Hirdetés

Hatalmasat bukhat, de kitart a reddites tőzsdeforradalom vezéralakja

|

A kezdeti fejetlenség után véget ért a GameStop-részvények szárnyalása.

Hirdetés

Az elmúlt hetek egyik legérdekesebb témája a Redditen kitört spontán pénzügyi felkelés volt, melynek során zömmel kisbefektetők alaposan megszívatták a GameStop üzletlánc részvényeinek (GME) zuhanását váró shortolókat.

Az események hátterét külön cikkben igyekeztünk elmagyarázni, így itt legyen elég annyi, hogy r/wallstreetbets subreddit bíztatására rövid idő alatt rengeteg ember vásárolt be a gondokkal küzdő videojátékos bolthálózat olcsó papírjaiból. A roham az egekbe lőtte a részvények árát, ami a fórumozóknak jó volt, de a gyengülésre fogadó befektetőknek, például a hatalmasat bukó Melvin Capitalnek nem.

Hirdetés

A rövid úton meggazdagodó redditezők vezéralakja, Keith Gill, azaz u/DeepFuckingValue (DFV) volt, aki még 2019 nyarán 53.000 dollárért (kb. 16 millió forint) vásárolt be GameStop-részvényekből, melyek összértéke a januári bumm alatt 33 millió dollárig (csaknem 10 milliárd forint) emelkedett. A r/wallstreetbets népe lényegében az ő korábbi posztja hatására kezdett a GameStopba fektetni, januárra pedig egyre többen szálltak be a buliba, aminek Elon Musk tweetje is lökést adott.

A sokak által a pénzügyi machinátorok elleni lázadásként értékelt mozgalom azonban gyorsan kifulladt, miután a fórumozók által kedvelt RobinHood kereskedőapp befagyasztotta GameStop-részvények értékesítését, a kölcsönből üzletelő felhasználók részvényein pedig nagy felháborodásra nyomott áron adott túl. A fordulatot követően a papírok ára zuhanni kezdett, hiába próbálták sokan a #dontsell-hashtaggel kitartásra bírni a befektetőket.

Az áresésen a korábban dicsőségben fürdő Gill a csúcshoz képest eddig nagyjából 13 millió dollárt (kb. 4 milliárd forintot) bukott, vagyis bukna, ha most rögtön megszabadulna 50.000 részvényétől, melyeknek darabja nemrég még több mint 400 dollárt ért, ám azóta 70%-ot meghaladó zuhanás következett be. DFV azonban egyelőre kitart a GameStop mellett, pedig az eredeti befektetéséhez képest még most is nyereséges lenne a kiszállással, ami az újabb fellendülésbe vetett bizalmát jelzi.

A történetnek pedig még több szempontból sincs vége, hiszen nagy kérdés például, hogy milyen konklúzióra jutnak az események kapcsán belengetett vizsgálatok, s hogy várható-e valamilyen változtatás az amerikai tőzsdepiac szabályozásában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)