Hirdetés

Éjjeli Vérfarkas kritika - az első Marvel-horror a stúdió legmerészebb próbálkozása

|

Igazán különleges Marvel-projekttel készült a Disney+ a halloweeni időszakra.

Hirdetés

Hosszú ideje tervben volt már, hogy a Marvel valamilyen formában adaptálja a Werewolf by Night képregényeket. 2001-ben még úgy volt, hogy a Marvel Studios gyártja a filmet, a forgalmazásért pedig a Dimension Films felel. A történetért Kevin Feige és Ari Arad felelt közösen, a forgatókönyvet Hans Rodionoff írta, majd 2002-re már más írók saját vázlatai is elkészültek, nehezen állt össze a projekt, amit éveken át dobáltak ide oda. Már azt hihettük, hogy teljesen lemondhatunk róla, mikor kiderült 2019 februárjában, hogy Kevin Smith nem használhatja fel a Werewolf by Night, avagy Éjjeli Vérfarkas nevezetű Marvel-karaktert a készülő Howard the Duck animációs sorozatához, mivel a Marvel Studiosnak saját tervei vannak vele. 

Nem kevés pletyka után pedig megérkezett a hivatalos bejelentés: 2022-ben halloweeni különkiadást kapunk a Disney+-on, ami az Éjjeli Vérfarkasra koncentrál. Az 50 percnél is kicsivel rövidebb Marvel-horror végül megérkezett, és bár csak keveseknek fog tetszeni, akik vevők erre a műfajra, egyenesen oda és vissza lesznek a Werewolf by Nighttól.

Hirdetés

Az Éjjeli Vérfarkas abszolút nem a szokásos Marvel-rajongókra lő, ahogy a Marvel Comics természetfeletti karaktereket bemutató egyedi képregényei is sokban különböznek a mainstream szuperhősös vonaltól. Itt nincsenek asgardi istenségek, űrlények, páncélozott hősök vagy szuperkatonák. Már a történet felvezetése is egyértelművé teszi, tartalom és kivitelezés terén is visszarepülünk az 1930-as évek hollywoodi horrorklasszikusainak idejébe, a Lugosi Béla-féle Drakula és társai korszakába. A film szinte teljes egészében fekete-fehér, ez csak a lezárásnál változik, illetve a sztori középpontjában álló varázserejű ereklye, a Vérkő világít az egész játékidő alatt baljóslatú vörösben.

Ezért a vérkőért folyik maga a harc is, válogatott szörnyvadászok próbálják megszerezni egy fura házi tornán a Bloodstone család relikviáját. Közöttük van a família fekete bárányának számító Elsa Bloodstone, illetve egy különc alak, Jack Russell, aki a jelek szerint nem is igazán akar harcolni, valami egészen másért érkezett a helyszínre.

Már a trailer is elsütötte, hogy nem az Éjjeli Vérfarkas lesz az egyetlen Marvel-horror képregényhős, akivel találkozhatunk, de nem szeretnénk mélyebbre merülni a spoileres bugyrokba. Térjünk inkább át arra, hogy egészen pontosan mit is kínál a Werewolf by Night. A történet végtelenül egyszerű, több elemében banális, nincsenek nagy megfejtések, fordulatok vagy csavarok. A pontból visz el minket villámsebesen B-be, közben pedig ömlik a vér, ahogy azt az ember el is várja egy ilyen produkciótól. 

A film nem akarja átírni az MCU-t, nem akarja felvezetni a Multiverzum Saga következő nagy fejezetét és nem szeretné más filmekre vagy sorozatokra való utalásokkal és easter eggekkel zsibbasztani a nézőt. Egyszerű, a maga módján letisztult sztorit kapunk, bármiféle flancolás nélkül.

Mindezek tükrében volt egyáltalán értelme annak, hogy elkészüljön a Werewolf by Night? Nos, a válaszunk erre egy határozott igen!

Az Éjjeli Vérfarkast valószínűleg kevesen fogják szeretni, jobban mondva kevesen fogják érteni és értékelni. Ezzel nincs semmi gond, ha természetes lenne egy 1930-as éveket idéző horrorfilmet forgatni, akkor ezekkel lennének tele a mozik. Ez egy valóban egyedi, különleges projektje a Marvel Studiosnak, ami pontosan azt mutatja meg, mennyire sokszínű az a filmes világ, amit anno az első Vasember film elindított.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Az MCU-ban ezer és egy különböző zsáner boldogan megfér egymás mellett, így mindenki megtalálhatja a saját személyes ízléséhez leginkább passzoló sorozatokat, mozikat, és olykor olyan különkiadásokat is, mint amilyen az Éjjeli Vérfarkas lett.

Még sosem célzott meg egy ennyire szűk réteget a Marvel, szóval ha más nem is, ez a bátorság mindenképp értékelendő. Ha viszont azon kevesek közé tartoztok, akik élnek-halnak a klasszikus horrorokért, akkor egy tényleg különleges élményben lesz részetek, és a Werewolf by Night minden pillanatát imádni fogjátok.

Ennyi vért egyébként eddig nem nagyon láttunk egyik MCU-produktumban sem, szóval az autentikus hatás mellett ezért is tökéletes döntésnek bizonyult a fekete-fehér kivitelezés, így sokkal több kifröccsenő ketchup belefért úgy is, hogy ne kelljen teljesen felcsavarni a korhatár-besorolást.

Nektek hogy tetszett az Éjjeli Vérfarkas? Írjátok meg saját véleményeteket a Marvel halloweeni különkiadásáról lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)