Hirdetés

Ezeket a filmeket érdemes megnézned, ha azt gondolod, az Alkonyat főszereplői rossz színészek

|

Egy évtizede búcsúzott el a rajongóktól Bella, Edward és Jacob, mi pedig az évforduló kapcsán utánanéztünk, azóta hogyan alakult Robert Pattinson, Kristen Stewart és Taylor Lautner pályafutása.

Hirdetés

Sokak kedvenc vámpíros szériájává vált Stephenie Meyer 2005-ben megjelent regényének 2008-as feldolgozása, az Alkonyat (Twilight), amely nem csupán új löketet adott a vérszívók népszerűségének, de - költői túlzással élve - megnövelte a sápatag srácok esélyét is a lányoknál.

A 37 millió dolláros büdzséből készített adaptáció közel 410 millió dollárt termelt világszerte, így nem meglepő, hogy a Summit Entertainment lecsapott Meyer bestsellerének folytatásaira is. Az eleinte Bella Swan (Kristen Stewart) kegyeiért folyó versengésre, majd a vámpírok és vérfarkasok közötti viszonyokra fókuszáló franchise a két részre osztott fináléval köszönt el a rajongóktól, amelynek az egyik fordulata megosztotta a nézőket (aki látta, tudja, hogy miről beszélünk).

Hirdetés

Az Alkonyat: Hajnalhasadás - 2. rész 2012. november 16-án került az amerikai mozikba (nálunk egy nappal korábban), a tízedik évforduló alkalmából pedig eltűnődtünk azon, hol tartanak most a három főszereplőt, Bellát, Edwardot és Jacobot megformáló színészek, azaz Robert Pattinson, Kristen Stewart és Taylor Lautner a karrierjükben, elvégre a széria miatt mindhármukat beskatulyázták. A mai napig lehetetlenség úgy beleolvasni a Pattinson vagy Stewart aktuális filmje alatti kommentekbe, hogy ne találkozzunk legalább fél tucat degradálással, vonatkozzon az a csillogó bőrű vámpírra vagy éppen a száját tátó főhősnőre, még akkor is, ha az adott kritika ódákat zeng a játékukról. Hármójuk közül azonban ketten már bizonyították, hogy sokkal többek ennél.

Robert Pattinson

A színész nem volt teljesen ismeretlen a nézők számára, mielőtt aláírt az Alkonyathoz, ugyanis 2005-ben a Harry Potter és a Tűz Serlege filmváltozatában már láthattuk Cedric Diggory-ként. Aztán jött a vámpírszerep 2008-ban, ami egy csapásra ismertté tette, de hírnevét félretéve inkább kevésbé ismert, független alkotásokban csillogtatta meg a tehetségét. Különböző romantikus drámákon (Emlékezz rám!, Vizet az elefántnak, Bel Ami - A szépfiú) keresztül próbálta bontogatni a szárnyait, miközben Edward Cullenként folyamatosan visszatért a mozikba.

A 2012-es Cosmopolis volt az első film, amelyen egy nagynevű rendezővel dolgozhatott együtt: a testhorrorjairól ismert David Cronenberg sajátos hangulatú szatírájában egy kiégett, milliomos aranyifjút alakít, akit felfoghatunk egyfajta Patrick Bateman klónnak is (Amerikai pszichó, valaki?).

A vámpíroknak 2012-ben bealkonyodott, Pattinsonnak viszont korántsem: 2014-ben két különleges projekttel is jelentkezett és mindkettőben komoly színészek oldalán szerepelt. Az Országúti bosszúban Guy Pearce mellett, egy szikár disztópiában mutathatta meg, hogy mennyi potenciál van benne, sőt a szellemileg kissé visszamaradott figuráját parádésan alakítva el is lopta a show-t kollégája elől. A Térkép a csillagokhoz pedig ismét Cronenberg felügyelete alatt valósult meg (ezúttal Julianne Moore-ral) és bár Pattinson csak egy kisebb szerepben tűnik fel, mégis jóleső a jelenléte.

A tehetséges színész a 2017-es, kiszámíthatatlan és pörgős Jólétben is lubickol a rá bízott karakterben, és nem csak ezzel, de a következő két vállalásával (Csillagok határán, A világítótorony) is bizonyítja, hogy szereti minél változatosabb, minél sokszínűbb alkotásokhoz adni a nevét. Robert Eggers (A boszorkány) világítótornyában ráadásul egy olyan színészlegendával játszhatott együtt, mint Willem Dafoe, és nem roppant össze a feladat súlyától, Cannes-ban az egekig dicsérték a játékát.  

Az utolsó Alkonyat film után nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét blockbusterben lássuk, az pedig nem kisebb névhez kötődött, mint napjaink egyik legizgalmasabb rendezőjéhez, Christopher Nolanhez. Pattinsont Nolan maga választotta ki a Tenethez, ami hatalmas elismerés. Még ugyanabban az évben betört a streamingre is Tom Holland, Bill Skarsgard és Sebastian Stan társaságában (Mindig az ördöggel), majd idén többek között Michael Keaton, Christian Bale és Ben Affleck nyomdokaiba lépve magára öltötte a denevérjelmezt, Matt Reeves útmutatásával ő lett maga a bosszú.

Lehet kifogásolni az általa megformált Bruce Wayne-t, azt viszont aligha, hogy minden idők egyik legjobb Batmanjét tálalta nekünk, és minden bizonnyal nem fog megállni egyetlen filmnél, kis szerencsével 2025-ben visszavárja őt Gotham. Addig viszont az Oscar-díjas rendezővel, Bong Joon-hóval (Élősködők) készíti el a Mickey7 című sci-fi kalandot. Nem rossz egy csillogó vámpírtól, mi?

