Hirdetés

GameStar Filmajánló - Amerikai botrány, A mogyoró-meló és Én, Frankenstein

|

Heti filmajánlónkban ezúttal Christian Bale és hasonló korú társainak brillírozása érdemelte ki a rivaldafényt, de feltűnik még többek között Frankenstein fia is.

Hirdetés

Az elmúlt hét történései röviden: kihirdették az Oscar 2014 jelöltjeit, bejelentették, hogy csúszik a Batman vs. Superman premierje, elkészült a Star Wars VII forgatókönyve, kiszivárgott Tarantino új filmjének szkriptje és kiderült, hogy a Bond 24 a Skyfallt folytatja majd.

Ha már a folytatásnál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a 300 második részének új trailere mellett sem, amely tipikusan a „csak élvezd és ne gondolkodj rajta” típusú, látványközpontú film lesz. Bár azért az első rész sztorija sem volt rossz. 

A héten viszont még két nagyágyúval és két animációs filmmel kell beérnünk, van miből válogatni:

Amerikai botrány (American Hustle):
 

David O. Russell (Napos oldal, The Fighter – A harcos) újfent nagyot alkotott, most az Amerikai botránnyal. Azért ilyen szereplőgárdával nem volt nehéz dolga: fogott öt tehetséges színészt (Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence), ismertette velük a forgatókönyvet, elindította a kamerát, majd hagyta, hogy kibontakozzanak. A végeredmény az általános vélemények alapján botrányosan jól sikerült. A 70-es években játszódó sztori Irving Rosenfeld (Christian Bale) szélhámosról és kompániájáról szól, akik egy nap kénytelenek egy FBI-ügynökkel együtt dolgozni pár nagyobb hal lekapcsolásán, hacsak nem akarnak ők is a hűvösre kerülni. A színészek és a forgatókönyv adta összképet a zenei felhozatal és a 70-es évekre jellemző stílus egészíti ki, így aki a héten erre vált jegyet, az nem nagyon lőhet mellé. Oscarra jelölték, Golden Globe-ot nyert, soroljuk még?

(Érdekesség: Több ismert mellékkarakter mellett Robert De Niro is feltűnik egy kisebb, ámde annál zseniálisabb szerepben, érdemes odafigyelni rá.)

Én, Frankenstein (I, Frankenstein):
 

Mary Shelley teremtményének történetét már számtalanszor feldolgozták, de értelemszerűen minden egyes alkalommal úgy ferdítik a sztorit, hogy tudjanak hozzáadni plusz tartalmakat is. Az Aaron Eckhart bevonásával készült Én, Frankenstein egészen egyedülálló módon olyan, mintha egy Underworld spin-off lenne, amiben például az is közrejátszik, hogy a forgatókönyvet az Underworld filmek (és az Underworld: The Eternal War videojáték) írója, Kevin Grevioux készítette, a mellékszerepek egyikében pedig ott található Bill Nighy. A „mellékág” csalóka érzését csak tovább erősíti, hogy az Én, Frankensteinben is két faj áll egymással szemben, hősünknek pedig komoly döntéseket kell meghoznia a kettő között lavírozva. Egy próbát megér.  

(Érdekesség: Ha beírjátok a legnagyobb filmadatbázis, az IMDb keresőjébe a Frankenstein szót, több mint 200 találatot kaptok rá.)

A mogyoró-meló (The Nut Job):
 

Ha a betörés témáját keresztezik egy animációs filmmel, az akár olyan jól is elsülhet, mint a 2006-os Túl a sövényen. Peter Lepeniotis nem titkoltan pont ezt szeretné megvalósítani A mogyoró-meló című mesével, amely a saját 2005-ös rövidfilmjének (Surly Squirrel) egész estés adaptációja. A középpontban Surly mókus áll, aki megsemmisíti társai ételtartalékait, ezért száműzik a városba. A kisállatot szerencsére nem ejtették a fejére - kieszel egy tervet egy közeli mogyoróbolt kirablására. Szerethető karakterek, vicces szituációk, a szemnek kedves megvalósítás – mi más is kellhetne egy gyermeknek ahhoz, hogy szeresse A mogyoró-melót? Tulajdonképpen csak egy felnőtt, aki elviszi rá.

(Érdekesség: Ha eredeti nyelvő vetítésre ülünk be, akkor olyan szinkronhangokat hallhatunk, mint Liam Neeson, Stephen Lang, Brendan Fraser és a zseniális hasbeszélő humorista, Jeff Dunham.)

A futurológiai kongresszus (The Congress):
 

Heti második animációs filmünk különleges darab, ami szeretne szakítani a zsáner hagyományaival és egyfajta hibridként mutatkozik be a Libanoni keringőt rendező Ari Folman elképzelésében. A futurológiai kongresszus alapját egy Stanislaw Lem-novella és Robin Wright (Sean Penn volt felesége) nagyszerű játéka adja. Az attraktív színésznő saját magát alakítva igent mond egy stúdió felkérésére, miszerint megvásárolnák a komplett személyiségét és egy részletes szkennelést végeznének el rajta. A szerződés húsz évre szól és digitális mását bármilyen filmben felhasználhatják. Ne riasszon el senkit a jegyvásárlástól, hogy A futurológiai kongresszus feliratosan kerül a mozikba, hiszen cserébe Robin Wright mellett Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti, Danny Huston és Kodi Smith-McPhee eredeti hangjait hallhatjuk, amit még altatóként is el tudnánk viselni.

(Érdekesség: A futurológiai kongresszus dallamait Max Richter komponálta, aki olyan filmekhez szerzett már zenét, mint a Viharsziget és a Felforgatókönyv.)
 

A heti DVD és Blu-ray megjelenések:

Az elnök végveszélyben (DVD, Blu-ray)
Ivócimborák (DVD)
A Végzet Ereklyéi: Csontváros (DVD).

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)