Hirdetés

GameStar Filmajánló - A nagy Gatsby és Sötétségben - Star Trek

|

Heti filmajánló rovatunk fókuszában ezúttal Leonardo DiCaprio újabb Oscar-esélyes alakítása és J.J. Abrams Star Trek folytatása áll.

Hirdetés

Gondoltátok volna, hogy az elmúlt hét folyamán két focista életének megfilmesítését is bejelentették? A legendás brazil focista, Pelé és a fiatal, de profi Lionel Messi is megkapja a maga életrajzi filmjét. Popcorn helyett szotyit a kézbe.

Nagy visszhangot váltott ki a Disney Magyarországra kiszabott büntetése, melynek köszönhetően minden általuk kiadott film hazai premierje egy hetet csúszik majd a Vasember 3 lekamerázása miatt. Hiába, már a lopás fogalma sem ugyanaz. Ha már a megbízhatatlanság került szóba, az Alkonyat filmek egyik főszereplője, Kristen Stewart és a Mission: Impossible szériából ismert Tom Cruise is lecsúszott a „100 legmegbízhatóbb ember Amerikában” című listáról, amit a Reader’s Digest állított össze. A felsorolás első három helyét Tom Hanks, Sandra Bullock és Denzel Washington foglalta el. Érdekes eredmény.

Időközben befutott az Ender’s Game című 2013-as sci-fi magyar feliratos előzetese is, amely Orson Scott Card 1977-ben kiadott, Végjáték névre hallgató regényén alapul. A főbb szerepekben Ben Kingsley, Harrison Ford és A leleményes Hugóból ismert Asa Butterfield, akik az alábbi trailer alapján ígéretes anyag stábjához csatlakoztak:

Sci-fi témában azonban a hét – és feltehetően az év – abszolút sztárja J.J. Abrams legújabb mesterműve, a Sötétségben – Star Trek, amelyet vétek lenne kihagyni. Persze akad más nagy durranás is a mozik aktuális kínálatában, nézzük a felhozatalt:

Sötétségben – Star Trek (Star Trek Into Darkness)

Mióta kiderült, hogy J.J. Abrams kezébe került a Star Wars franchise sorsa is, a Star Trek rajongók aggódtak amiatt, hogy a rendező nem képes megbirkózni két ekkora volumenű szériával, és a nagy igyekezet valamelyik minőségének rovására megy majd. A Super 8 készítője azonban sikeresen vette az első akadályt, a Star Wars VII előkészületei mellett képes volt egy olyan blockbustert alkotni, amelyre évek múltán is mosolyogva emlékezhetünk vissza. J.J. Abrams remek érzékkel foglalkoztatja karaktereit, tölti meg őket élettel és szerethetőséggel, mindezt úgy, hogy egy percig sem maradnak unalmasak – ehhez azonban olyan színészek kellettek, mint Chris Pine vagy Zachary Quinto. A Sötétségben – Star Trek mer újítani, és úgy viszonyul az előző részhez, mint A Birodalom visszavág az Új reményhez. A 2009-es Star Trek szórakoztató, kalandfilmeket idéző stílusát a folytatásban – részben – felváltja a dráma, valamint végre hihető jellemmel és motivációval bíró főgonoszt kaptunk Benedict Cumberbatch képében. A BBC csatornán futó Sherlock széria sztárja maszkok és speciális trükkök nélkül is képes elhitetni a közönséggel, hogy karaktere igazi fenyegetést jelent az Enterprise legénységére és en bloc az egész univerzumra. Az első vélemények alapján a Damon Lindelof (Prometheus), Roberto Orci és Alex Kurtzman (Star Trek, Transformers) trió által körmölt sztori tele van fordulatokkal és kiszámíthatatlan csavarokkal, ami nem túl sűrűn fordul elő olyan hollywoodi szuperprodukcióknál, ahol nagy büdzséből még többet szeretnének termelni. Habár a Star Trek Into Darkness a direktor véleménye szerint egy 2D-s film, ami 3D-ben is elérhető, mégis érdemes az IMAX változatot választania annak, aki a maximális élvezetekre törekszik. A héten mindenképpen ezt ajánljuk.

 

(Érdekesség: Damon Lindelof, a Sötétségben – Star Trek egyik írója szerint nagy terveik vannak a Star Trek 3-ra, amelyben egy a klingonokkal kapcsolatos, nagyobb konfliktus kaphat helyet. Lindelof azt is megemlítette, hogy ha Benedict Cumberbatch karaktere túléli a filmet, akkor hihetetlenül ostobák lennének, ha nem használnák többé…)

A nagy Gatsby (The Great Gatsby)

F. Scott Fitzgerald leghíresebb regényét jó páran feldolgozták már megjelenése óta, azonban a legújabb adaptációt a Moulin Rouge és az Ausztrália direktora, Baz Luhrmann dirigálta. Csavarva egyet az alapmű egészén, Luhrmann nem a könyvből áradó melankóliára és a szomorú hangulatra, sokkal inkább a tragikus szerelmi történetre fókuszált, amit pazar látványvilággal és zenés-táncos jelenetekkel dobott fel. Mindehhez nagyszerű táptalajt biztosít A nagy Gatsby sztorija, amelyben az I. világháborúból hősként hazatérő, magányos Jay Gatsby éjjel-nappal pompás partikat rendez, de a valódi célja az, hogy visszaszerezze fiatalkori szerelmét - ez persze nem éppen úgy alakul, ahogyan azt előre eltervezte. Ha a film legnagyobb pozitívumát keresnénk, egyértelműen a szereplőgárdát neveznénk, meg, amelyben olyan nevek kaptak helyet, mint az Oscar-díj várományos Leonardo DiCaprio, az ex-Pókember Tobey Maguire és a szemrevaló Carrey Mulligan, aki a 2005-ös Büszkeség és balítéletben tűnt fel először a vásznon. Ilyen szereposztással, Fitzgerald klasszikus művével és Baz Luhrmann rutinjával meglepő lenne, ha A nagy Gatsbyt nem fogadná jól a közönség, romantikus mozinak tökéletes választás.  

 

(Érdekesség: Tetoválásokat ihletett A nagy Gatsby. A film mozikba kerülése miatt újfent megnőtt az érdeklődés az alapanyagként szolgáló F. Scott Fitzgerald regény iránt, amelynek borítóját, egy-egy idézetét vagy épp a szereplőit ábrázolják a rajongók különböző tetoválásai. Ti hova varratnátok fel mondjuk DiCaprio arcmását?)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)