Kristen Stewart

Pattinsonhoz hasonlóan Stewartot sem a semmiből választották az Alkonyat élére: ezt megelőzte többek között a Pánikszoba Jodie Fosterrel, a Zathura - Az űrfogócska és mindenekelőtt az első főszerepe a 2004-es Beszélj!-ben, amelyben egy introvertált középiskolást hitelesen és érzékenyen alakít - ezt is érdemes megnézni, hogy ehhez képest milyen Bella Swanként.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Miközben a legtöbbek számára az a lány volt, aki egy vérfarkas és egy vámpír között őrlődik, addig akadtak olyanok is, akik felfigyeltek rá, hogy mennyivel több ő ennél: két filmmel és egy Alkonyat-epizóddal később, 2010-ben már a The Runaways - A rocker csajokban mutatta meg a vagány oldalát az első, csak nőkből álló rockbandáról készült életrajzi alkotásban - még Joan Jett is elégedett volt azzal, ahogy eljátszotta őt. Nem véletlen, hogy 2010-ben elnyerte a feltörekvő csillagoknak ítélt BAFTA Rising Star Awardot.

Miközben dübörgött a Twilight franchise és Hollywood megpróbálta velünk elhitetni a Hófehér és a vadászban, hogy Stewart szebb, mint Charlize Theron, addig az ifjú színésznő tovább kísérletezett. Az Útonban egy szabad szellemű vándort alakított, a Camp X-Rayben egy guantánamói börtönőrt bőrébe bújva kezdte megkérdőjelezni a rendszert, a Sils Maria felhőiben egy szerethető figuraként méltó partnere lett Juliette Binoche-nak (ezért Stewart kiérdemelte a rangos César-díjat 2014-ben), a Megmaradt Alice-nak esetében pedig övé volt a legazonosulhatóbb karakter egy Alzheimerrel küzdő édesanya lányaként.

A kísérletezés folytatódott, láthattuk őt Woody Allen (Café Society), Olivier Assayas (A stylist) és Ang Lee (Billy Lynn hosszú, félidei sétája) filmjében, szerepelt a Charlie angyalai rebootban, felbukkant horrorban (Árok) és nem maradhatott ki a repertoárjából egy karácsonyi film (Karácsonyi meglepi) sem, de a következő mérföldkőre 2021-ig kellett várnia.

Ekkor mutatták ugyanis be Pablo Larraín (Jackie, Lisey története) rendhagyó életrajzi filmjét, a Spencert, amely sajátos módon engedett betekintést Diana hercegné életébe. Bár maga az alkotás nem könnyű darab, így megosztó lett a nézők körében, azonban Stewart átlényegülését, finom játékát az egekig dicsérte a kritikák többsége, és a szakma is elismerte: majdnem elnyerte miatta az Oscar- és a Golden Globe-díjat is, és temérdek fesztiválon választották a legjobbnak. A beskatulyázást minden erejével elhárítani igyekező színésznő egyelőre nem kötelezte el magát nagy projektekhez a közeljövőre nézve (a Saint Maud rendezőjének romantikus thrillerjében játszik majd Ed Harrisszel, illetve a The Walking Deadből is ismert Steven Yeunnal szerepel a Love Me című sci-fi drámában), de újdonságát, a David Cronenberg rendezésében, Viggo Mortensen főszereplésével készült, horrorisztikus A jövő bűneit január elejétől a hazai mozik is vetítik majd.

Taylor Lautner

Pattinsonhoz és Stewarthoz hasonlóan Lautner sem az ismeretlenségből érkezett: mielőtt elvállalta volna a visszahúzódó Jacobot, a Cápasrác és Lávalány kalandjaiban, illetve a Tucatjával olcsóbb 2-ben is találkozhatott már vele a közönség néhány epizódszerep mellett. Lautner a kedvelhető szomszéd srác attitűdöt meggyőzően hozta, de erősen behatárolható volt a színészi eszköztára, amely megmutatkozott abban is, hogy az Alkonyat-szérián kívül többnyire DVD-re szánt alkotásokban (Elhurcolva, Parkour életre-halálra) és nem túl acélos vígjátékokban (Valentin nap, Nagyfiúk 2, Nevetséges hatos) bukkant fel.

A színész jóval kevesebb projektet és még kevesebb sikert tud felmutatni társainál, 2016-tól 2022-ig összesen két sorozatban láthatták a rajongói, a BBC-féle Kakukkban és az annál ismertebb, FOX-os Scream Queens-ben. Idén aztán belekóstolt a sportba is Kevin James oldalán a Netflixre készült A hazai csapatban, de ebben nem sok vizet zavart.

Lautnernek Pattinsonnal és Stewarttal ellentétben nem igazán sikerült kitörni, de a szerethető mamlaszt bármikor probléma nélkül hozza, szóval bizonyosan vár még rá néhány olyan szerep, ami a komfortzónájában helyezkedik el, és talán egy olyan is, ami azon kívül. Akárhogy is lesz, azt nem sokan mondhatják el, hogy megnyerték az MTV Movie Awards legjobb félmeztelen alakítás kategóriáját (sajnos ugyanabban az évben az Arany Málnát is, de ez most mellékes).

Ti mit gondoltok a három színészről és az Alkonyat óta bemutatott filmjeikről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)