Hirdetés

J. K. Rowling transzfóbnak vélt megnyilvánulásai miatt megváltozik a kviddics neve

|

Kviddicsmeccseket a valóságban is szerveznek, de mostantól új nevet kap ez a sportág. A tiltakozás persze jól mutat, de más oka is lehet a döntésnek.

Hirdetés

Korábban már egy J. K. Rowling nevét viselő iskolai házat is átneveztek egy brit gimnáziumban azért, mert a Harry Potter regények írónője traszfóbnak titulált megjegyzéseket engedett meg magának. Egészen pontosan az történt 2020 nyarán, hogy Rowling a Twitteren megosztott egy "Creating a More Equal Post-Covid-19 World for People Who Menstruate" című írást (a cím nagyjából annyit tesz, hogy "Egy egyenlőbb társadalom megteremtése a Covid-19 utáni világban azoknak az embereknek, akik menstruálnak"), majd kifigurázta a címadást.

"Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki?" - írta Rowling, utalva ezzel arra, hogy már nem nevezik nőnek a nőket. Az írónőt ekkor azonnal célkeresztbe vette több nagy LMBTQ-szervezet, a melegekről és leszbikusokról szóló rágalmazó tudósítások elleni tiltakozásul alapított amerikai GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), és sok átlagember is. A Warner ettől a ponttól fogva látványosan távolságot tart Rowlingtól.

Hirdetés

A háttér ismertetése után térjünk is vissza gyorsan a kviddicsre, vagyis új elnevezése szerint a "quadball"-ra. Kviddicsmeccseket ugyanis a valóságban is szerveztek. A két legnagyobb amerikai liga pedig most nevet váltott, immár US Quadball és Major League Quadball néven futnak. 

A döntés mögött két ok áll: az egyik a sportág szeretne amennyire csak lehet elhatárolódni J. K. Rowlingtól (kérdés persze, hogy ez mennyire valósítható meg a gyakorlatban annak tükrében, hogy az írónő által kitalált, fiktív sportágot űzik), a másik indok pedig az, hogy a kviddics (angolul Quidditch) szó védjegy alatt áll, a szabadalmi jogokat pedig a Warner Bros. Discovery birtokolja. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Élünk a gyanúperrel, hogy igazából többet nyomott a latba az esetleges szerzőijogi indokok alapján feltételezhető szankciók miatti félelem, mint Rowling vélt vagy valós transzfóbiája, de ezt persze csak azok tudják, akik ténylegesen döntöttek a névváltásról. A sportágnak egyébként becslések szerint jelenleg 600 csapata van összesen 40 országban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)