Hirdetés

Tényleg visszatért Darth Vader múltjának legfontosabb személye, vagy kamu az egész?

|

Csak a Darth Vader képregénysorozat későbbi számaiban kapjuk meg a pontos válaszokat az első füzet utáni kérdéseinkre, de kár lenne addig várni egy kis elmélkedéssel.

Hirdetés

Február 5-én megjelent a legújabb Marvel-féle Darth Vader képregénysorozat első száma, ami egy meglepő fordulattal zárult. Értelemszerűen a következő sorok masszívan spoileresek lesznek. A füzet végén ugyanis úgy tűnik, hogy Anakin Skywalker egykori szerelme, ikergyermekei anyja, Padmé Amidala mégsem halt meg, miután életet adott Luke-nak és Leiának. Egyelőre annyi bizonyos, hogy az első szám végén felbukkant valaki, aki megszólalásig hasonlít Padméra, illetve az is egyértelmű, hogy nem egy látomásról vagy hallucinációról van szó, mivel nem csak Darth Vader látja Padmét (az egyszerűség kedvéért végig így fogjuk nevezni őt, annak ellenére, hogy nem lehetünk teljesen biztosak a kilétében), hanem a vele tartó droid, Z-67 is. Tényleg Padmé Amidala tért vissza az élők közé? Megjátszották volna csak a halálát? Netán az Uralkodó ármányáról van szó, és csak egy klónt láttunk a képregényben? Esetleg nem is Padmé néz farkasszemet Vaderrel, csak számos hasonmása közül az egyik? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ, de azt már most leszögezem, hogy a sötétben tapogatózunk. 

Hirdetés

A királynő halott. Vagy mégsem?

Az egész új Darth Vader sorozat erre a fordulatra van felhúzva, már az előzetes nyilatkozatok és promóciós infómorzsák is mind azt építették fel, hogy visszatér valaki Vader múltjából, ez a találkozás pedig örökre megváltoztatja a sith nagyúr életét. Nagy szavak ezek, de ha tényleg Padmét láthattuk az első számban, akkor cseppet sem nevezhetőek indokolatlannak. 

Pár beavatotton kívül a képregény idejében (az Egy új remény és A Birodalom visszavág között járunk) szinte a galaxis összes lakója úgy tudja, Padmé még gyermekei születése előtt életét vesztette. Az Uralkodó egészen konkrétan azt hazudta Vadernek, hogy ő maga ölte meg gyermekei anyját. Annak érdekében, hogy ne derüljön fény a kicsi Luke és Leia születésére, Padmé Amidala temetésén úgy ábrázolták hologram formájában a néhai királynőt, mintha még mindig várandós lenne, így távozott volna közülünk. Egyébként azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tudjuk pontosan, miért is halt meg Padmé (már amennyiben tényleg halott). A szülést levezető orvosi droid annyit tudott elmondani az állapotáról, hogy Padmé orvosilag teljesen egészséges, ugyanakkor elfogyott belőle az élni akarás, elpárolgott az életereje. Vagy csak ezt hazudta a droid? 

Star Wars: Darth Vader #2 borító - Megjelenik 2020. március 11-én

Padmé Amidala sírja a Naboon található, a harmadik szám leírása szerint pedig a későbbiekben Vader ide is ellátogat. Akár az is elképzelhető, hogy ezt a sírt is üresen találja, pont úgy, mint Owen és Beru Lars sírhelyét az első füzetben. Egyébként az már most biztos, hogy egy darabig még velünk marad az "új" Padmé, ugyanis a Darth Vader képregénysorozat harmadik számában is vele lesz, sőt kényszerű szövetséget is kötnek - a leírás itt egészen pontosan "Vader múltjának egy kísérteties árnyára" utal, de nem nehéz kitalálni, hogy kire is céloznak az alkotók. 

Nem kell a Skywalker kora mozifilmnél messzebb menni azért, hogy a Csillagok háborúja univerzumában hirtelen (és egyébként magyarázatokkal nem igazán alátámasztott) feltámadásoknak legyünk szemtanúi, de azért kétségtelen, nagyobb az esély arra, hogy valamiféle trükkről van szó, és nem valóban Padmé támadt fel, vagy esetleg maradt életben. Egy ekkora csavart azért csak nem egy Marvel füzetben lőnek el, ez jóval nagyobb fordulat, mint mondjuk Han Solo első feleségének képregényes felbukkanása volt 2015-ben - és ott se feledjük el, hogy Solo végig tagadta az egészet, csak Sana Starros állította, hogy a házasságkötés valóban megtörtént. 

Vader is próbálta, sikertelenül

Korábban maga Vader is megpróbálta feltámasztani Padmét, ezt is érdemes tudni ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a mostani cselekményről. A Vader Immortal VR-sorozatból ugyanis kiderült, hogy a sith nagyúr kísérletet tett Padmé életerejének átültetésére egy "lélekkockába". Mondhatjuk, hogy mindez kudarcba fulladni, mivel a kocka csak Padmé korábbi mondatait tudta ismételgetni, szóval inkább volt egy emlékkép, mint a királynő valódi esszenciája. A Marvel Comics vezető szerkesztője, Mark Paniccia arra tett utalásokat nemrég, hogy a Darth Vader képregénysorozat végén bedobott csavar, és úgy általában a következőkben megjelenő Star Wars képregények mindhárom filmes trilógia rejtélyeit érinteni fogják, és sok titkot felfednek a Skywalker korai bizonyos elemeivel kapcsolatban is. Sejtelmes szavak, amelyek sokféleképp értelmezhetőek. 

