Hirdetés

Halálosan megfenyegették J.K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek írónőjét

|

Halálos fenyegetést kapott J. K. Rowling, miután a Salman Rushdie elleni gyilkossági kísérlet hírére reagált.

Hirdetés

Ahhoz, hogy értsük, mi történt J.K. Rowlinggal először egy nemrég történt szörnyű esetre kell visszautalnunk, mikoris Salman Rushdie-t egy New York-i előadásán megtámadták, és nagyjából 10-15-ször meg is szúrták. Rushdie-t helikopterrel szállították kórházba. Tegnap már levették a lélegeztetőgépről és újra tudott beszélni. A 75 éves, indiai születésű brit írónak főleg a nyakát és az arcát érték a szúrások, egyik szemére megvakult. Alig pár perccel azelőtt egyébként, hogy rátámadtak volna, Rushdie-t megkérték a rendezvényen, hogy legyen a száműzött írók nagykövete. 

Rushdie A sátáni versek című regényét 1988 nyarán adták ki, és ez lett az a műve, ami miatt Ruholláh Homeini ajatollah fatvát adott ki, magyarul az iráni politikai és vallási vezető elrendelte, hogy a muszlimok öljék meg az írót - egyúttal a könyvet istenkáromlás miatt betiltották. Az indoklás szerint a Koránból később kivett szövegekre való utalás miatt született ez a döntés (ezekre utal a könyv címe), de ez igazából nem magyarázza a súlyos ítéletet, mivel Rushdie az apokrif részek kapcsán nem foglal állást, és név szerint sem említi Mohamed prófétát. 

Nem halálos bűn muzulmánok szemében az sem, hogy a mű stílusa esetleg felháborító lehet, viszont elég egyértelműnek tűnik a Ruholláh Homeini ajatollah által meghozott döntés mögötti háttér, mivel a könyv az ő személyére és az általa vezetett forradalomra nézve elég konkrét véleményt formál: ezt Rushdie egy őrült, önimádó, vérszomjas tömeghipnotizőr attrakciójaként ábrázolja.

Hirdetés

J.K. Rowling pedig a fentiek kapcsán posztolt nemrég a Twitteren. Az írónő bejegyzésében értelemszerűen elítélte Salman Rushdie megtámadását, amire többféle válasz is érkezett a platform felhasználóitól. Az egyikben pedig egy Meer Asif Aziz nevű pakisztáni férfi egészen konkrétan úgy fogalmazott, hogy Rowlingnak nem kell aggódnia, mivel ő lesz a következő.

Az írónő a Twitter hivatalos supportját tagelve hívta fel mindezekre a figyelmet. A Twitter illetékesei azonban közölték vele, hogy Meer Asif Aziz nem szegett meg semmiféle közösségi irányelvet a kommentjével. Rowling ekkor fordult a rendőrséghez.

A skót rendőrség szóvivője azóta annyit árult fel, hogy jelenleg is folyik a rendőrségi eljárás, ami azután indult el, hogy bejelentést kaptak egy online fenyegetés ügyében. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)