Hirdetés

Honnan ismerősek a Star Wars lőfegyverei?

|

Az űreposz stukkerei bizony közel sem annyira képzeletbeliek, mint hinnénk.

Hirdetés

Cikkünk eredetileg 2021. március 16-án jelent meg, a nemzetközi Star Wars nap alkalmából viszont ma újra közzétesszük.

A Csillagok háborúja-széria védjegyei között a jedik/sithek mellett előkelő helyen áll az ütött-kopott, western hangulatot árasztó világ is. Elég csak Mos Eisley porlepte városára, a leharcolt Ezeréves Sólyomra, vagy Boba Fett viseltes páncéljára gondolnunk.

Az előzménytrilógiának anno sokan fel is rótták, hogy túlságosan steril és letisztult hangulatot árasztott, míg a The Mandalorian például tudatosabban áll az örökségéhez, és viharvertebb keretek közé helyezi a cselekményt.

A Star Wars "érdes" hatásához a díszleteken és a kosztümökön túl a fegyverek is nagyban hozzájárulnak. Itt nem Anakin Skylwalker csillogó-villogó (egyébként egy Graflex-vakuból készült) fénykardjára gondolunk, hanem azokra a puskákra, melyekkel a főszereplők, illetve a birodalmi és a lázadó hadsereg katonái lövöldöznek egymásra.

Hirdetés

Ezek a lézerstukik nem véletlenül ismerősek a Call of Dutyn edződött generációk számára, hiszen a sci-fik világa helyett sokkal inkább a 20. század vérzivataros éveit idézik…

BlasTech Industries DL-44 blaster heavy pistol

A Han Solo-kellékek sorában a Millenium Falcont és a mellényt szorosan követi a jellegzetes távcsöves pisztoly is, ami Greedo legnagyobb bánatára közelről is rendkívül hatékonynak bizonyult. A Star Wars kánonja szerint ez a galaxis egyik leghalálosabb pisztolya, és a Birodalommal szívesen üzletelő BlasTech gyártósorairól származik.

Solo legendás fegyvere a valóságban viszont nem más, mint az 1937-ig gyártott Mauser C96, amit egykor még az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében is bevetettek. A jobb oldali képet megfigyelve jól látható, hogy a kellékesek leginkább a csövet és az elsütőbillentyű előtti szekrénytárat "öltöztették fel", de a Mauser alapvető formáján mit sem változtattak.

E-11 blaster rifle

Ha a birodalmi rohamosztagosok nem lennének közismertek a borzalmas célzóképességükről, könnyen azt hihetnénk, hogy a soraikban rendszeresített E-11 puska a galaxis legrosszabb fegyvere. De aki figyelt, az tudja, hogy Luke kezében például nagyon is hatékonynak bizonyult Leia hercegnő kiszabadítása során, így a BlasTech ebben a kategóriában is príma árut szállított. 

Valójában persze ez a csúzli sem a sosemvolt fegyvergyártótól származik, hanem egy George William Patchett nevű tervező fejéből pattant ki a brit hadsereg megbízásából. A birodalmi E-11 alapja ugyanis az 1944-ben hadrendbe állított Sterling géppisztoly, melyet a sokkal híresebb STEN utódjának szántak. A Csillagok háborúja készítői ezt már jóval merészebben módosították, mint a Mausert, de a jellegzetes hátsó rész és a behajtott válltámasz egyértelműen elárulja az E-11 valódi kilétét.

DC-15A blaster rifle

Hogy ne csak az eredeti trilógiát emlegessük, ezúttal a köztársasági klónhadsereg DC-15A puskáját emeljük ki, de mellette felhozhatnánk a birodalmi rohamosztagosok DLT-19 nevű nehézfegyverét is, mivel mindkettő a Maschinengewehr 34-es géppuskán alapszik.

Ez a pusztító fegyver meglehetősen sötét múlttal került a plasztikba burkolt katonák kezébe, hiszen 1936-tól 1945-ig a Harmadik Birodalom haderejét szolgálta. A Heinrich Vollmer által tervezett modell gyökerei viszont egészen 1929-ig nyúlnak vissza, ugyanis ekkor került sor az első tesztelésére, egyes konfliktusokban pedig állítólag a mai napig felbukkannak működő példányai.

RT-97C heavy blaster

Nem az MG-34 az egyetlen német nehézgéppuska, ami visszaköszönt a Star Wars világában: egy másik, kevésbé ismert példa a rohamosztagosok RT-97C nevű fegyvere. Ez az első filmben a droidok után kutató katonák (sandtrooperek) kezében látható a Tatuinon. A jól felismerhető, dupla csigatáras modell alapja az 1932-ben (tehát még a náci hatalomátvétel előtt) kifejlesztett Machinengewehr 15 volt, amit 1941-ig a Luftwaffe repülőgépein vetettek be.

