Hirdetés

Deepfake Eminem rappel David Guetta új dalában

|

David Guetta ft. MI-NEM, avagy már semmi sem az, aminek látszik.

Hirdetés

Az NFT és a metaverzum már lerágott csontnak számítanak, a tech világát így most egy másik kifejezés tartja lázban: a mesterséges intelligencia. A virtuális pénzért cserélgetett tokenekkel és a kétezres évek játékait idéző VR-közösségi oldalakkal ellentétben azonban az MI praktikus dolgokra is bevethető, köztük például arra, hogy összeüssünk egy új Eminem-dalt, anélkül, hogy az örökifjú Marshall Mathers a kisujját is mozdítaná.

Ezt pedig most nem más, mint David Guetta bizonyítja, aki a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, hogy a raplegenda konferálja fel az egyik számát.

Hirdetés

A francia DJ először a Twitteren, majd a YouTube-on is megosztotta a dalt, amellyel az általa kitalált Future Rave stílust igyekszik népszerűsíteni. A videóban Guetta elmondta, hogy a dalszöveget egy MI-szöveggenerátorral, a rappelést pedig egy szintén mesterséges intelligencián alapuló hangszintetizátorral oldotta meg, a felhasznált platformok nevét viszont nem árulta el.

Ami magát a számot illeti, MI-NEM ugyan nem rappel sokat, csak annyit mond, hogy "This is the future rave sound, im getting awesome and underground", de az eredmény mindenképpen lenyűgöző, és őszintén szólva egy kissé riasztó is, még ha a net már rogyásig tele is van hasonló deepfake Eminem-dalokkal.

Ha tippelnünk kellene, a szöveget az MI-szcéna új üstököse, a ChatGPT szerezhette, a jellegzetes Eminem-orgánum utánzására pedig több alternatíva is szóba jöhet, köztük például a nyílt forráskódú Uberduck.ai, a fakeyou.com, vagy az ElevenLabs. Eminemnek szerencsére nem kell attól tartania, hogy Guetta a babérjaira tör, a DJ ugyanis egy későbbi Twitter-posztban leszögezte, hogy nem fogja pénzért árulni a videóban szereplő dalt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Általában véve azonban joggal aggasztja a művészvilágot mesterséges intelligenciával készült tartalmak berobbanása, mivel egyelőre nem látni, hogy hogyan lehetne megakadályozni az egyre kifinomultabb technológia által lehetővé tett visszaéléseket, miközben az sem tisztázott, hogy az alkotók miként részesülhetnének a sokszor az ő munkáik felhasználásával, gépi tanulás útján tökéletesített generatív modellek bevételeiből. Az utóbbi kérdésben érdemes lesz figyelemmel kísérni a Getty Images által nemrég elindított pert, amely ezt a témát fogja körüljárni.

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)