Hirdetés

Először nyert magyar író Hugo-díjat

|

Takács Bogi az első magyar író, aki ebben a rangos kitüntetésben részesült.

Hirdetés

Ha a tudományos fantasztikum, vagy a fantasy területén alkot egy író, akkor az egyik legnagyobb szakmai elismerés, amiben része lehet, az 1966-óta évente odaítélt Nebula-díj mellett a még ennél is nagyobb múlttal bíró Hugo-díj. A legendás Amazing Stories magazin alapítója és kiadója, Hugo Gernsback után elnevezett kitüntetést 1953-ban adták át először, és az azóta eltelt majd' hét évtized folyamán többek között a világok álmodóinak és a történetek szövőinek oly halhatatlan alakjai vihették haza, mint Alfred Bester, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, Frank Herbert, Roger Zelazny, Ursula K. Le Guin, Larry Niven, Philip José Farmer, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Frederik Pohl, William Gibson, Orson Scott Card, J. K. Rowling, Neil Gaiman és így tovább.

Hirdetés

Ez alkalommal Arkady Martine bemutatkozó sci-fijét, az A Memory Called Empire című regényét tartotta a legjobbnak a zsűri. A regényfolyamok közül személyes kedvencem, a nálunk A térség címen futó The Expanse landolt az élen, míg tévés/mozis fronton a Good Omens csípte meg az első helyet a Star Wars: Skywalker kora és a Bosszúállók: Végjáték előtt. A jelöltek és a győztesek teljes listáját megtaláljátok a hivatalos oldalon.

Idén ráadásul egy magyar győzelemnek is örülhetünk, hiszen a rajongó író kategóriában (a már említett műfajokban és műfajokról cikkező, illetve blogoló szerzőket sorolják ide) Takács Bogit találták a többi jelöltnél jobbnak. A győri születésű nyertes már egy ideje az Egyesült Államokban él és angol nyelven alkot, a spekulatív irodalomban utazik és emellett ő szerkeszti a transzneműséggel foglalkozó novellákat összegyűjtő Transcendent antológiasorozatot. A témaválasztás nem a véletlen műve, hiszen Bogi maga is transznemű.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)