Hirdetés

Durván megdrágult a tatárjárásról szóló, végül Kevin Spacey nélkül készülő magyar film

|

Természetesen állami támogatásból finanszírozzák az 1242 - A Nyugat kapujában megemelkedett költségeit.

Hirdetés

Az elmúlt években számos történelmi témájú produkció megvalósításához járult hozzá nagymértékben a Káel Csaba vezette, állami forrásból gazdálkodó Nemzeti Filmintézet (NFI). Ezek közé tartozik az 1242 - A Nyugat kapujában is, amelyben eredetileg Kevin Spacey is játszott volna, ám a szexuális zaklatással vádolt színész részvétele gyaníthatóan többet ártott volna a filmnek, mint amennyi haszonnal járhatott volna.

Ennek ellenére sem maradt azért teljesen nemzetközi viszonylatban is ismert nevek nélkül a mongol sereg és az esztergomi várvédők csatáját feldolgozó produkció, ugyanis változatlanul megtaláljuk a stáblistán Michael Ironside-ot, Eric Robertset és Ray Stevensont is. Ironikus módon épp az ő részvételük az, ami több más faktorral együtt megnövelte a film kiadásait.

Hirdetés

Mint arról a film.hu beszámolt, a Nemzeti Filmintézet tavaly decemberben 1 milliárd 232 millió forinttal növelte az 1242 - A Nyugat kapujában számára megítélt gyártási támogatást. Az oldal megkeresésére Sipos Kornél producer elmondta, hogy a pótköltségvetést a forint gyengülése (a külföldi szereplők dollárban kapják a fizetésüket), a KATA megszüntetése, az emelkedő benzin- és energiaárak, valamint a szomszédunkban dúló háború indokolták.

A Soós Péter (Hacktion: Újratöltve, Jóban Rosszban, Tűzvonalban) rendezésében készülő film állami támogatásának mértéke így már eléri a 2,5 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy ennél csak a Hunyadi sorozat (10,5 milliárd forint) és a Most vagy soha! (4,5 milliárd forint) kapott többet a történelmi témájú alkotások közül. Az 1242 - A Nyugat kapujában teljes költségvetése a nemzetközi koprodukciós partnerek pénzével és az adókedvezménnyel együtt körülbelül 10 millió dollárt (3,7 milliárd forintot) tesz ki, ami nagyjából egy prémium kategóriás sorozat egyetlen epizódjának büdzséjével egyenlő. A filmet várhatóan 2023 végén mutatják be, a hivatalos Facebook-oldal szerint már túl van a stáb a forgatási munkálatok egyharmadán.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)