Hirdetés

Elmagyarázzuk a Loki első évadának befejezését

|

Bár valószínűleg sok képregényes veteránnak leesett, pontosan mit is lát a Loki évadzárójában, nem árthat tisztázni pár kuszább részletet.

Hirdetés

Véget ért a Disney+-os Loki sorozat első évada, és már azt is tudjuk, hogy készül a folytatás. Az évadzáró csavarjai közül azonban jobb, ha gyorsan átbeszélünk párat, mert elképzelhető, hogy nem mindenki számára tiszta, pontosan mi is történt itt, és mindez milyen hatással lesz az egész MCU jövőjére. Értelemszerűen masszívan spoileres sorok következnek, úgyhogy csak és kizárólag ennek tudatában folytassátok az olvasást!

Az utolsó részben Loki és Sylvie eljutottak az ismert idővonal végpontjához, a Citadel at the End of Time nevezetű helyszínre, ahol egy "He Who Remains" nevezetű figurával találkoztak. Ez az alak állt az egész TVA és minden bonyodalom mögött. Most pedig már azt is tudjuk, kicsoda ő.

Hirdetés

Már a He Who Remainst alakító színészt megpillantva is egyértelművé vált minden, de utána részletesen is a szánkba rágták, ki a TVA alapítója és az "egy idővonal" őre, csak épp a nevét nem mondták ki konkrétan. Ezt most pótoljuk a sorozat helyett: a Lovecraft Country sorozatban is remekül játszó Jonathan Majors a Lokiban nem mást, mint Kang, a hóditó egyik verzióját alakította. Ugyanebben a szerepben tér majd vissza a 2023-ra tervezett Ant-Man and the Wasp: Quantumania mozifilmben is. Kangról már írtunk egy részletesebb cikket, úgyhogy most csak az alapokat vesszük át.

A Loki sorozatban látott He Who Remains/Kang nagyjából megkapta a képregényes verzió eredettörténetét: egy tudós volt a 31. században, aki rájött, hogy léteznek alternatív valóságok is. Találkozott a saját alternatív verzióival, kvázi variánsaival, és egy ideig ezzel nem is volt semmi gond, a Kangek megosztották egymással tudásukat, technológiájukat. Később azonban háborúba kezdtek egymással. A pusztító multidimenzionális háborút végül a később He Who Remains néven futó Kang zárta le. Ő alapította a TVA-t, és ő találta ki azt is, hogy csak egy idővonal létezhet. Ezzel gátolta meg ugyanis saját, végtelenül gonosz másait abban, hogy ismét háborúba taszítsák a multiverzumot.

A képregényekben annyival árnyaltabb a sztori, hogy Kang egészen konkrétan a Fantasztikus Négyest vezető Reed Richards leszármazottja, a neve pedig Nathaniel Richards. A füzetekben az időutazás nyitjára jött rá, és visszament például az ókori Egyiptomba, ahol Rama-Tut néven fáraóként uralkodott. Sokszor összecsapott a Fantasztikus Négyessel és más hősökkel, a különböző idővonalakon megjelenő különféle verzióit pedig sokféle néven illették (Scarlet Centurio, Immortus, vagy épp az ifjú Bosszúállók tagja, Iron Lad), de ezek közül mindenképp Kang a legismertebb.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Kanyarodjunk azonban vissza az évadzáróhoz. He Who Remains választási lehetőség elé állította Lokit és Sylvie-t: vegyék át a helyét, és őrködjenek helyette az egyetlen megmaradt, biztonságos idővonal felet, vagy végezzenek vele, és ezáltal szabadítsák el a multiverzumot. Sylvie az utóbbi mellett döntött, kicselezte és visszaküldte a TVA-hez Lokit, ő maga pedig kardot döfött He Who Remains mellkasába. 

Elég gyorsan konkretizálódtak a következmények: megszámlálhatatlan új idővonal (gyakorlatilag új valóság) indult el, létrejött újra a multiverzum. Ezt már csak az is egyértelművé teszi, hogy Loki nem a korábban látott TVA-hez került vissza: egy olyan Time Variance Authority központban landolt, ahol a Time Keeperek szobrai helyén Kang szobra áll, Mobius pedig azt sem tudja, kicsoda Loki.

Mindezek után kijelenthető, hogy az MCU negyedik fázisának nagy átfogó története két csapásvonalon indul el. Az egyik az a Valentina Allegra de Fontaine szál, amit a The Falcon and the Winter Soldier sorozat és a Fekete Özvegy mozi stáblistás jelenete indított el (ez legközelebb a Hawkeye sorozatban folytatódik), valamint egy sokkal nagyszabásúbb Kanget és a multiverzumot érintő globális fenyegetés (mostantól ugyebár végtelen számú és végtelenül gonosz Kang érkezhet elpusztítani az ismert valóságot). Az utóbbi vonal minden bizonnyal a Pókember: Nincs hazaút (Spider-Man: No Way Home), a Doctor Strange in the Multiverse of Madness, valamint az Ant-Man and the Wasp: Quantumania mozifilmekben lesz hangsúlyos, továbbá erre épül az egész What if...? animációs sorozat.

Végezetül még egy izgalmas gondolat: innentől kezdve sosem tudhatjuk, hogy egy új Marvel mozi vagy sorozat az eddig látott "fő" MCU-s univerzum, vagy pedig egy alternatív valóságban játszódik. Simán elképzelhető, hogy néha játszani fognak ezzel az alkotók, egyesek szerint például a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában is ezért láthattuk harcolni Wongot és Förtelmet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)