, milyen is az általa megformált karakter.

2. Hatodik érzék

Amellett, hogy Willis ebben a klasszikusban segít megvalósítani a filmtörténet egyik legnagyobb csavarját, egy rendkívül fiatal színész kiváló alakításából is kiveszi a részét partnerként. Emellett drámai alakításként önmagában is megállja a helyét az előadása, ami más emlékezetes szerepeivel szemben visszafogott, ismét csak kiemelve a színész sokoldalúságát.

1. Drágán add az életed (Die Hard)

Legyünk őszinték, ennek a listának az első helyén nem állhatott más film, ennek pedig jó oka van. Bruce Willis alakítása az első Die Hardban nem csupán a végtelenségig szórakoztató, hanem egy egészen újfajta akcióhős megteremtésének legfontosabb lépése volt, a filmipart korábban utaló Stallonék és Schwarzeneggerek mellett helyet teremtve a John McClane-féle hősöknek is. A vert helyzetből mindig talpra álló zsaru, aki akarata ellenére kényszerül rá, hogy megmentse egy terrorista akció túszait, az elszenvedett pofonok közben pedig van lélekjelenléte megvillantani nem mindennapi humorát is, örökre az emlékeinkbe vésődött.

Ezek tehát szerintünk Bruce Willis legemlékezetesebb alakításai, de ha kellene, tudnánk még emlegetni néhány remek filmet, ami hozzá kötődik. Írjátok meg kommentben, nektek melyik filmek jelentenek egyet Bruce Willisszel, és mit tettetek volna fel a listára!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)