Hirdetés

GameStar Filmajánló - Birdman, A bolygó neve: Halál és Dumapárbaj

|

Michael Keaton visszatér, a magyar stand uposok versengenek, az alien újra feltámad - tőszavakban ez jellemzi a legújabb Filmajánló felhozatalát.

Hirdetés

A legnagyobb filmes esemény a héten egyértelműen a Golden Globe 2015 nyerteseinek a listája volt, amely lényegében az Oscar-gála előszobájának számít, így nagy jelentőséggel bír, hogy kinek ítélik oda a díjakat.

Elismeréssel távozott többek között a Sráckor, a Grand Budapest Hotel, a Whiplash, A mindenség elmélete és heti kiemelt premierünk, a Birdman is, amely lényegében azt jelenti Michael Keatonnek, mintha szintet lépett volna:

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (Birdman):

A film, amelyet csak úgy becéznek most a szakmában, hogy Michael Keaton feltámadása. A 21 grammot és a Bábelt jegyző Alejandro González Iñárritu mindenkit meglepett azzal, hogy mire képes két óra játékidővel, a hosszú snittekből álló megoldásával és olyan elhivatott színészekkel, mint a már említett Keaton mellett Edward Norton, Emma Stone, Zach Galifianakis és Naomi Watts. Nem véletlenül kapta meg az egykori Batman a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat, a Birdman szkriptje pedig a legjobb forgatókönyvnek járó kitüntetést, hiszen szóban forgó színészünk egy olyan korosodó figurát játszik ebben a fekete komédiában, aki egykor híres képregényfilm hős volt, mára viszont parkolópályára került és egykori sikereiből tengődik. Utolsó esélye a kiugrásra egy Broadway darab, amelynek főszereplője, rendezője és írója lesz, ezzel szeretne bizonyítani magának és a világnak, miközben egyre mélyebbre süllyedünk a karakter tudatalattijában. Bár kizárólag feliratosan látható, ha csak egyetlen film van, amit megnézel a hónapban, akkor ez legyen az.

(Érdekesség: Tudtátok? Michael Keaton eredeti neve megegyezett Michael Douglas-éval, ezért lecserélte a vezetéknevét.)

A bolygó neve: Halál – Rendezői változat (Aliens – Director’s Cut):

Ridley Scott rendezőtől James „Avatar” Cameron vette át a gyeplőt az Alien folytatásában, így születhetett meg egy újabb klasszikus, amely az idegborzoló horror helyett inkább az akcióra helyezte a hangsúlyt, viszont ez cseppet sem von le érdemeiből, sőt. A legendák leporolásában élen járó Pannonia Entertainment az első Alien újravetítésének sikerét látva úgy döntött, hogy a folytatást is a hazai mozikba küldi, méghozzá a standard kiadásnál húsz perccel hosszabb változatban, eredeti nyelven, magyar felirattal és természetesen digitálisan felújított képpel, valamint hanggal felvértezve. Mondanunk sem kell, hogy milyen szinten kötelező program.

(Érdekesség: A bolygó neve: Halál – Rendezői változatot a budapesti Corvin-mozi mellett több vidéki város is játssza, itt informálódhattok a vetítésekről.)

Dumapárbaj:

Valószínűleg senki sem közömbös a magyar stand up iránt, így-vagy úgy mindannyian hallottunk egy-egy ismertebb humoristáról. Az egyre csak terebélyesedő listából Hadházi László (a személyes kedvencem), illetve Kiss Ádám mindenképpen kiemelkednek, ezért nem nagy meglepetés, hogy pont rájuk épül egy stand upos vígjáték. A Dumapárbaj egy fényévein már túllépő, a haknizás szintjére lecsúszó showman és egy feltörekvőben lévő ifjú humorista versengésének történetéről szól, amelynek ugyanúgy megvan a kötelező mondanivalója, mint a mesefilmek döntő többségében, viszont addig még talán egy jót szórakozhatunk (bár az első vélemények alapján inkább kínos élményben lesz részünk), ha fogékonyak vagyunk Hadháziékra és Eszenyi Enikőre.

(Érdekesség: Hadházi László 2011-ben elnyerte a hazai humoristák elismerésére alapított Karinthy-gyűrűt.)

Téli álom (Winter Sleep):

Arany Pálma-díjas török film három Csehov-novella feldolgozása alapján egy idősödő, egykori színészről (Haluk Bilginer), aki egy szállodát működtet Kappadókiában, majd a nyári hajtás után télre egyedül marad az épületben feleségével és nővérével. A Téli álom komoly szociális kérdéseket fogalmaz meg, miközben egy bonyolult kapcsolati rendszer lassú felbomlásának is szemtanúi lehetünk a több mint három órás játékidő alatt.

(Érdekesség: A Téli álom elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is.)

20.000 nap a földön (20.000 Days on Earth):

Az ismert alternatív rockzenész, Nick Cave életét ismerhetjük meg egyetlen elképzelt napon keresztül, amelyben a fikció és valóság összemosódik, a múlt, jelen és jövő között pedig ide-oda ugrálunk, miközben természetesen nem maradhat ki a zene sem az összképből. Jane Pollard és Iain Forsyth 20.000 nap a földön című drámájában feltűnnek még a zenekar (Nick Cave & the Bad Seeds) tagjai, valamint Kylie Minogue énekesnő és Ray Winstone színész is. A zenész rajongóinak érdemes bepróbálni.

 

(Érdekesség: A film a legutolsó album, a Push the Sky Away munkálatai közben készült.)

A heti DVD és Blu-ray megjelenések:

- Tini nindzsa teknőcök (DVD, Blu-ray)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)