Hirdetés

Hogyan lett Jane Fosterből a női Thor?

|

Az egyik legjobb képregényes Thor-történetében lett az istenség egykori szerelméből Mighty Thor, aki a Thor: Szerelem és mennydörgés eseményeiben is fontos szerepet játszik.

Hirdetés

Jane Foster sokáig csak egy egyszerű mellékszereplő volt a Marvel képregényeiben, és bár Natalie Portman remekül alakította őt az első két MCU-s Thor moziban, itt is megmaradt nagyrészt a pörölyt lóbáló szőke istenség kedvesének. A legújabb, szám szerint negyedik Thor film, vagyis a Szerelem és mennydörgés azonban szuperhőst csinál Jane-ből, belőle válik Mighty Thor. Pontosan ez történt a karakterrel a Marvel Comics kiadványaiban is, ez az éles váltás pedig elhozta az utóbbi 30 év legjobb Thor-sztoriját. 

Kérdés, mindebből mennyit és hogyan emel majd át a Thor: Szerelem és mennydörgés, hiszen a filmnek közben Gorr, az istenölő történetét is el kell mesélnie. Az viszont bizonyos, hogy nem árthat még a premier előtt megismerkedni a Jane-féle női Thor képregényes múltjával.

Hirdetés

A kezdeti évek

Jane Foster először 1962-ben, a Journey into Mystery képregénysorozat 84. lapszámában bukkant fel, mindössze egyetlen füzettel azután, hogy maga Thor is debütált. 9 éves volt, mikor elveszítette rákbeteg édesanyját. Apja nevelte odaadóan, két műszakot is vállalva, úgy, hogy közben folyamatosan ott volt lánya mellett minden fontos pillanatban. Később azonban szívroham következtében édesapja is elhunyt.

Jane nővérként kezdett el dolgozni Dr. Donald Blake mellett - Blake volt ugyebár Thor emberi alteregója éveken át a Marvel képregényeiben. A doktor és Jane szépen lassan egymásba szerettek, bár Thor kezdetben nem nagyon hitte el, hogy emberi énje is felkeltheti a nő érdeklődését. Többször színt akart vallani Jane-nek, el akarta neki árulni, hogy Thor és Donald Blake egy és ugyanaz a személy, de Odin ebben folyamatosan akadályozta.

Végül apjával dacolva Thor Asgardba vitte Jane-t, ahol feleségül akarta venni. Odin isteni erőkkel ruházta fel a halandót nőt, hogy Jane bizonyíthassa, méltó egy isten szerelmére. Ahogy a Mindenek Atyja sejtette, a nő teljesen összezavarodott mindettől, így Odin úgy határozott, elbukta a próbát. Visszavitte őt a Földre, majd kitörölte az emlékeit Asgardról. Jane egy Dr. Keith Kincaid nevű orvos mellett kezdett el eztán dolgozni, akivel hamar egymásba szerettek.

Közös testbe zárva

Thor közben visszatért régi szerelméhez, Sif űrnőhöz, akit a mozifilmekből is ismerhettek. Jane Foster beteg lett, a halál közelében járva pedig öntudatlan állapotban Thort szólította. Sif meg akarta menteni a nőt, ezért saját életenergiájának egy részét adta át Jane-nek. Mindezek következtében Sif kámforrá vált, Jane viszont nem csak felépült, hanem visszanyerte összes régi, Thorral kapcsolatos emlékét. Újra fellángolt közte és Thor között a szerelem, nem sokkal később pedig kiderült, hogy Sif és Jane gyakorlatilag egyetlen entitássá olvadt össze: a Földön általában Jane személyisége a domináns, míg Asgardban Sif kerül előtérbe. 

Dr. Kincaid nyilván nem hagyta szó nélkül a történteket, nyomozni kezdett Jane után. Thor végül felfedte magát az orvos előtt, és elmagyarázta, vagy inkább megpróbálta elmagyarázni, mi is történt. Elég bonyolult a dolog, szóval most inkább leegyszerűsítenénk a helyzetet: Sif és Jane egy másik dimenzióval kerültek kapcsolatba, amikor a mi világunkban Sif uralta a közös testüket, akkor Jane volt a másik dimenzió rabja, és fordítva. Végül nagy nehezen sikerült kibogozni a szálakat, mindketten visszatértek a fő Marvel világba. Sif nem maradt együtt Thorral, Jane viszont feleségül ment Dr. Kincaidhez - hamarosan gyermekük is született. 

