Hirdetés

Egy pszichiáter szerint Heath Ledger Jokere nem tartozik az Arkham Elmegyógyintézetbe

|

Érdekes meglátás született Christopher Nolan 2008-as kultfilmjének, A sötét lovagnak az antagonistájáról.

Hirdetés

Bizonyára ti is találkoztatok már olyan csatornákkal a YouTube-on, amelynek keretében szakértői szemmel vizsgálnak fiktív dolgokat. Ilyen például a Doctor ER is, amin keresztül egy orvos reagál a videojátékokban látott sérülésekre is: kivesézte már sok más mellett a Resident Evil Village-t, a Far Cry részeket, a Dead Space 2-t és a Red Dead Redemption 2-t is. Persze ez csak egyetlen példa volt, láthatjuk többek között történész, zoológus, harcművész és lőfegyver szakértő reakcióit is. 

A GQ most egy pszichiátert, bizonyos Dr. Eric Bendert kért fel, hogy elemezze a Batman-gonoszokat, köztük Heath Ledger félelmetesen profi Jokerét is. 

Hirdetés

Dr. Bender A sötét lovagban látott események után nem tartja az Arkham Elmegyógyintézet falai közé valónak a karaktert amiatt, hogy tiszta az elméje és tudatában van a tetteinek. Bár a pszichiáter világossá teszi, hogy Joker pszichopta és valószínűleg személyiségzavarral küzd, ezek nem feltétlenül járnak együtt az elmebetegséggel, így inkább börtönben lenne a helye: 

"Ő egy olyan egyéniség, aki számomra úgy jött le, mint akinek nincs semmilyen mentális betegsége. Igen, valami nincs rendben vele, bűncselekményeket követ el, embereket öl, anarchiát akar bevezetni. [...] Kész káoszt teremteni. Ő a káosz ügynöke. Mindez elgondolkodtat, hogy vannak-e valódi mentális problémái, mint például depresszió, szorongás, pszichózis vagy bármi hasonló? És én nem látok ilyet. Elgondolkodom az antiszociális személyiségzavaron... Ebben az esetben biztosan megfelel az antiszociális személyiségzavar kritériumainak, és szerintem pszichopata. Nem minden antiszociális személyiségzavarban szenvedő ember pszichopata, de ebben az esetben szerintem ő az. Tekintettel arra, hogy pszichopata, és nincs jelentős mentális betegség, ami összefügg azzal, hogy miért követi el azokat a bűncselekményeket, amiket elkövet, nem tartozik Arkhambe... Tudja, hogy mit csinál, tehát nem csak, hogy nincs mentális betegsége, de tudja is, hogy mit csinál, tudja, hogy amit csinál, az rossz. A Blackgate fegyházba való."

Dr. Bender azt is megvizsgálta, hogy milyen mentális problémákkal küzdenek más Batman-gonoszok, köztük Harvey Dent/Kétarc (Aaron Eckhart). A pszichiáter megjegyzései szerint mind Dent, mind a Riddler (Paul Dano) tettei a megszállottságból fakadnak, ami kényszerképzetekhez vezet - mint például az érme feldobása vagy a rejtvények hátrahagyása -, amelyekkel megpróbálják azt érezni, hogy irányítják az életüket. Általánosságban elmondható, hogy számos Batman-nemezis mentális betegségben szenved, Harley Quinn (Margot Robbie), Pingvin, Őrült Kalapos és még sokan mások szolgálnak példaként, ezért olyan fontos helyszín Arkham a Batman univerzumban.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)