Hirdetés

GameStar Filmajánló - November Man, Kétarcú január és Jobb, ha hallgatsz

|

Rég volt már, hogy Pierce Brosnan akciózott, de a héten mégis fegyvert ragad, hogy nagyobb eséllyel gyűrje le a pénztáraknál Viggo Mortensen thrillerjét és Jeremy Renner életrajzi drámáját.

Hirdetés

Nehéz lenne eldönteni, hogy az elmúlt hét során mi volt a filmipar legfajsúlyosabb eseménye. Talán a Legenda vagyok pletykált rebootja? A Csúcsformában sorozat? Dwayne Johnson és a Baywatch? A Bosszúállók kihagyásáról szóló Bosszúállók 3 szóbeszéd? A Vasember 4 bejelentése? Hogy Dredd minisorozatként éled újjá? Esetleg a feltételezett Sony-Marvel szövetség?

Bármelyik is legyen a befutó, azért a Pixar legújabb próbálkozása, a 2015 júniusában debütáló Agymanók (Inside Out) is megérdemli a figyelmet, elvégre egy lány agyában lezajló érzelmek kerülnek a középpontba a Szörny Rt. és a Fel! rendezője által. De beszéljen helyettünk inkább a szinkronos kedvcsináló:

Csodával határos módon a heti adagban nincs animációs film, van viszont négy alkotás, amik érdemesek lehetnek a figyelemre:

November Man (The November Man):

Pierce Brosnan James Bondos napjait idézi a November Man névre hallgató akcióban, amelyben egy ex-CIA ügynököt alakítva döbben rá, hogy lőttek a békés nyugdíjas napoknak, mikor egy utolsó bevetés erejéig visszarángatják a játszmába (elsőre egyszerűnek tűnhet a szituáció, de a filmben már kissé nehezebb követni a fejleményeket). Roger Donaldson (Dante pokla, A banki meló, A bosszú jogán) sablonokból összerakott képletéhez hozzáadódik még a kötelező „jó nő” is Olga Kurylenko képében és a senkiben sem lehet megbízni effektus, így minden adott egy nosztalgiába forduló, korrekt ámokfutáshoz, amit egy karizmatikus főhős visz véghez. Valószínűleg a mozi kijáratánál már nem fogunk rá emlékezni, de addig elszórakoztat, és ezért egy próbát megér.

(Érdekesség: Szinte még be sem mutatták külföldön a filmet, máris rábólintottak a folytatásra, amelyben várhatóan Brosnan is visszatér.)

Kétarcú január (The Two Faces of January):

Virágkorukat élik a könyvfeldolgozások és Hossein Amini rendező is egy meglévő mű, Patricia Highsmith regénye alapján készíthette el a Kétarcú januárt. Gyönyörű helyszíneken játszódó, kevés karaktert mozgató thriller ez, amelyben egy amerikai házaspár (Viggo Mortensen és Kirsten Dunst) éppen Görögországban nyaral és egy helyi csaló idegenvezető (Oscar Isaac) megpróbálja őket átverni. A bonyodalmak ott kezdődnek, mikor szélhámosunk beleszeret a hölgybe, ráadásul úgy hozza a sors, hogy egy bűnesettel is összefüggésbe hozzák. A Kétarcú január igazi lassú lefolyású, belemenős krimi a szereplők közötti szikrákra alapozva, szerencsére végig kiszámíthatatlan tud maradni. Aki bírja a ráérős karakterközpontú thrillereket, annak alighanem tetszeni fog. Ti ebbe a kategóriába tartoztok?

(Érdekesség: Az írónő könyveiből több adaptáció is született már, a legismertebb talán A tehetséges Mr. Ripley Matt Damon főszereplésével.)

Jobb, ha hallgatsz (Kill the Messenger):

Igaz történetből fabrikált drámát láthattunk már nem egyet, de Michael Cueastának (Homeland: A belső ellenség, Az áruló szív) sikerült feldolgoznia egy valóban ütős sztorit és felerősítenie azt pár igazán tehetséges színésszel. A Jobb, ha hallgatsz sztorijának fókuszában Gary Webb (Jeremy Renner), egy kis újságnál dolgozó, de feltörésre vágyó oknyomozó riporter áll, akinek egy nap sikerül beletenyerelnie a tutiba, amikor egy mutatós informátor megsúgja neki, hogy a CIA kábítószert enged be az Egyesült Államokba annak érdekében, hogy az eladásokból pénzelhesse a nicaraguai lázadókat. Webb naivan azt hitte, hogy fejek fognak majd hullani a felsőbb körökben, ezzel szemben ő és családja kerül hatalmas bajba. Cueasta meg sem próbálta megreformálni a már sokat látott formulát, helyette inkább a színészek teljesítményére, a történet erősségére és a történetmesélésre gyúr, abban pedig nincs hiba. Hozza a kötelezőt, egy jegyet megér.

(Érdekesség: A Bosszúállók 2 mellett Jeremy Renner visszatérhet egy másik folytatásban, a Boszorkányvadászok 2-ben is.)

Világok között (Inbetween Worlds):

Középszerű német filmdráma egy Afganisztánban szolgáló német katonai tolmácsról, aki megpróbálja megőrizni az egyensúlyt csapatának a helybéliek és a falut megszálló törzsi milícia között, csakhogy a családja veszélybe kerülésével két tűz közé kerül. Az alapkonfliktusban rengeteg potenciál rejlik, de láthatóan a színészként is aktív rendezőnő, Feo Aladag a nagyobb büdzsé és a rendelkezésére álló bőkezű lehetőségek ellenére sem tudott élni a történet kiaknázásával. Pedig akár igazi gyöngyszem is lehetett volna a Világok között, ehelyett megragadt a korrekt kategóriában.

(Érdekesség: Feo Aladag korábbi és egyben első filmje, a 2010-es Az idegen című dráma volt, amely hozzánk is eljutott.)

A heti DVD és Blu-ray megjelenések:

- Csillagainkban a hiba (DVD, Blu-ray)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)