Hirdetés

Grúz sakklegenda perli a Netflixet A vezércsel szexistának vélt megjegyzése miatt

|

Nona Gaprindasvili több dolgot is kifogásol abban, ahogy a sorozat bemutatta a személyét.

Hirdetés

A sebesen változó trendek forgatagában már-már távoli emléknek tűnik, hogy közel egy éve még a fél világ sakklázban égett a Netflix hatalmas sikert arató minisorozata, A Vezércsel epizódjait nézve.

A férfiakat játszi könnyedséggel lesöprő, tragédiákkal teli gyerekkora ellenére is zseniális Beth fiktív története milliókat ragadott magával, a streaming szolgáltatónak viszont most egy perrel is szembe kell néznie a széria miatt.

Hirdetés

A legendás grúz sakkozónő, a 80 éves Nona Gaprindasvili ugyanis keresetet nyújtott be a platform ellen, amiért a sorozat félrevezető állításokat fogalmazott meg a személyével kapcsolatban. A történelem ötödik női sakkvilágbajnoka a széria fináléjában hallható mondat miatt követel elégtételt, ami egy kommentátor száját hagyja el a főhős kapcsán:

"Az egyetlen szokatlan dolog vele kapcsolatban a neme, de még ez sem meglepő Oroszországban. Ott van például Nona Gaaprandisvili, de ő női világbajnok, és sosem játszott férfiak ellen."

Ez egyebek mellett kilencszeres egyéni olimpiai aranyérmes Gaaprandisvili védői szerint az állítás, mely szerint soha nem nézett szembe férfiakkal "nyilvánvalóan hamis, durván szexista és lekicsinylő". A sakkozónő ugyanis a cselekmény idején, 1968-ra már legalább 59 férfi ellen állt ki, akik közül 10 nagymester volt.

A felperes továbbá azt is kifogásolja, hogy oroszként hivatkoznak rá, amikor "köztudott, hogy a Szovjetunió tagjaként a grúzok orosz elnyomás alatt szenvedtek, s hogy Oroszország még később is zaklatta és megszállta őket."

"A Netflix a legnagyobb tiszteletben tartja Ms. Gaprandisvilit és kiemelkedő pályafutását, ám úgy véljük, hogy követelésének nincs alapja, így elszántan fogunk védekezni."

- nyilatkozta a platform szóvivője az ügy kapcsán. A streaming szolgáltatónak pedig van is miért harcolnia, a sakkbajnok ugyanis legalább 5 millió dolláros kártérítést követel, valamint azt, hogy távolítsák el a kifogásolt szöveget, mely szerint sosem játszott férfiak ellen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)