Hirdetés

Elhunyt az Oscar-díjas Ryuichi Sakamoto, aki a játékiparban is letette a névjegyét

|

A japán zeneszerző 71 éves korában hagyott itt minket.

Hirdetés

Az egyik legismertebb japán művésznél, Ryuichi Sakamotónál 2014-ben torokrákot, 2021-ben pedig bélrákot diagnosztizáltak, a kezelések és műtétek ellenére azonban nem adta fel, továbbra is írt zenét és járt fellépésre, sőt még 2022 decemberében is tartott online előadást.

A hosszan tartó betegeskedés azonban legyűrte őt, és 71 éves korában végleg feladta a harcot március 28-án, a temetését április 2-án tartották. Négy gyermeke és felesége gyászolja őt. 

Hirdetés

Sakamotótól rengetegen búcsúztak el, hiszen elismerésre méltó karrier volt az övé: pályafutása során olyan filmek zenéjét szerezte, mint A kis Buddha, A visszatérő, a Düh, a Nők férfiak nélkül, a Femme Fatale, Az utolsó császár (amiért Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjjal is jutalmazták) és a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence (amiért BAFTA-t kapott) - utóbbi kettő különlegessége, hogy színészként is jegyzi őket. Dolgozott a Black Mirror egyik epizódján is, utolsó munkája pedig egy idei tévéfilm, a Stalingrad - Stimmen aus Ruinen volt. 

Amellett, hogy a művész rendelkezett popkarrierrel is, és híres volt mind szólóelőadóként, mind a Yellow Magic Orchestra tagjaként (ami a nyugati zenészekre és piacokra is hatással volt), még néhány videojátékhoz is szerzett zenét: ilyen volt az 1989-es Tengai Makyou: Ziria, a 2004-es Seven Samurai 20XX és a 2006-os Dawn of Mana is, a legutóbbi projektje pedig a 2014-es Hohokum volt, amelyben a Christopher Willitsszel közös szerzeménye, a Reticent Reminiscence csendült fel. 

Nyugodjék békében!

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)