Hirdetés

A Budapest Comic Con lenyomja a PlayIT-et?

|

Idén végre Budapesten is lesz Comic Con, ami véletlenül sem egy újabb PlayIT, a fókusz teljesen máson van. Csanda Gergely főszervezővel beszélgettünk.

Hirdetés

Aki egy kicsit követi a filmes, képregényes, sorozatos híreket, annak bizonyára ismerősen cseng a Comic Con, mint fogalom. A Comic Conokon - ahogy az a névből is kikövetkeztethető - a geek szubkultúra más ágai kerülnek előtérbe, a képregények, könyvek, fantasy sorozatok és franchise-ok sokkal nagyobb szerephez jutnak, mint a játékok. A videojátékos rendezvények után világszerte egyre több helyen szerveznek meg Cont, hozzánk legközelebb eddig Bécsben volt olyan rendezvény, ami programkínálatban és felhozatalban is a nagy eseményekhez hasonló volt, augusztus 15-16-án viszont megnyitja kapuit az első Budapest Comic Con, ahol külföldi és hazai filmsztárok, nemzetközi és itthoni cosplayesek, animések jelennek meg, számos érdekes beszélgetés, előadás várja a látogatókat. A közönség hamar lázba jött, nagy elvárásokkal várja a nyári rendezvényt; Csanda Gergely főszervező elmondta, mire számíthat, aki kilátogat a Magyar Vasúttörténeti Parkba.

Hirdetés

GS: Hatalmas az érdeklődés a Budapest Comic Con iránt. Gondoltátok ezt, amikor elkezdtétek szervezni?

Mi már jó ideje foglalkozunk ezzel a közösséggel, hiszen a PlayIT rendezvényeken is voltak már színészek, és Cosplay versenyből is mindig magas színvonalút igyekeztünk szervezni. De tudomásul vettük azt, hogy a gamer és a conos társadalom párhuzamos síkban létezik, és bár vannak közös metszéspontok, a rendezvényeken ezt érdemes szétválasztani. Az érdeklődés valóban nagy, ennek természetesen nagyon örülünk, ugyanakkor ez motivál is minket, hiszen komoly elvárásoknak kell megfelelni.

GS: Ha már az elvárásoknál járunk: várható, hogy eljön Robert Downey Jr. (Vasember), Chris Evans (Amerika kapitány) vagy akár Mark Hamill?

Az első rendezvényünkön biztosan nem, de ki tudja mit hoz a jövő... Ahogy a rendezvény fejlődik, úgy fogjuk fokozatosan fejleszteni a szolgáltatásainkat és így lesz majd lehetőségünk egyre rangosabb sztárokat elhozni hazánkba.  Ugyanakkor szeretném tisztázni ezt a kérdést, hogy mindenki megérthesse a helyzetet.

Egy "A kategóriás" színészt elhozni egy napra több tízmillió forintba kerül, határ a csillagos ég.... Ezt egy európai rendezvény nem tudja kigazdálkodni, mert az olyan jegyárakkal járna, amit nem tud megfizetni elegendő számú látogató.

A második nehézség a földrajzi helyzetünk: San Diego, a legismertebb ComicCon helyszíne egy órányi repülőútra van Los Angeles-ből, ahol ezen nagy  sztárok többsége él és dolgozik. Számukra az egy közeli, kiemelt rendezvény, ahol találkozhatnak a helyi és a világsajtó képviselőivel, így itt letudhatják a promóciós kötelezettségeiket. Még ha meg is tudnánk őket fizetni, nem életszerű, hogy egy európai hakni kedvéért megmozdulnának és rászánnának napokat az utazásra. Például a Vasember ma, aki filmenként 10-30 millió dollárt keres... szerintetek az ő menedzsmentje rászánna az életéből három napot arra, hogy egy, a számára (valószínűleg) ismeretlen országba utazzon? Ennél ő sajnos jóval elfoglaltabb és drágább az ideje. A fentiek ellenére azért megpróbálunk ésszel dolgozni, hiszen mindig vannak olyan sztárok, akik éppen Európában vagy esetleg hazánkban forgatnak és természetesen a filmforgalmazó cégekkel és a különféle streamingszolgáltatókkal is felvesszük a kapcsolatot. Minden követ meg fogunk mozgatni azért, hogy elégedettek legyenek azok a látogatók, akik a bizalmukkal megtisztelik majd a rendezvényt.

GS: Azért lesznek nagy nevek?

