Hirdetés

Elhunyt Jiří Menzel filmrendező

|

A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjével nyert Oscart, és később is jelölték.

Hirdetés

Olga Menzelová, Jiří Menzel felesége jelentette be egy Facebook videó kíséretében, hogy szombaton, 82 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt a cseh filmrendező, színész. 1966-ban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, majd 1986-ban is jelölték Az én kis falumért. Előszeretettel adaptálta Hrabal műveit.

Hirdetés

Menzel színészként is aktív volt, és több szál köti Magyarországhoz: az egyik legnépszerűbb cseh vígjátékban, Az én kis falumban például a Jászai Mari-díjas Bán János alaktja a főszerepet, de Böszörményi Gézával, Maár Gyulával, Simó Sándorral, Szabó Istvánnal és Koltai Róberttel is dolgozott együtt, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is megkapta. Itthon főleg a Pacsirták cérnaszálon és a Sörgyári capriccio tette ismertté, valamint színházi darabokat is rendezett.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)