T-21 light repeating blaster

S még mielőtt azt gondolnánk, hogy a náci analogóiára rájátszva Lucasék szinte kizárólag német fegyvereket adtak a rohamosztagosok kezébe, a Sterling után itt van még egy ellenpélda: a IV. epizód Mos Eisley-jeleneteiben felbukkanó, kissé bumszli T-21 olyannyira nem náci, hogy egyenesen amerikai, méghozzá az első világháborúból.

Az alapfegyver itt a Lewis golyószóró volt, amin a cső hűtésére szolgáló burkolatot turbózták fel kissé, illetve leszerelték róla a jellegzetes dobtárát. Ezt a modellt Newton Lewis tervezte 1911-ben, leglelkesebb vásárlójának pedig a belga haderő bizonyult, ezért (a hangja miatt) a német katonák "belga csörgőkígyóként" emlegették. Az amerikai hadseregben csak 1917-től vetették be, de hamar átadta helyét a gamer közösségben jóval ismertebb Browning Automatic Rifle-nek.

A295 blaster rifle

Mindenkinek megvan A Birodalom visszavág csatája a Hoth bolygón, ahogy a bátor lázadók a hóba vetődve várják a lépegetőkkel nyomuló birodalmi haderő érkezését. A derék harcosok kezében szorongatott A295-ös fegyvert itt bizony alaposan szemügyre kell vennünk, hogy rájöjjünk, valójában mit is látunk.

Az alap ugyanis egy erősen módosított Sturmgewehr 44, azaz Stg 44 volt. A fegyvert 1943-ban még MP 43 néven vetették be a keleti-fronton, s személyesen Hitler kérésére kapta később az MP 44, majd végül a félelmetesebbnek szánt Sturmgewehr nevet. A történészek az első sikeres gépkarabélyként tartják számon, hatása egyértelműen felfedezhető az AK-47-ben is.

EE-3 carbine

Az EE-3 épp olyan alapkellék Boba Fettnél, mint a DL-44 Han Solónál: a Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben is ott figyel a fejvadász eszköztárában. A hatodik epizódban viszont Luke egy jól irányzott vágással kettészeli, így a The Mandalorianben már módosított formában láthattuk viszont.

Az alap persze mindkét verziónál ugyanaz a modell, a figyelmes olvasó pedig ezen a ponton már csak annyit kérdez, hogy első, vagy második világháborús fegyvert tisztelhetünk-e benne. Ezúttal azok nyernek, akik az első világégésre tippelnek, hiszen az EE-3 valójában a Webley & Scott No. 1 Mark 1 flare gun, ami egy 1914-ben rendszeresített jelzőpisztoly volt a brit légierő pilótáinak felszerelésében.

DDC Defender sporting blaster pistol

A Leia hercegnő "titkosügynökös" beállása a hosszú csövű DDC Defender pisztollyal a karakter egyik ikonikus momentuma, és itt még csak sasszem sem kell ahhoz, hogy kiszúrjuk a fegyver konzervatív vonalvezetését.

A Star Wars legendává lefokozott korábbi kánonja szerint a DDC egy civileknek szánt sportlövész pisztoly, ami minden bizonnyal onnan ered, hogy az eredetije is az. Az alap itt ugyanis az 1950 óta gyártott szovjet Margolin .22 volt, ami megbízhatósága és olcsósága miatt ma is nagyra tartott darab a kelet-európai hobbilövészek körében.

EL-16 blaster

S hogy az új trilógia se maradjon ki, vessünk egy pillantást Finn nem túl emlékezetes csúzlijára a 2015-ös Az ébredő Erőből. A tus nélküli, kifejezetten gerillásra fazonírozott EL-16 blastert olyan erős módosítások szülték, hogy nem könnyű felismerni benne a toldalékok alatt lapuló Heckler & Koch G36c-t.

Ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, a Gewehr 36-ként is emlegetett gépkarabély szintén német modell, de már nem Hitler, hanem Helmut Kohl kancellárságának idejéből. A G36-ot ugyanis a 90-es években fejlesztették ki a G3 utódaként, és 1997 óta alkalmazzák a Bundeswehrben.

Tusken Cycler rifle

A Tatuin vándoraira leselkedő taszken rablók támadó eszköztára két fegyverre épül. Az egyik a közelharci gaffi bot, azaz gaffi stick, amit a Fidzsi-szigetek őslakosai által használt totokia ihletett. A másik a Tusken Cycler puska, amivel a sziklás völgyben elhaladó fogatokra lövöldöztek a Baljós árnyak emlékezetes versenyjelenetében. Mindkettő feltűnt a The Mandalorianben visszatérő Boba Fettnél is.

A Tuskeyn Cycler ötletadója a hagyomány szerint nem más volt, mint az afgán pastu törzsek jezail nevű hosszúpuskája, melyet nagy számban vetettek be a brit gyarmatosítók ellen vívott első angol-afgán háborúban (1838-1842). Így tehát ha nem is olyan régi, mint a Fidzsiről származó totokia, a Star Wars-fegyverek többségét adó világháborús relikviákra jó néhány évtizedet ráver.

Nektek melyik a kedvenc Star Wars fegyveretek? Egészítsétek ki listánkat!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)