Kanyarodjunk vissza a képregényekhez, ugyanis ott is akadt példa arra, hogy Vader Padmé feltámasztásával foglalkozott: a Darth Vader: Dark Lord of the Sith 25. számában Vader sikeresen megnyitott egy portált az Erő segítségével - illetve Momin közbenjárásával, aki egy maszkba zárt ősi sith nagyúr, de az ő történetére inkább térjünk majd ki egy másik alkalommal. A portálon átlépve Darth Vader képeket látott a múltjából, itt bukkant fel még várandós anya mögött az Uralkodó (ezért gondolják egyesek, hogy maga Darth Sidious teremtette meg Anakin Skywalkert), a füzet végén pedig Padméval is feltűnt egy erkélyen. Vader szerelme azonban nem tért vissza hozzá, sőt közölte vele, Anakin Skywalker meghalt, az előtte álló férfit pedig nem ismeri, majd levetette magát az erkélyről. Az itt történtek hatására kötelezte el magát Vader véglegesen a sötét oldal mellett. 

Sabé, te vagy az?

A legnépszerűbb rajongói teória jelenleg az, hogy igazából nem Padmét láthattuk az új sorozat első számának végén, hanem a királynő egyik hasonmását. A legtöbben Sabéra gondolnak, akiről annyit biztosan tudunk, hogy Padmé halála után Tonra kapitány társaságában elindult kinyomozni, mi is történt a királynővel. Kutatásuk során rábukkantak azokra az ügyekre, amelyeken halála előtt Padmé Amidala tevékenykedett (például a hiperűrutak igazságtalan megadóztatásának felszámolása, vagy épp a kancellári hatalom megregulázása is közéjük tartozott), később pedig felvették a kapcsolatot Organa szenátorral (Leia nevelőapjával). Arról viszont ekkor még nem esett szó, hogy esetlegesen egy élő, hús-vér Padmébe is belefutottak volna. 

Simán lehet, hogy Vader tehát a királynő egyik testőrével, egészen konkrétan Sabéval találkozik, és a hatalmas csinnadrattával beharangozott közös kalandokra vele együtt fog elindulni. A "Vader múltjának egy kísérteties árnya" elnevezés így is adná magát, hiszen mi lehetne kísértetiesebb annál, mintha valaki külsőre szinte tökéletesen hasonlít az egykori szerelmedhez? Az egész teóriával az az egyetlen komolyabb probléma, hogy talán túlzottan is kézenfekvő, ennél remélhetőleg furmányosabbak a Marvel Comics és a Lucasfilm illetékesei. 

Klónnők támadása

A szóban forgó Darth Vader első számban van egy oldal, amelyen az Uralkodó Vader után érdeklődik, mikor pedig megtudja, hogy a sith nagyúr épp "elfoglalt", hatalmas nevetésben tör ki. Elképzelhető, hogy pontosan azért kacag, mert tisztában van azzal, Vader kivel fog hamarosan összefutni. Ez pedig egyenesen odáig vezet (ne feledjétek, még mindig masszívan a teóriák földjét tapossuk, szóval érdemes szabadjára engedni a fantáziát), akár ő maga is elkészíthette "Padmét", aki nem más, mint egy klón. Az Uralkodó imád játszani Vader még megmaradt érzelmeivel épp azért, hogy ezeket teljesen kiirtsa belőle, csak és kizárólag a harag táplálja a nagyurat. Mi lehetne ennél jobb megoldás a célja érdekében? Az elmélet szerint tehát készített egy klónt (a Skywalker kora és Snoke óta tudjuk, hogy nem áll távolt tőle ez a tudomány), akit elküldött találkozni Vaderrel, jó eséllyel pedig a mesterségesen kreált "Padmé" pont akkor szúrja majd hátba Darth Vadert (akár szó szerint, akár képletesen), amikor ő a legkevésbé számít rá. 

Star Wars: Darth Vader #3 borító - Megjelenik 2020. április 15-én

A felsorolt teóriák mellett pedig azt sem szabad azért teljesen elvetni, hogy Padmé esetleg tényleg él. Maga Leia Organa mondta el egy 2015-ben megjelent ifjúsági regényben, hogy őriz emlékeket anyjáról, noha ez nyilván lehetetlen. Elképzelhető nyilván az is, hogy Leia csak megpróbálta valahogy kitölteni az anyja hiányában keletkezett űrt, és ezért kreált magának valótlan emlékeket, képes ilyenre az emberi elme. Az is lehetséges egyébként, hogy Sabét láthatta a kis Leia, így is gond nélkül magyarázható a dolog. Az első konkrétabb választ mindenesetre legkorábban március 11-ére várhatjuk, ekkor jelenik meg ugyanis a Darth Vader sorozat második száma. 

Lent a kommentek között most is várjuk a véleményeteket. Tényleg visszatért Padmé? Esetleg egy klón áll Vaderrel szemben? Vagy Sabé, esetleg egy másik korábbi, Padmére hasonlító testőrrel akadt össze a sith nagyúr? Remélhetőleg hamarosan kiderül, mi mindenképpen beszámolunk majd erről is. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)