Nővéri évei után maga Jane is orvos lett, és épp Thor legújabb emberi alteregója, Jake Olson mellett kezdett el dolgozni. A szuperhősök első polgárháborúja alatt Amerika Kapitány csapatának segített, több sérült hőst is ápolt. Elvált férjétől, gyermekük felügyeleti jogát pedig elveszítette. Thor időközben épp meghalt és feltámadt, de ilyen apróságokon ne is akadjunk fenn. A halandóként ismételten a Dr. Donald Blake személyazonosságot használó villámisten Sif lelkét kereste, mikor egy New York-i kórházban újra találkozott Jane-nel.

Arról, hogy a Földön újjáteremtett Asgard születésekor Sif úrnő lelke miért egy haldokló idős hölgy testébe került, és a neki szánt valódi testet hogyan foglalta el a csínytevések istene, a Lokiról szóló magyarázónkban írtunk részletesen. Jane és Donald Blake újra randizni kezdtek, a doktornő az Oklahomában található Broxtonba költözött, oda, ahol az új, földi Asgard is manifesztálódott. Itt nyitotta meg orvosi rendelőjét Blake-kel együtt.

Megszületik Mighty Thor

Mialatt Thor éppen Gorr-ral, az istenölővel harcolt, Jane megtudta, hogy mellrákja van. Orvosi kezelésben részesült, de visszautasította azt, hogy az asgardi istenek varázslattal gyógyítsák meg őt. Thor időközben érdemtelenné vált a Mjölnir viselésére, nem tudta többé megemelni a pörölyt, amit a Holdon hagyott. Megint egy hatalmas történetszálat kell pár mondatban letudnunk, de azért gyorsan tisztázzuk, miért és hogyan vált Thor "érdemtelenné".

A képregényolvasók hosszú ideig csak annyit tudtak, hogy a kozmikus hatalomra szert tett Nick Fury pár szót suttogott Thor fülébe, mire a mennydörgések istene képtelenné vált újra felemelni pörölyét. Fury egészen pontosan a következőket mondta:

"Gorrnak igaza volt".

De miben volt igaza Gorrnak, az istenölőnek? Nos abban, hogy az istenek hiú és bosszúálló lények, akiket a halandók évszázadok, sőt évezredek óta imádnak, az emberek mégis jobban járnának nélkülük, az istenek nem érdemlik meg azt a szeretetet, amit kapnak. Mind érdemtelenek rá. Később egyébként egy másik pörölyforgató szuperhős, Beta Ray Bill győzte meg Thort arról, hogy Gorr mégis tévedett. Bill ugyanis arra világított rá, hogy ha Thor tényleg méltatlan lenne a feladatra, sosem tudta volna megemelni a Mjölnirt. A mennydörgések istenének csak megingott saját magába vetett hite, de amint ezt visszanyerte, újra ő lett a pöröly jogos birtokosa.

Kanyarodjunk vissza Jane-hez, akit folyamatosan hívott a Holdon hagyott Mjölnir. Heimdallt kérte meg, hogy vigye el őt a pörölyhöz, amit (lássatok csodát) fel is tudott emelni. Így lett ő Mighty Thor, avagy a hatalmas Thor. Az eredeti Thor, vagyis Thor Odinson nem tudta még ekkor, hogy ki az új villámisten, illetve istennő, de belenyugodott abba, hogy új gazdája lett a Mjölnirnek - a képregényekben is hasonló sisakot hordott Jane Thorként, mint amit az előzetesben láttunk, ezért nem volt rögtön egyértelmű a kiléte.

A Secret Wars történetszál során Jane egyike volt azon kevés hősöknek, akik túlélték a multiverzum pusztulását, és az új csatavilágra kerültek, amelyet az istencsászárrá vált Fátum Doktor uralt. Itt segített a párhuzamos univerzumok megmaradt Thorjait tömörítő sereget Fátum ellen fordítani, komoly része volt abban, hogy végül sikerült visszaállítani a multiverzumot.

