Hirdetés

Így neveld a sárkányodat 3 kritika - Fogatlan becsajozik

|

A sárkányos mese harmadik felvonása ismét bebizonyította, hogy nincs minden rajzfilmes folytatás halálra ítélve. Az utóbbi idő tapasztalatai után pedig ez ránk is fért.

Hirdetés

Hamarosan beindul a nagy tavaszi szuperhősszezon, de a Marvel Kapitány, a Shazam! és a Bosszúállók: Végjáték előtt is akad még azért néznivaló. Az utóbbi hetekben főleg rajzfilmek sajtóvetítésein jártunk, de sajnos a Ralph lezúzza a netet: Rontó Ralph 2 és A Lego kaland 2 után sem őszinte mosollyal az arcunkon távoztunk a teremből. Mindkét folytatás fényévekre volt az első epizódtól. Éppen ezért tartottunk attól, hogy a harmadik Így neveld a sárkányodat mese is ebbe a hibába esik, de hatalmas szerencsénkre erről szó sincs: ahogy a második epizód esetében, úgy most is sikerült egy szórakoztató, látványos és főleg tanulságos rajzfilmet összepattintani, ami egyetlen percig sem érződik feleslegesnek vagy kellemetlennek. 

Hirdetés

Egy évvel járunk a második epizód után. Főhősünk, Hablaty immár a kis viking közösség teljes jogú uralkodója, a Hibbant-sziget irányítása mellett azonban természetesen folyamatosan jut ideje arra is, hogy barátaival sárkányokat mentsen ki a vadászok ketreceiből. Ennek persze megvan a nyilvánvaló eredménye is: a Hibbant-sziget kezd egyre kisebbé válni, hiszen a fél világ sárkánypopulációja itt vert tanyát. A rosszfiúk tekinteteit sem kerüli el az, hogy Hibbant-szigeten már több a szárnyas jószág, mint a viking, így patthelyzet alakul ki. Hablatyéknak dönteni kell, hogy maradnak az egyre veszélyesebb és szűkösebb otthonukban, vagy elindulnak megkeresni a sárkányok ősi hazáját, a titkos világot (erre utal az eredeti angol cím, a How to Train Your Dragon: The Hidden World is).

A döntést pedig nem lehet sokáig húzni, mivel feltűnik egy minden eddiginél keményebb ellenfél, Mogor, a könyörtelen sárkányvadász, az éjfúriák gyilkosa - ebbe a fajtába tartozik ugyebár Fogatlan is, így érthető, hogy a főgonosz miért pályázik Hablaty legjobb barátjára. Mogorral együtt bekerül a képbe egy csodaszép fehér sárkánylány, egy nőstény éjfúria (bocsánat, fényfúria) is, innentől kezdve pedig teljesen világos, merre is halad majd a sztori: Fogatlan bizony szerelmes lesz. A fekete és a hófehér sárkány románca a film legszebb történetszála, végtelenül cukik az animált jószágok, miközben ismerkednek egymással. Külön érdemes figyelni a Fogatlan által előadott rendhagyó násztáncot, amely közben az egész terem együtt nevetett fel - így kell okosan építkezni a humor terén is, bizony a kicsik sem igénylik feltétlenül az idétlen vicceket, meg lehet ezt oldani intelligensen is. Fogatlan és a fényfúria bimbózó románca mellett Hablaty és Astrid kapcsolata is szintet készül lépni, ők épp a házasságot tervezgetik - illetve ezt akarja rájuk erőltetni a nép. A mese végső nagy tanulsága is ezen a vonalon haladva érhető el: mindenki életében eljön az a bizonyos pont, mikor végleg kiköt egy fiú/lány mellett, családot alapít, ezzel párhuzamosan pedig bizony a legnagyobb cimborák kezét is el kell engedni. 

Igazából kicsit nehéz dolgom van, mert nem nagyon lehet kiemelni olyan sarkalatos pontokat, amik miatt a korábban említett folytatásokkal ellentétben az Így neveld a sárkányodat 3 átütően több vagy jobb volt. Egészen egyszerűen csak arról van szó, hogy az alkotók tartották a színvonalat. Továbbfűzték a mesét egy olyan irányba, ami teljesen logikus, nincsenek erőltetett pálfordulások vagy kellemetlen pillanatok, nem akartak ezúttal csak a kicsikhez vagy kizárólag apuhoz és anyuhoz szólni, tökéletesen megcsinálták újra azt, ami eddig két alkalommal már szerethetővé tette Fogatlant, Hablatyot és az egész bandát. Érezni lehetett, hogy volt mesélni való, logikusan építkezik a cselekmény és a lezárás is hibátlan lett. Egyetlen egy okunk lehet csupán a szomorkodásra: ilyen okosan előkészített és szépen megkomponált befejezés után már erőltetetten hatna egy esetleges negyedik epizód, valószínűleg ez nem is fog megtörténni. De ez talán nem olyan nagy baj, eddig is az látszott, hogy csak akkor készül új Így neveld a sárkányodat rajzfilm, ha tényleg van is miért belefogni, most pedig sikerült elmondani a mese végét, kerekké vált a történet. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)