Hirdetés

Elhunyt a Sweet Home Alabamát jegyző legendás együttes utolsó túlélő tagja

|

A tragikus sorsú Lynyrd Skynyrd gitárosa, Gary Rossington 71 éves volt.

Hirdetés

A Lynyrd Skynyrd együttes nevét sokan ismerik, nem beszélve tagadhatatlanul legismertebb számukról, a Sweet Home Alabama című dalról. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy milyen tragédiák övezték az együttes útját.

A bandát eredetileg 1964-ben, My Backyard néven alapította Ronnie Van Zant énekes, Gary Rossington és Allen Collins gitárosok, Larry Junstrom basszusgitáros és Bob Burns dobos. Az együttes nevét 1969-ben változtatták Lynyrd Skynyrdre.

Hirdetés

A nevet Bob Burns javasolta, igaz, ő eredetileg Leonard Skinnerdre nevezte volna át a bandát, Allan Sherman Hello Muddah, Hello Fadduh című dalának egyik szereplője, illetve egy Leonard Skinner nevű tornatanár miatt, aki kifejezetten üldözte a hajukat megnövesztő srácokat.

Collins és Rossington is túlélt egy-egy súlyos autóbalesetet, utóbbi pedig túlélte az együttes 1977-es repülőbalesetét is. A banda Louisianába repült egy chartergép fedélzetén, amelyből azonban kifogyott az üzemanyag, és egy erdős területen lezuhant. A balesetben életét vesztette Ronnie Van Zant, az együtteshez később csatlakozó Steve Gaines és nővére, a vokalista Cassie Gaines, valamint a két pilóta és az együttes turnémenedzsere is. A gép többi utasa, köztük Rossington azonban súlyos sérülésekkel, de életben maradt. A tragédiát követően az együttes átmenetileg feloszlott, a tagok saját projektekbe fogtak, ám 1987-ben azonban újra összeálltak, új tagokkal - például Ronnie Van Zant öccsével, Johnnyval - kiegészülve.

Gary Rossington március 5-én, 71 éves korában hunyt el - írja a Variety. A halál okát egyelőre nem tették közzé, azonban a gitárosnak az elmúlt években komoly egészségügyi problémái voltak, 2021-ben például életmentő szívműtétet kellett rajta végrehajtani, 2003-ban pedig ötszörös bypass-műtétre volt szüksége.

A gitáros nevéhez fűződik a rocktörténelem egyik leghíresebb szólója, amely a Lynyrd Skynyrd Free Bird című számában hallható, de társszerzőként ő is részt vett a Sweet Home Alabama megírásában.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az együttes júliusban indult volna 22 várost érintő turnéra, a ZZ Toppal közösen. Egy héttel korábban a banda Facebook-oldalán azt írták egy kérdésre válaszolva, hogy Rossington vendégelőadóként lép majd fel a turné során, ha az egészségi állapota lehetővé teszi.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)