Nem fogunk szégyent vallani, és pár napon belül elkezdjük a bejelentéseket. Hozni fogjuk azt a színvonalat, amit a legtöbb európai Con hoz. Ebben biztos vagyok, emiatt az érdeklődőknek sem kell aggódnia.

Vladimir Furdik, a Trónok harca Éjkirálya dedikál a 2018. őszi PlayIT-en

GS: Türelmetlenül várja mindenki az infókat, ahogy a jegyértékesítés kezdetének bejelentését követő kommenteken is látszik.

Elhiszem, mi is türelmetlenül várjuk… Januárban kaptuk meg a név használatára az engedélyt. Pár napon belül kellett felállnia a szervezőcsapatnak, és elindítanunk a kommunikációt. Nem vagyunk elkésve, és nem szeretnénk semmit sem elkapkodni. Egy színvonalas és Európában is elismert rendezvényt szeretnénk alkotni, ezért bár érezzük a nyomást, nem fogunk kapkodni. Aki ész nélkül kapkodik, az hibázik. Az információkkal folyamatosan fogunk jelentkezni, ahogy megkapjuk a visszaigazolásokat a különböző meghívott vendégektől.

GS: A fő programokról mondanál pár szót? 

A rendezvény három alaptémáját a film/sorozat, a képregény, és a cosplay adja. Erről a három területről komoly külföldi neveket, szakembereket igyekszünk meghívni.  Már az első évben meg szeretnénk haladni az európai Comic Conok színvonalát. Sőt, párat túl is szeretnénk szárnyalni. Meg fogjuk tölteni programokkal a Vasúttörténeti Parkot. Hangsúlyoznám, hogy nagyon fontos eleme a rendezvénynek a képregények és a cosplay világa. Az érdeklődők leghangosabban a hollywoodi sztárok neveit kérik rajtunk számon. Ezt persze megértjük, mert a filmek és sorozatok több emberhez eljutnak, így értelemszerűen nagyobb rajongói bázissal is rendelkeznek, mint például a képregények.  Mi viszont egy olyan rendezvényt fogunk tető alá hozni, amely mostantól a hazai képregény és cosplay rajongók számára is kihagyhatatlan program lesz a jövőben. E két műfajnak is megvannak a maguk sztárjai, alapművei, ahogy a hazai értő közönségük is. A hazai művészekről nem is beszélve. Figyelünk erre a közönségre is és maximálisan igyekezünk megfelelni az ő igényeiknek is.

GS: Miért ezt a helyszínt választottátok, miért nem például a bejáratott Hungexpót?

Budapesten jelenleg sajnos nincs sok választási lehetőségünk, ha egy ilyen rendezvénynek keresünk megfelelő helyszínt. A Hungexpo átépítés alatt van, így ott kültéri programokat nem tudunk szervezni. Mi viszont szeretnénk kinti programokat is, és nem lenne ideális a nyári melegben egy csarnokba bezárni a látogatókat. Inkább bevállaltuk azt, hogy a Vasúttörténeti Park fedett csarnokai mellé építünk plusz fedett területeket, és így a szabad parkos részeket is tudjuk használni. Ez nekünk is jól jön és hisszük, hogy a látogatók is szívesen ülnek le fa alá, kicsit kipihenni az egész napos fáradalmakat.

GS: A jegyértékesítés február 8-án elindul. Sokan aggódnak, hogy hamar elmennek a jegyek, és nyilván sokan akkor vennének, amikor már látnak programot. Aki kimarad, lemarad?

Amióta bejelentettük a rendezvényt, napi szinten rengeteg levelet kaptunk hasonló kérdésekkel. Mindenki tudni akarta az árakat, és hogy mikor lehet már jegyeket venni. Ezért tesszük most elérhetővé a jegyeket. Természetesen a park befogadóképessége véges, és nem szeretnénk ha a tömeg mérete kényelmetlenségeket okozna a látogatóknak. Ha olyan nagy lesz az érdeklődés, még a pénteki nappal (augusztus 14.) háromnaposra bővíthetjük a rendezvényt, mert szeretnénk, ha mindenki  ott lehetne, akit érdekel az első hazai Con.

GS: Mi a következő lépés?

Hamarosan elkezdjük bejelenteni a programokat... Egy 12 fős csapat dolgozik erőltetett menetben azon, hogy egy színvonalas és egyedülálló programot állítsunk össze. Nektek és a Facebook oldalunk követőinek is köszönjük a kérdéseket, a megelőlegezett bizalmat, a rengeteg jótanácsot és azt a sok-sok támogatást, amit napról napra kapunk!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)