Hirdetés

Bryan Singer pokollá tette az X-Men filmek forgatását

|

A 2000-ben indult szériának letagadhatatlan szerepe van abban, hogy mostanra a szuperhősfilmeket elismerés övezi - rendezőjük azonban elképesztő dolgokat művelt a színfalak mögött.

Hirdetés

Ha valaki egy született zseni és egy ihletett művész, akkor a társadalom, a rajongók és a munkatársak sok mindent hajlandóak elnézni neki. Bryan Singer rendező a legtöbb filmipari szereplő szerint pontosan ilyen szakember, azonban az elmúlt években rengeteg vád érte, melyek egész karrierjére visszatekintve szexuális zaklatásokról és visszaélésekről, dührohamokról és olyan színfalak mögötti viselkedésről árulkodnak, ami miatt cseppet sem lett volna meglepő, ha páriává válik Hollywoodban. De pontosan hogyan is zárt össze az első X-Men filmek rendezője mögött az iparág, és miként tussolta el a visszaéléseit?

Hirdetés

Az ihletett zseni

A The Hollywood Reporter egyik újságírójának sikerül több a rendezőhöz korábban közelálló forrást megszólaltatnia, a nyilatkozataik alapján pedig egy olyan alkotó képe sejlik fel, aki kifejezetten káros közeget teremtett meg maga körül. Singer a '90-es évek közepén vált igazi sztárrá, amikor is bemutatkozott második nagy mozifilmje, a Közönséges bűnözők, mely elképesztő kritikai és anyagi sikert aratott.

Az aranyifjúként kezelt művészre azonnal felfigyeltek a nagyobb stúdiók, köztük a 20th Century Fox is, mely ekkoriban kezdte el tervezgetni a legelső X-Men filmet. Noha Bryan Singer nem igazán ismerte a Charles Xavier növendékeinek kalandjait bemutató képregényeket, azonban producere, Tom DeSanto nagy rajongója volt a füzeteknek, így meggyőzte, hogy csatlakozzon a projekthez - erre hivatalosan 1996-ban került sor.

Fontos megjegyezni, hogy rengetegen értelmezik a kiközösített mutánsok történeteit allegóriaként a meleg társadalomra és az őket érő támadásokra. Így Fox számára Singer valószínűleg nem csak azért volt jó választás, mert tehetséges rendező, hanem azért is mert bevallottan biszexuális, így egyrészt jó húzónévként szolgálhatott, másrészt képes volt kicsit elmélyíteni a fent említett szimbólumrendszert. 

Akkoriban még szinte mindenki istenítette a rendezőt, noha már az X-Ment megelőzően is felmerültek vele szemben vádak. Két kiskorú fiú beperelte Az eminens című Stephen King adaptáció alkotóit, köztük a rendező Bryan Singert is; a vád az volt, hogy kényszerítették őket, hogy akaratuk ellenére meztelenre vetkőzzenek egy jelenet kedvéért. Emellett még legalább ketten indítottak pert, mert kirúgással fenyegették őket, ha nem játszanak meztelenül. Mindegyik esetben végül peren kívül egyeztek meg a felek, emiatt a részletek a mai napig nem ismertek.

Piszkos ügyek

A fenti ügyek alig-alig kaptak visszhangot, így 1998-ban elindulhatott az X-Men: A kívülállók forgatása, melyhez a stúdió 75 millió dolláros költségvetést biztosított a rendezőnek. A forgatókönyv körül meglehetősen sok szakember fordult meg, de a munkálatokat Singer és DeSanto vezette. Ezekről a megbeszélésekről az egyik forrás így nyilatkozott:

"Bryan minden sztorival kapcsolatos megbeszélésre olyan embereket hozott, akiknek semmi közük nem volt a filmhez. Fiatal srácokat. Minden alkalommal másikat."

Az ilyen típusú munkamódszer még egy olyan szórakozott zseni hírében álló rendező esetében is szokatlannak és kevéssé professzionálisnak hatott, mint amilyen Singer. Ezt mutatta az is, hogy rengeteg elismert író gyúrta a forgatókönyvet, a rendező valamiért mégis megbízta az asszisztenseként dolgozó David Haytert azzal, hogy jegyzeteljen a meetingeken, és írja meg a saját változatát a filmhez.

