Hirdetés

Filmösszefoglalók készítéséért kaptak felfüggesztett börtönt japán videósok

|

A japán hatóságok szerint a filmek összefoglalójának feltöltése is elég a szigetország szerzői jogi szabályainak megsértéséhez.

Hirdetés

A filmes kalózkodás még mindig viszonylag nagy problémát jelent a filmiparban, és nincs egységes álláspont arról, hogy miként is kellene kezelniük a helyzetet a hatóságoknak. Néhol lényegében semmit sem tesznek, máshol pedig az illegális másolatok terjesztését szigorúan üldözik és büntetik. Japánban például olyanok csuklóján is kattanhat a bilincs, akik még csak nem is teljes filmeket tettek fel a netre.

A szigetországban rendkívül elterjedtek a gyors filmeknek nevezett YouTube-videók, amik öt-tíz perc körüli hosszúságra rövidítik le egy teljes film cselekményét, és amennyire ez a formátum megengedi, be is mutatják a teljes tartalmat, még a spoilerektől sem tartózkodnak. Ehhez gyakran használnak részleteket, vagy állóképeket az adott moziból, és narráció vagy feliratok segítségével egészítik ki a cselekmény magyarázatát.

Hirdetés

Ez a gyakorlat pedig úgy tűnik, hogy tavaly kiverte a biztosítékot a Covid19-járvány által megtépázott filmiparnál, és annak képviselői rendkívül komoly eszközökkel igyekeznek elrettenteni a hasonló videók készítésétől a korábban ezzel foglalkozó YouTube-csatornák alkotóit. 2021 során ugyanis egy, a kalózkodás ellen fellépő csoport, a CODA (ami a Content Overseas Distribution Association rövidítése) a rendőrségnél is bepanaszolta a gyors filmek készítőit, akik ennek nyomán letartóztattak három, rövid összefoglalók gyártásával foglalkozó videóst.

Nem árt tudni, hogy Japánban rendkívül súlyos büntetést vonnak maguk után a szerzői jogi kihágások, ebben az esetben a három vádlott egyike két év, a másik két videós pedig másfél év börtönbüntetést kapott (igaz, mindegyik esetben felfüggesztve). Ezen felül kétmillió, egymillió, illetve ötszázezer jen büntetést kellett kifizetniük, ami szintén nem elhanyagolható. Nem sokkal később két további, gyors filmekkel foglalkozó vágót tartóztattak le, feltehetően azért, hogy elrettentsék a hasonló videógyárosokat.

A történet viszont tovább bonyolódik, nemrég ugyanis egy hatodik videókészítőt is letartóztattak, aki a tavalyi feljelentések kapcsán mesélt a munkájáról. A 48 éves Yukio Takasugi beszámolók szerint úgy nyilatkozott a japán MBS News-nak, hogy nem hiszi, hogy amit csinál, illegális lenne, illetve amiatt is panaszkodott, hogy a YouTube a bevételei több mint felét zsebre teszi. Ez egyébként jelentős összeg, Takasugi "több tucat" gyors film feltöltésével másfél millió jent, azaz kicsivel több mint négymillió forintot keresett.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Ezt követően a rendőrség először decemberben házkutatást tartott a videós otthonában, majd néhány napja, februárban le is tartóztatták. Takasugi viszont a korábbi vádlottakkal ellentétben tagadja, hogy a tevékenysége törvénybe ütköző lenne, de az eddigi ítéleteket elnézve valószínűtlen, hogy a bíróság igazat ad majd neki. A japán közvélemény körében egyébként látszólag megosztó, hogy a gyors filmek tényleg okoznak-e kárt a filmiparnak. Egy erről forgatott videó hozzászólói közül többen amellett érvelnek, hogy a rövid összefoglalók inkább meghozzák a nézők kedvét a teljes alkotáshoz, míg mások arról írtak, hogy a gyors filmek teljesen elvették a kedvüket attól, hogy megnézzék az adott mozit. A feljelentések mögött álló CODA mindenesetre azt ígérte egy friss közleményében, hogy tovább folytatja a feltöltők felkutatását és feljelentését.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)