Hirdetés

Három fontos kérdés a Pókember: Nincs hazaút után - spoileres kibeszélő

|

Elérkezett az idő arra, hogy végre masszívan spoileresen is foglalkozzunk a Pókember: Nincs hazaúttal.

Hirdetés

2021. december 16-án mutatták be a hazai mozik a Pókember: Nincs hazaút című legújabb MCU-s filmet, így remélhetőleg aki akarta, az meg is tudta már nézni, de ha esetleg még a későbbiekben terveztek jegyet váltani rá, akkor most még egyszer utoljára szólunk: ez a cikk tényleg nem finomkodik, most spoilerek jönnek. 

Nem fogjuk persze az egész mozi cselekményét lépésről lépésre leírni, de csak azért nem, mert itt és most alapvetésnek vesszük azt, hogy túl vagytok már a  Pókember: Nincs hazaút megtekintésén, így a film alappilléreit nem kell külön elmagyarázni. Három fontos kérdéskörről lesz szó, melyeket vagy nem bontott ki rendesen a film, vagy teljesen nyitva hagyott.

Hirdetés

Miért Peter Parkert felejtette el a világ?

Az egész kalamajka onnan indult ugyebár, hogy Doctor Strange elkezdett egy varázslatot, ami arra szolgált volna, hogy a világ elfelejtse, Peter Parker a Pókember. Peter viszont menet közben változtatott a varázsigén, több kitételt is szeretett volna utólag eszközölni, végül pedig kvázi bekiabálta, hogy mindenki emlékezzen rá, aki korábban is tudta, ő a Pókember. Ennek hatására jöttek át más univerzumokból a régi Pókember-filmek gonosztevői, akik elvileg mind ismerték Peter titkos személyazonosságát. 

A gond csak az, hogy ez egyáltalán nem igaz, Electrónak, azaz Jamie Foxx karakterének például lövése sem volt arról, kicsoda Pókember, sőt a Nincs hazaútban még ki is mondja, hogy azt hitte, egy fekete srác van a maszk mögött, ezért segít Pókember a szegényeknek. Bármennyire is jó mozi, akadnak tehát azért logikai bukfencek az új Pókember-filmben. És maga a lezárás is elég kusza.

A Szabadság-szobor tetején azzal próbálják meg elkerülni a kataklizmát és a világok egymásba roskadását, hogy visszatérnek az eredeti varázslathoz, vagyis Peter azt mondja, oké, felejtse el szépen mindenki azt, hogy ő Pókember. Fontos hangsúlyozni, azt, hogy ő, vagyis Peter Parker a Pókember. Ehhez képest az utolsó jelenetekben azt látjuk, az egész világ azt felejtette el, kicsoda Peter Parker. Peter gyakorlatilag kitörlődött mindenki emlékezetéből, olyan, mintha sosem létezett volna, Pókemberről azonban továbbra is tud a világ.

May néni sírjánál Happy Hogannek is azt mondja Peter, hogy Pókemberen keresztül ismerte a nénikéjét. Ez egészen egyszerűen nem áll össze, és félő, egy ilyen buktatót később már nem akarnak jobban kibontani (nem is nagyon lehetne), egyszerűen bele kell törődni abba, hogy végül így sült el a mágikus agymosás. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hogyan változott meg a másik két Pókember saját univerzuma?

Peter azért nem engedte vissza (szó szerint) egyetlen gombnyomással a szupergonoszokat, vagyis Doctor Octopust, a Zöld Manót, Electrót, Homokembert és a Gyíkot saját világaikba, mert úgy érezte, valahogy meg kell próbálnia segíteni rajtuk. Ha nem tette volna, akkor ugye minden az eredeti idővonalak szerint alakul, és az említett karakter közül pár biztosan meghal a Pókember ellen vívott harcokban. 

Végül sikerült meggyógyítani mindenkit. Doctor Octopus felett már nem mechanikus végtagjai uralkodnak, Zöld Manó elméje ismét ép, Electro és Homokember, valamint a Gyík pedig elveszítették képességeiket, újra hétköznapi emberekké váltak. Majd szépen mindenki hazatért. Most viszont mi lesz velük? 

Hová kerülnek vissza saját idővonalukon? Más-más pillanatokból lettek átemelve még az egyazon univerzumban élő karakterek is, Doctor Octopus például jóval Zöld Manó ottani halála után vált szuperbűnözővé. Az időutazós filmek rákfenéje itt is előmászott a fiókból, és nem túl valószínű, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekre választ kapunk. Tobey Maguire és Andrew Garfield Pókemberei kapcsán is ugyanez a helyzet, nem tudni mennyiben változott meg a világuk a Pókember: Nincs hazaút eseményei után.

Mondjuk most épp azt követelik a rajongók, hogy Andrew Garfield Pókembere saját filmeket is kapjon a jövőben, ha pedig a Sony meghallgatja ezeket a hangokat, akkor még akár válaszokkal is szolgálhatnak. 

Hogyan alakulhat innen Tom Holland Pókemberének sorsa?

Végezetül a Pókember: Nincs hazaút lezárása azért volt annyira remek, mert egy mindenki számára jól ismert helyzetbe emelte be Peter Parkert, ugyanakkor lövésünk sincs arról, hogyan alakulhat innentől a barátságos és közkedvelt Pókember sorsa. 

A képregényekben hosszú éveken át tartó folyamat volt az, ahogy a fiatal Peter Parkerből egy komoly, önálló felnőtt vált, Tom Holland karaktere pedig nagyjából ezt az utat járta be három mozifilm alatt. Immár nem egy gondtalan tinédzser, hanem egy felnőtt férfi, aki egyedül él, akinek minden hónapban elő kell teremtenie a lakbérre valót, és aki mögött nem áll Tony Stark teljes vállalata, nincs Vaspók ruha és egyéb hightech kütyü. Pontosan ezért volt annyira szívmelengető és annyira ismerős a befejezés, hiszen itt egyetlen varrógép segítségével készítette el Peter azt az új Pókember-ruhát, ami az MCU-s korszak leginkább képregényhű szerelése lett. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a stáblistás jelenet alapján az MCU világában maradt a Venom szimbióta egy darabkája, és teljesen bizonyos, hogy vele is össze fog még akadni valamikor Pókember. Póki filmes jövőképe tehát jelenleg izgalmasabb, mint valaha, most már tényleg nem tudjuk, mire számíthatunk legközelebb. 

Most pedig ti jöttök! Valami nem világos a Pókember: Nincs hazaút kapcsán? Netán a fenti kérdésekre van egy jó válaszotok, vagy simán csak beszélgetni szeretnétek a filmről? Lent a kommentek között most erre mind lehetőségetek van, ezúttal nem kell türtőztetnetek magatokat, itt bátran mehet a spoilerezés is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)