Hirdetés

Vélemény: a Disney mosolyogva készül lábon lőni magát

|

A Disney legújabb döntése értelmében 2019 végétől eltűnnek a Netflixről a Marvel, Star Wars, valamint Pixar filmek, és csak a cég saját streaming szolgáltatásán keresztül lesznek elérhetők.

Hirdetés

Ma jött a hír, hogy egy meglehetősen merész húzással a Disney hamarosan az összes népszerű produktumát átköltözteti a Netflixről saját platformjára. Persze a netflixes Marvel sorozatok maradnak, de a Star Wars mozifilmek, a Pixar mesék és a szuperhősös nagyfilmek csak azoknak lesznek elérhetőek a jelenlegi állás szerint 2019 végétől, akik megnyitják a pénztárcájukat és egy újabb előfizetéses szolgáltatás mellett elkötelezik magukat. Ezzel pedig lehet, hogy a Disney hatalmas hibát követ el.

Hirdetés

Anyagilag érthető a döntés, saját platformon - elméletben - mindig kifizetődőbb egy cégnek terjeszteni a produktumait, manapság viszont nem annyira ildomos packázni azokkal a filmnéző tömegekkel, akik ha egy picit is sértve érzik magukat, rántanak egyet a vállukon és az áruházak helyett a torrentoldalak felé veszik az irányt.

Elég csak az HBO esetére gondolni. Nemrég az HBO körbeküldött egy egyébként végtelenül tisztelettudó és szakmailag kifogástalanul összepakolt kis levelet, amelyben minden Trónok harca rajongót arra biztat, legyenek már olyan kedvesek és a tévében nézzék meg a legújabb epizódot, ne pedig az internet sötétebb bugyraiból rántsák le azt, mialatt lefől a kávé - 90 millió illegális letöltés mellett ez nem is meglepő húzás tőlük. Már biztosan ti is olvastátok azt, hogy mi lett mindennek az eredménye. A hekkerek lecsaptak az HBO-ra és nem csak a Trónok harca legújabb epizódját orozták el (amit persze később fel is töltöttek a netre), hanem más sorozatok teljes részeit is, sőt még a belső levelezéshez is hozzájutottak, banki és egészségügyi adatokat is megszereztek. 

Az internet népe tehát érzékeny, és főleg akkor válik morcossá, ha a fizetős tartalmak körében piszkálnak bele a megszokott életükbe. A Disney pedig most pontosan erre készül. Már hazánkban is elérhető a Netflix, sőt egyes filmek és sorozatok már magyar feliratot is kaptak. Mégis, a hazai streaming fogyasztás még csak gyerekcipőben jár, de tőlünk nyugatabbra teljesen megszokott az, hogy az embernek eszébe sem jut az unalmas tévécsatornák között keresgélni, vagy a nappaliban bóklászni a polcok előtt, ahol a rengeteg poros DVD sorakozik. A 21. században az ember igenis a kanapé kényelméből akar válogatni kedvenc filmjei között, mindössze a távirányítója segítéségével, és HD vagy ne adj' isten 4K felbontásban szeretné egyetlen laza gombnyomással elindítani az azonnal startoló mozit. Mindezt egyszerűen, kényelmesen és nem mellékesen korlátok nélkül. Egyetlen szolgáltatás, egyetlen előfizetés és minden elérhető tartalom - ez a tökéletes recept, amit a Disney szemmel láthatóan nem ért meg. 

Ha pedig Kalóz Kálmán havi 12 eurót fizet azért, hogy egyszerre négy eszközön tudjon 4K-ban Star Wars filmeket nézni, és ezt a lehetőségét a Disney egy tollvonással elveszi tőle, akkor a számára kézenfekvő megoldás nem a Mickey egeres cég saját külön bejáratú szolgáltatása lesz, hanem a nagy mumus, vagyis a torrent. Akkor, mikor a legtöbbek fejében alapvetően elég nagy a zavar a szellemi tulajdon értékének tekintetében és egy másodpercig sem érzik gondnak zenék, videojátékok és filmek letöltését, megcsonkítani a világ egyik vezető streaming szolgáltatójának kínálatát több, mint aggályos döntés. A Disney mégis a saját útját járja, 2019-végén meglátjuk mire megy így. 

Kis öröm az ürömben, hogy a Netflixen futó Marvel sorozatok legalább nincsenek veszélyben. Az ABC-s szériák nagyjából mind tűzre valóak, de ha a Daredevilt és a Jessica Jonest vennék el tőlem, lehet, én is kapát és kaszát ragadnék. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)