Hirdetés

Egy elemzés szerint a mozik még évekig nyögik a koronavírus hatásait

|

Idén szinte biztosan nem képesek teljes kapacitásra visszaállni a filmszínházak, bevételek terén pedig még hosszabb időre lesz szükség a regenerálódáshoz.

Hirdetés

Már a COVID-19 világjárvány kitörésekor jelezték a gazdasági szakértők, hogy bizony a kényszerű munkaszünet és a piac leállítása komoly károkat okoz majd bizonyos szektorokban. A legsúlyosabban az idegenforgalom érintett, de a szórakoztatóipar is hosszú éveken keresztül nyögi majd a 2020-as leállást - legalábbis ezt állítja Doug Creutz, a Cowen piaci-elemzője.

Hirdetés

Nyilatkozatában legfőképpen a mozik helyzetével foglalkozott, mely intézmények nem csak a kényszerű bezárások miatt kerülnek nehéz helyzetbe (melyeket egyébként ismét világszinten szorgalmaznak), de a csökkentett látogatószám miatt valószínűleg idén már nem lehet nagyobb premierjük sem, hiszen a stúdiók nem fogják egy ilyen időszakban bemutatni filmjeiket, melyekkel sokkal több pénzt kereshetnek, ha kivárják, míg ismét teljes gőzzel üzemelnek a szórakoztatóipari-egységek.

Nyilvánvalóan hosszútávú problémát jelent az is, hogy szinte minden forgatás megrekedt, tehát az a veszély is fennáll, hogy nem lesz film amit bemutathatnának, miután kipörögnek azok az alkotások, amelyek munkálatait még a koronavírus kitörése előtt sikerült befejezni. 

"Korábban azt feltételeztük, hogy a COVID-19 terjedését sikerült késleltetni, ezért a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályozások enyhülhetnek 2020 végére. Most kiterjesztenénk ezt a becsült időintervallumot 2021 közepéig; a helyzet még elég képlékeny, tehát azt az eshetőséget sem zárnánk ki, hogy ennél is több időre lesz szükség."

Elmondása szerint ez a bevételek tekintetében oly mértékben lesz szignifikáns, hogy azok legkorábban 2025-re érhetik el a 2019-es szintet. Ezt minden stúdió megérzi majd, még az olyan óriások is, mint a Disney, amelyek rengeteg projektet voltak kénytelenek felfüggeszteni és számos film bemutatóját elhalasztani. Elég csak Az új mutánsokra, a The King's Manre vagy a Fekete Özvegyre gondolni, melyek premierjei valószínűleg tovább csúsznak majd. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)