Hayter később valóban ismert szinkronszínész, színész, forgatókönyvíró és rendező lett (az ő hangján szólal meg például Solid Snake a Metal Gear Solid szériában), azonban akkoriban egyáltalán nem volt indokolt, hogy ekkora szerepet kapjon a szkript elkészítésében. Ez több írót annyira zavart, hogy le is vetették a nevüket a film stáblistájáról, hiszen a stúdióval nem ebben egyeztek meg.

Singer a szereplőválogatás során is kifejezetten különös döntéseket hozott, hiszen a két klasszikus színházi szerepeken nevelkedett színész (Sir Ian McKellen és Sir Patrick Stewart) mellé egy szupermodellt (Rebecca Romijn) és egy pankrátort is beválogatott a stábba. Emellett a kisebb szerepekre a rendező fiatal és jóképű fiúkat keresett. Ezek közül a fiatalemberek közül jó páran azt állították, hogy Singer szexért cserébe felajánlotta nekik, hogy szerepelhetnek a filmjében.

Több, a projekten dolgozó belsős informátor is azt mondja, hogy ekkor kellett volna észrevenniük először az árulkodó jeleket. A legszembetűnőbb a 18 éves Alex Burton leszerződtetése volt, akinek korábban semmilyen jegyzett szerepe nem volt. Ő formálta meg az első filmben néhány pillanatig látható Pyro karakterét, akit még csak meg sem említenek az eredeti forgatókönyvben. Van, aki azt állítja, hogy Burtont repülőn utaztatták Los Angelesből Torontóba, ami egy ilyen elenyésző szerep kapcsán nagyon szokatlan, hiszen a stúdió általában helyi tehetségek közül válogat. Mások arról is beszámoltak, hogy a fiatal fiú egyébként meglehetősen csapnivalóan játszott.  

Az X-Men filmeken dolgozó producerek is arról számoltak be, hogy Singernek rengeteg barátja fordult meg a munkálatok során a kulisszák mögött, és köztük voltak problémás alakok is.

A film premierje után a fent említett Alex Burton pert indított a rendező három barátja és üzlettársa ellen, amiért azok bedrogozták, majd akarata ellenére szexuálisan kihasználták és fizikai bántalmazással fenyegették. A bíróság 6 millió dollár kártérítést ítélt meg a fiúnak, az összeget azonban soha nem fizették ki. Burton nevet változtatott és távol tartotta magát Hollywoodtól, emiatt a második részben már új színész kapta meg a szerepet.

Problémás forgatások

Bryan Singerrel az említett balhékon túl is meglehetősen nehéz volt együtt dolgozni. Több volt munkatársa is állítja, hogy durva gyógyszereket szedett egy állítólagos hátfájásra. Sokan ezeket okolják amiatt, hogy rendszeresen késett a forgatásról, emellett komoly, gyakran dühkitörésben végződő hangulatingadozások jellemezték. Ezek hevében hajlamos volt a vele dolgozókat mindenki előtt ordítva lehordani és megalázni.

Szeszélyes természete miatt teljesen kiszámíthatatlan volt; egy alkalommal nem volt hajlandó megvárni a Mystique-et játszó Rebecca Romijnt, akinek órákat kellett töltenie a sminkeseknél teljes testfestése miatt, így nélküle vett fel egy jelenetet, melyben eredetileg szerepelnie kellett volna. Az akkoriban még fiatal producerként dolgozó Kevin Feige külön utasítást kapott rá, hogy tartsa szemmel Singert, nehogy túl nagy őrültséget csináljon.

