Hirdetés

Elhunyt a legendás zeneszerző, Vangelis

|

Vangélisz Papathanaszíu, vagy ahogy a világ ismerte, Vangelis 79 éves volt.

Hirdetés

A filmekben legalább annyira fontosak a zenék és a hangok, mint a képi elemek, és kevés zeneszerző alkotott olyan emlékezeteset, mint Vangelis (vagy magyaros átírással Vangélisz). Az Oscar-díjas görög zeneszerző olyan filmekhez írt betétdalokat, mint a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 - A Paradicsom meghódítása, vagy a Nagy Sándor, a hódító, de számos albumot is kiadott.

Bár a halál oka nem ismert, annyit tudni, hogy kedden, 79 éves korában hunyt el.

Hirdetés

Vangéliszt korán elkezdte érdekelni a zene, sokat tanult görög népdalokból és kórusművekből, de nem kapott tradícionális zenei képzést, ami elmondása szerint segítette a kreativitását. 25 évesen Párizsba utazott, ahol beleszeretett a szintetizátorokba, majd Aphrodite's Child nevű zenekarával a progresszív rock ismert képviselőjévé vált. Később egy londoni stúdióban írta meg a Tűzszekerek zenéjét, amiről úgy gondolta, sikere ellenére is "csak egy zene a sok közül".

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz az elektronikus hangzás úttörőjének nevezte. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)