A következő években a Bosszúállók oszlopos tagjává vált, de személyazonossága továbbra is titok maradt. Egyedül Sam Wilson, az új Amerika Kapitány jött rá a dologra, mivel véletlenül meglátta, ahogy Thor visszaváltozik Jane-né. Sam azonban megtartotta a nő titkát, sőt többször meglátogatta őt kemoterápiás kezelései során, hogy legyen mellette egy barát, akivel beszélgethet. Betegsége dacára részt vett az összes nagyobb képregényes eseményben, harcolt például a HYDRA ellen is, mikor a terrorszervezet megpróbálta átvenni az uralmat az Egyesült Államok felett. Az idő viszont ellene dolgozott.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Minden egyes alkalommal ugyanis, mikor Thorrá változott, az átalakulás kitisztította testéből a daganatterápiában használt szereket, tulajdonképpen az összes ilyen esetben semmissé vált a kemoterápia hatása. A rákos sejteket a nő testének részeként kezelte a "Thor erő", így azokra semmiféle hatással nem volt. Az átváltozásoknak köszönhetően így Jane egyre közelebb és közelebb került a halálhoz. Végül rákja négyes stádiumba váltott, és elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy Jane tudta, ha még egyszer átváltozik, meg fog halni.

Titkos személyazonosságáról időközben tudomást szerzett barátai megpróbálták meggyőzni, hogy hagyjon fel a hősködéssel. Asgard legújabb verziója, Asgardia azonban nagy bajban volt, épp a Nap felé repült. Az összes asgardi meghalt volna, ha Jane nem lép közbe, így a nő még egyszer utoljára Thorrá változott, megmentett mindenkit, még az isteni erő birtokában egy utolsó csókot váltott Thor Odinsonnal, majd visszaváltozott emberré, és meghalt.

A képregényekben senki sem maradhat halott

Jane halálába Odinson képtelen volt belenyugodni. A nő önfeláldozását látva végre valahára Mindenek Atyja, Odin is elfogadta fia szerelmét, immár ő is úgy érezte, a hősnő az asgardiak közé tartozik. Odinson és Odin együttes erővel végül feltámasztották Jane-t. Innentől fogva Jane újra halandó volt, akit így már sikeresen lehetett kezelni a kemoterápiával, Odinson pedig újra Thorrá vált, megint ő lett a villámok istene. Mindezekkel párhuzamosan nagyban folyt a War of the Realms nevezetű képregényes esemény, mely során a gonosz sötételf, Malekith tört borsot a tíz világ orra alá. Igen, a képregényekben a kilenc ismert világ mellé bekerült a menny is tizedikként, egyszer majd akár erről is mesélhetünk nektek.

Most azonban koncentráljunk továbbra is Jane Foster történetére, mindjárt annak végéhez érkezünk. Jane a Föld hősei mellett harcolt Malekith ellen, sőt egy időre belőle vált Mindenek Anyja. A végső csatában az Ultimate képregényes univerzum darabjaira tört Mjölnirjét forrasztotta ismét össze, ezt viselve újra Thor lett belőle. Sikerült legyőzni Malekithet, Jane új pörölye pedig darabjaira hullott, de rögvest összes is állt egy teljesen új, varázserejű harci eszközzé: megszületett Undrjarn, a mágikus alkarvédő, ami temérdek különböző fegyverré képes átalakulni.

A nagy csatában meghalt az összes valkűr, így nem volt senki, aki elvihette volna az elesett hősök lelkét a Valhallába. Jane előtt azonban megjelent Brunnhilde szelleme (a Marvel képregényekben ő az a karakter, akit a filmekben Tessa Thompson alakít), és felajánlotta neki, hogy váljon ő maga is valkűrré. Innentől fogva Jane újra szuperhősként, immár Valkyrie néven tevékenykedik a Marvel Comics kiadványaiban.

Értelemszerűen a most bemutatott történetnek csak egy kis szeletét tudja majd átvenni a Thor: Szerelem és mennydörgés, de nagyon reméljük, hogy Jane Thorrá válásának az esszenciája azért megmarad, és az is nagyon jó lenne, ha valamilyen formában sikerülne azt a mérhetetlen önfeláldozást is átemelni, amit rákbeteg hősként tanúsított Jane Foster.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)