Hirdetés

Ezek a filmek 2022 legnagyobb nyertesei, ők termelték a legtöbb profitot

|

Fontos a bevétel, de az igazán lényeges toplista ezekből a számokból áll össze.

Hirdetés

Deadline nemrég összerakta régi jó szokásához híven az előző év mozi bevételi toplistáját kizárólag a tényleges profitra koncentrálva. Nem egyszer írtunk már mi is arról, hogyan működik a mozis matek, és miként felejtik el rengetegen azt, hogy a bevétel nem egyenlő a tényleg profittal, abból bizony lejön még többek között a helyi forgalmazók és a mozik része is, csak a maradék csorog vissza a stúdiókhoz. Ezzel párhuzamosan pedig kiadási oldalon sem csak a forgatási költség áll, hanem ott van még az általában közel ekkora marketinges keret is. És akkor a streamingbevételekről és hasonlókról nem is beszéltünk.

Hajszálpontosan lehetetlen tehát meghatározni a valós profitot, de azért a Deadline elég jó szokott lenni abban, hogy nagyrészt tényleges adatok, kisebb mértékben pedig szakértői becslések segítségével csak születhessen egy olyan lista, mint amilyet alább is láthattok.

Hirdetés

Nem túl meglepő módon a toplisa élén az Avatar: A víz útja áll, de később azért akadnak meglepetések is.

  1. Avatar: A víz útja (Disney) - 531,7 millió dollár
  2. Top Gun: Maverick (Paramount) - 391,1 millió dollár
  3. Minyonok: Gru színre lép (Universal) - 382,0 millió dollár
  4. Doctor Strange az őrület multiverzumában (Disney) - 284,0 millió dollár
  5. Fekete Párduc 2 - 259,0 millió dollár
  6. Jurassic World: Világuralom (Universal) - 229,7 millió dollár
  7. Batman (Warner Bros.) - 177,0 millió dollár
  8. Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (Universal) - 120,2 millió dollár
  9. Thor: Szerelem és mennydörgés (Disney) - 103,0 millió dollár
  10. Mosolyogj (Paramount) - 101,0 millió dollár

Ha a bevételeket nézzük, akkor a Disney most sem tud hibázni. 2015-ben a Star Wars: Az ébredő Erő, 2017-ben a Star Wars: Az utolsó Jedik, 2018-ban a Bosszúállók: Végtelen háború, 2019-ben a Bosszúállók: Végjáték állt a hasonló Deadline toplista első helyén, szóval nem újdonság számukra a győzelem - és azt sem szabad elfelejteni, hogy a későbbi helyezések között is elég sok Disney produkció van minden évben.

Az abszolút elsőséget egyébként 2016-ban A kis kedvencek titkos élete nyerte és a Deadpool lett a második, a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet csak a bronzéremre volt elég a Disney-nek, 2021-ben és 2022-ben pedig nem publikált hasonló listát a Deadline. 

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)