Mivel azonban az X-Men: A kívülállók valósággal nyomtatta a pénzt, a Fox minden negatív visszhang ellenére leszerződtette a folytatásra, melynek munkálatai 2002-ben kezdődtek meg. Eddigre Singer viselkedése kifejezetten destruktívvá és csapongóvá vált, ennek következtében az őt meggyőző producerrel, DeSantoval is összerúgta a port. A dolog akkor mérgesedett el, amikor DeSanto megpróbálta szüneteltetni a forgatást, miután megtudta, hogy Singer (és még néhány ember a stábban) valamilyen narkotikumot fogyasztott, amitől teljesen alkalmatlanná vált feladata ellátására. A rendező azonban a producer kérésére sem állította le a forgatást, és kaszkadőr koordinátor nélkül vágott bele egy jelenetbe, melyben Ian McKellenen kívül minden szereplő feltűnt. Egy rosszul sikerült mutatvány következtében Hugh Jackman meg is sérült ezen a forgatási napon.

Ekkor DeSanto a feletteséhez, Ralph Winterhez fordult, akinek jogában állt leállítani a forgatást, ő pedig meg is tette ezt. Amikor a Fox fejeseihez is eljutott az eset híre, ők Singert támogatták, és visszarendelték DeSantót a Los Angelesi irodába. Ekkor azonban a teljes szereplőgárda - McKellen és Romijn kivételével - odavonult a rendezőhöz, és megfenyegette, hogy ha DeSanto távozik, akkor mindnyájan otthagyják a filmet. A Ciklont játszó Halle Berry állítólag a veszekedés hevében azt mondta a Singernek, hogy "Megcsókolhatod a fekete seggemet!", mely kijelentés egyébként később ki is szivárgott, de eddig senki nem tudta, hogy milyen kontextusban hangzott el a mondat.

Lejtmenet

Az X-Men 2 még az elődjénél is nagyobb sikert aratott, és Bryan Singer helye Hollywoodban megingathatatlannak tűnt. Noha időről időre megfogalmazódtak ellene további szexuális zaklatásokról szóló vádak, de még a bírósági szakaszig jutott ügyei sem igazán voltak hatással karrierjére. A Fox 2014-ben ismét bevetette az X-Men franchise kapcsán, hogy ő rendezze az X-Men: Az eljövendő múlt napjait, majd pedig az X-Men: Apokalipszist.

Ekkor már vádak tucatjai szóltak Singer és meglehetősen kétes hírű baráti köre ellen, de ez nem akadályozta meg a stúdiót, hogy 2017-ben rábízza a Bohém Rapszódiát is, melyet a kezdetektől szuperprodukciónak szánt. Azonban még azon év novemberében kirobbantak a Me Too botrányok, az évtizedeken keresztül érinthetetlennek tűnő hollywoodi szereplők tettei pedig elkezdtek napvilágot látni.

Hirtelen Bryan Singer körül is elolvadt a védőburok, a Fox pedig eltávolította a Bohém Rapszódia éléről. Az akkori pletykák szerint a rendező a forgatás során többször összekülönbözött a főszereplő Rami Malekkel, ezért kellett távoznia. Ő maga azt állította, hogy egy családtagját szerette volna meglátogatni, akinek egészségügyi problémái támadtak, azonban a stúdió ezt nem engedte, és ezért rúgták ki. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a stúdió úgy érezte, az éveken keresztül a szőnyeg alá söpört zaklatási botrányok most hatványozottan üthetnek vissza, ezért jobb megszabadulni a rendezőtől, akinek tetteit éveken keresztül legitimálta.

Noha több állítólagos áldozata is megszólalt már a nyilvánosság előtt (közülük sokan fiatalkorúak voltak a zaklatások idején), és számos per is indult ellene, egyik esetben sem ítéltek el a rendezőt. Az utóbbi években azonban minden korábban bejelentett produkciójából kitették a szűrét, és a továbbiakban sincs kilátásban olyan film, amelynek rendezésére felkérnék. Lauren Shuler Donner producer, aki az X-Men filmeken dolgozott együtt vele, a következőképp nyilatkozott a Singerről:

"Igazán szorongó volt, és ahogy sokan mások is, kiborult amikor bizonytalanná vált. Azonban ez nála odáig vezetett, hogy mindenkivel veszekedett és ordibált a forgatáson. Máskor egyszerűen csak fogta magát és leállította a munkálatokat. Meg kell értenetek, a csávó briliáns volt, ezért toleráltuk és hízelegtünk neki. És ha nem lett volna ilyen elcseszett, egy igazán legendás rendező válhatott volna belőle."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)