Hirdetés

Elhunyt Miura Kentaro, a japán képregények egyik legnagyobb alkotója

|

A Berserk nem csak a japán popkulturában volt meghatározó, de a dark fantasy teljes egészére is nagy hatással volt.

Hirdetés

Kevesen vannak, akik elmondhatják magukról, hogy egy teljes műfaj arculatát és irányát befolyásolták a munkásságukkal, de Miura Kentaro vitathatatlanul ebbe a táborba tartozik. Az író 1989-ben indította útjára Berserk című eposzi alkotását és nem túlzás kijelenteni, hogy a mű örökre megváltoztatta a dark fantasy műfajt.

A képregény kiadója, a Young Animal Comics a Berserk hivatalos Twitter-oldalán közölte a szomorú hírt, mely szerint május 6.-án, 54 évesen hunyt el egy aorta disszekció következtében. A kiadvány szerkesztősége hozzátette, hogy hálával tartoznak a szerzőnek a több évtizedes munkájáért és pozitívan emlékeztek vissza arra, hogy Miura mindig nagy lelkesedéssel beszélt azokról a művekről, amelyek őt is megihlették. 

Hirdetés

Aki akár néhány kötetet elolvasott a Berserkből, annak bizonyára ismerősek is lehetnek ezek az ihletforrások, hiszen Miura elképesztő részletességű illusztrációi egyértelműen olyan alkotók munkáiből merítenek, mint M.C. Escher. vagy Hieronymus Bosch. Bár a képregény maga bővelkedik az erőszakban, a történet olyan komoly témákat is érint, mint a vallás vagy az emberi természet.

A Berserk nem csak a mélysége és a művészeti értéke miatt maradandó, hanem azért is, mert több elismert alkotó is hivatkozott rá: a Dark Souls megalkotója, Hidetaka Miyazaki elkötelezett rajongó és bevallottan sokat merített a sorozatból, illetve a nemrég lezárult Castlevania anime készítői is elárulták, hogy mennyire iránymutató volt számukra a klasszikus képregény stílusa.

A lista persze ezzel még nem ér véget, hiszen Guts abszurd méretű kardja a japán animék és játékok visszatérő motívumává vált (elég csak a Final Fantasy vagy a Devil May Cry sorozatokra gondolni), illetve az Attack on Titan groteszk óriásai is részben Miura képzeletének szüleményei által jöhettek létre.

Természetesen nem csak a szerkesztőség, de a rajongótábor is megemlékezett a szerzőről, a Final Fantasy XIV játékosbázisa pedig egy nagyon szép gesztus keretében állt sorfalat Miura emlékére:

Nagyon sajnálatos, hogy a szerző végül nem tudta befejezni élete főművét, de talán némi kárpótlást nyújthat a tudat, hogy Miura munkássága ennek ellenére is örökre fennmarad az által, hogy mennyi embert sikerült megihetnie. Nyugodjék békében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)