Hirdetés

Elhunyt a Kill Bill Hattori Hanzója, Sonny Chiba

|

Japán egyik meghatározó akciósztárja 82 évesen hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében.

Hirdetés

Tegnap elhunyt Sadaho Maeda, vagy művésznevén Sonny Chiba, miután júliusban elkapta a koronavírust, augusztus elején pedig kórházba szállították az annak következtében kialakult tüdőgyulladás miatt. A nyolcvankét éves színész-harcművész főleg Japánban számított sztárnak, de nyugati filmesekre is nagy hatással volt.

Hirdetés

Az 1939-ben, Fukuokában született Maeda csak tizennyolc éves korában kezdett el harcművészetekkel foglalkozni Masutatsu Oyama tanítványaként. Első fekete övét 1965-ben szerezte meg, de ezt követően többször is kiérdemelte ezt az elismerést karatéban és más küzdősportokban, többek között kendóban és dzsúdóban is. Filmes karrierje 1960-ban kezdődött, kezdetben szuperhősös sorozatban, bűnügyi thrillerekben és sci-fi filmben fordult meg, első, a harcművészethez kötődő szerepe az 1973-as Karate Kiba volt. A következő évben megjelent "The Street Fighter" hozta el számára a hírnevet, amit követően több mint százhúsz filmben szerepelt és hazája egyik meghatározó akciófilmes sztárja lett.

Chiba kiterjedt munkássága a nyugati akciófilmek készítőit is lenyűgözte, Quanetin Tarantino például amellett, hogy a Kill Bill mindkét részében felkérte Hattori Hanzo szerepére, Tiszta Románc című filmjének forgatókönyvébe is beleírta. A film főszereplője, a Christian Slater által alakított Clarence Worley azt mondja a filmben Chibáról, "ő a legnagyobb színész, kivétel nélkül, aki harcművész filmekben dolgozik ma". De a Mátrix és a John Wick filmek sztárja, Keanu Reeves is Sonny Chiba egyik nagy rajongójának számít, nem meglepő, hogy egyik japán útja során azzal lepték meg egy interjú közben, hogy találkozhatott vele.

Emellett a nyugati közönség a Halálos iramban sorozat harmadik, Japánban játszódó részében láthatta Chibát félelmetes jakuzafőnökként. A durva stílusáról ismert színész-harcművészről egyébként a hírhedten nagy filmrajongó, Hideo Kojima is megemlékezett.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)