Hirdetés

Egészségesebb életmódra váltanál? Horrorból is fogyassz többet!

|

Tanulmányok mutatnak rá, hogy számos pozitív hatása lehet az önkéntes borzongásnak.

Hirdetés

A videójátékok és a horrorfilmek simán kezet foghatnának, hiszen a felületes kritikusok mindkét műfajt szeretik azzal vádolni, hogy erőszakossá teszik a fogyasztóikat, miközben erre semmiféle bizonyíték nincs, cáfolat viszont annál több.

A horrorokat nézve ráadásul nem, hogy nem vedlünk át texasi láncfűrészes mészárossá, vagy halálfejes maszkban kaszaboló csuklyás őrültté, de egyenesen jót is tehetünk az egészségünknek. És ezt még csak nem is mi mondjuk, hanem a tudomány emberei.

Hirdetés

A Slash Film nemrég egy érdekes cikkben foglalta össze az elmúlt évek tanulmányaiban megosztott tapasztalatokat, melyek alapján a lelkünkre és a testünkre is jótékony hatással lehet, ha olykor-olykor kitesszük magunkat a borzongatásnak. Finn kutatók például 2020-ban kimutatták, hogy a szorongásos zavarban szenvedőket kifejezetten megnyugtathatják a horrorfilmek, mivel az azokból érkező felkavaró impulzusokat a betegségükkel ellentétben többnyire valamilyen jól érzékelhető előjel kíséri.

Hasonló következtetést vont le a CNET hasábjain Margaret J. King, a Center for Cultural Studies and Analysis igazgatója is, aki aki szerint a nézők már pusztán arra is pozitívan reagálhatnak, hogy a képernyőn valaki más éli át helyettük a szörnyűségeket, miközben ők maguk teljes biztonságban vannak.

"A horrorfilmek régóta biztosítanak egyfajta megnyugvást. A nézők elmerülhetnek egy megrázó elbeszélésben, ugyanakkor teljesen biztonságban vannak, és képesek kontrollálni az ingereket azáltal, hogy kikapcsolják [a filmet], vagy hogy a környező térre irányítják a figyelmüket.

- írja a szakértő. Ami pedig a horror műfaj fizikai áldásait illeti, ezeket talán nem nehéz kikövetkeztetni: a cselekményen izgulva, vagy rémületünkben felmegy a pulzusunk, gyorsabbá válik a vérkeringés. Márpedig pontosan ez történik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében létfontosságú edzések során is, ahogy arra Dr. Regis Fernadnes, a Mayo Clinic kardiológusa is felhívta a figyelmet egy 2020-as cikkben. Ennél is érdekesebb viszont, hogy egy 2009-es tanulmány szerint még a horrorfilmek által kiváltott stressz sem feltétlenül káros, mivel ennek hatására több fehérvérsejt keringhet a szervezetünkben.

Magyarán bőven szólnak logikus érvek a horrorok fogyasztása mellett, ám ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakinél mégsem javallott a műfaj. Egyesek például jóval intenzívebben reagálnak az ijesztgetésre, és mélységesen felkavarják őket a filmekben látottak. S ha már a felkavarásnál tartunk, bizonyos nézők szó szerint hányingert kaphatnak az olyan alkotásoktól, melyekben áldokumentarista jelleggel, serényen rángatott kamerával mutatják be a cselekményt, mint például a The Blair Witch Project. Erre a Torontói Egyetem professzora, Bob Cheung hívta fel a figyelmet még 2008-ban, a Cloverfield kapcsán.

Végezetül persze fontos leszögezni, hogy az egészséges életmód kulcsa még mindig a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű testmozgás, de azért jó tudni, hogy valamelyest a horrorfilmekkel is tehetünk az ügy érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)